Consilierii locali ai municipiului Suceava au votat, ieri, cu 16 voturi „pentru” și o abținere, asocierea cu o persoană juridică desemnată prin procedură de achiziție publică în vederea derulării activității de capturare, transport și predare a câinilor fără stăpân din oraș. Asocierea va dura până când se va putea relua licitația publică pentru concesionarea acestei activități. Sumele maxime la care operatorul poate presta activitatea de capturare, transport și predare la adăpost este de 30 de lei pentru un câine de talie mică, 50 de lei pentru unul de talie mijlocie și 60 de lei pentru un câine de talie mare. De asemenea, asociația sau firma care va fi desemnată prin selecție de oferte pentru acest serviciu este obligată să captureze minimum 250 de animale lunar, astfel încât într-un interval de timp rezonabil problema câinilor comunitari să fie soluționată. Neîndeplinirea clauzei referitoare la număr duce la rezilierea contractului.
„Toți iubim câinii, dar nu-i mai vrem pe străzi”
Consilierul liberal Corneliu Vornicu a propus ca activitatea de capturare să se desfășoare într-un program extins, atât după ora 16.00, cât și în weekend. Consilierul PSD Eugen Girigan a solicitat ca hingherii „să dea dovadă de diplomație”, iar angajații primăriei implicați în activitatea de ecarisaj să facă uz la maximum de autoritatea instituției pe care o reprezintă, astfel încât să se evite incidentele cu protectorii câinilor comunitari din spațiile publice. „Toți iubim câinii, dar nu-i mai vrem pe străzi. Nu mai vrem în oraș oameni mușcați de câini”, a spus și consilierul PDL Lucian Harșovschi.
Primarul de Suceava, Ion Lungu, a declarat că, dacă va fi necesar, va însoți personal echipele de hingheri pentru a convinge protectorii câinilor fără stăpân că locul acestora din urmă nu este în parcuri, pe străzi sau pe scara blocului. „Ne imploră lumea să strângem odată câinii de pe străzi. Pur și simplu nu-i mai suportă”, a afirmat Lungu. În opinia lui, până la sfârșitul lunii iulie operatorul pentru gestionarea problemei câinilor fără stăpân ar putea fi desemnat. Activitatea va începe cu zonele de risc, respectiv școli, instituții publice, parcuri și presupune de asemenea răspuns prompt la solicitări care vizează prezența de câini agresivi. Sucevenii care până acum s-au mulțumit să-și arate dragostea pentru câinii comunitari doar hrănindu-i pe stradă trebuie să facă un pas înainte, să-i ia acasă și să-i scoată la plimbare în lesă, dacă vor să-i salveze de la închiderea în adăpost.
Ofertă
60 de lei pe cap de câine mare strâns de pe străzile Sucevei
