Arestat preventiv de aproximativ două săptămâni și jumătate într-un dosar al structurii centrale a Direcției Naționale Anticorupție, omul de afaceri Constantin Babiuc a fost adus, ieri, din arestul Poliției Capitalei, la Rădăuți, pentru o nouă percheziție făcută la vila sa.
Deși i-au percheziționat casa și pe 22 iunie a.c., când anchetatorii anticorupție au descins la nu mai puțin de 14 locații, procurorii care investighează acest caz au considerat că se impune o nouă percheziție la vila lui Babiuc, iar joi dimineață, în jurul orei 8.00, s-au prezentat la vila afaceristului.
La scurt timp, a fost adus și patronul de la Nikodemus, iar în prezența acestuia a început percheziția.
Marius Rădăcină, avocatul omului de afaceri, a confirmat că a fost o percheziție acasă la clientul său.
„Nu am înțeles exact ce căutau procurorii DNA. Au ridicat câteva înscrisuri care nu prezintă o importanță deosebită pentru cauză”, ne-a declarat, ieri, avocatul Rădăcină.
Din informațiile pe care le avem, anchetatorii ar fi luat cu ei copiile a două contracte, documente care se aflau și la prima percheziție care a fost făcută în vila lui Babiuc.
Constantin Babiuc a fost arestat preventiv pe 23 iunie a.c., alături de procurorul Dumitru Dîmbu, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, și judecătorul Bogdan Bărbuță, de la Judecătoria Rădăuți (Dîmbu și Bărbuță au fost suspendați între timp din funcții de către Consiliul Superior al Magistraturii).
Acuzații DNA: Babiuc, îmbogățit prin hotărâri judecătorești ilegale și protejat de procurorul-șef
Constantin Babiuc este, în scenariul procurorilor DNA, personajul principal al acestui dosar care a cutremurat justiția suceveană.
Afaceristul este acuzat că a obținut ilegal în instanță aproape 42 de hectare de teren, cu ajutorul judecătorului Bărbuță, suprafețe de teren pe care le-a vândut ulterior cu aproape 1.000.000 de euro.
Apoi, în 2006, același judecător Bărbuță îi mai face un „cadou” patronului de la Nikodemus, tot printr-o hotărâre judecătorească ilegală, o parte dintr-o clădire din Rădăuți, clădire revendicată și câștigată între timp, la Înalta Curte, de către un alt om de afaceri rădăuțean, Arcadie Plămadă.
Pentru că acțiunile lui Plămadă riscau să ducă la deconspirarea măgăriilor făcute de cuplul Bărbuță –Babiuc, acesta din urmă a pus la cale un șantaj asupra lui Plămadă, arată anchetatorii, sens în care ar fi apelat la primarul municipiului Rădăuți, Aurel Olărean.
Edilul a avut misiunea, explică procurorii anticorupție, să introducă în instanță o cerere prin care să ceară radierea din Cartea funciară a dreptului de proprietate al lui Arcadie Plămadă asupra acelui imobil, angajând totodată un avocat în acel proces, cu un onorariu de 65.000 de euro. Dacă Plămadă pierdea procesul, era nevoit să plătească din propriul buzunar onorariul exorbitant al avocatului tocmit de Primăria Rădăuți.
Dosarul i-a fost repartizat judecătoarei Daniela Prandea, concubina colegului ei de instanță Bogdan Bărbuță, iar aceasta, acuză anchetatorii, a tergiversat procesul din martie 2011 până în iunie 2014, tocmai pentru a pune presiune pe Plămadă și a-l determina să renunțe la o parte din acel imobil câștigat în instanță.
Pentru că Arcadie Plămadă nu voia să renunțe, Constantin Babiuc, se arată în documentele DNA prin care s-a cerut arestarea preventivă a patronului de la Nikodemus, ar fi apelat și la procurorul Dumitru Dîmbu să-l sprijine în a-l convinge pe primul să semneze o convenție prin care renunța la o parte din clădirea respectivă. Mai mult, în virtutea relațiilor de prietenie pe care le avea cu procurorul-șef de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, Babiuc i-a cerut acestuia să-l scape de un dosar penal și de asemenea să-i ajute în acest sens și câțiva apropiați. În schimb, procurorul Dîmbu i-ar fi cerut lui Babiuc să-i dea unui prieten de-al magistratului suma de 92.000 de euro.
În fața instanței de judecată care a decis arestarea preventivă a lui Babiuc, Bărbuță și Dîmbu, nici unul dintre aceștia nu a recunoscut acuzațiile ce li se aduc.
Din arestul Poliției Capitalei
Afaceristul Constantin Babiuc, adus la Rădăuți, la o nouă percheziție în vila sa
