Lucrările de transformare a fostului cinematograf „Modern” în Centrul Cultural Bucovina înaintează foarte greu, ca atare primarul de Suceava, Ion Lungu, a decis instituirea modelului de comandamente zilnice pentru impulsionarea activității. Potrivit lui Lungu, cauza ar fi aceea că firma care a câștigat licitația, Civica SA, nu dispune de suficienți angajați și lucrează cu mulți subcontractori.
„Nu sunt mulțumit cum merg lucrările și trebuie să spun că principala problemă nu sunt banii. Adevărul este că Civica nu mai este cea de acum zece ani”, a declarat, ieri, în conferință de presă, primarul Lungu.
El a afirmat că trebuie modificat și proiectul inițial pentru a cuprinde suplimentar un cinematograf 3D, dar în condițiile în care termenele de execuție au fost depășite, o bună parte din lucrări vor trebui acoperite de la bugetul local. Potrivit lui Lungu, până acum s-au decontat lucrări de circa 60 de miliarde de lei vechi, iar bugetul propriu al municipalității trebuie să pregătească până la final alte 30-40 de miliarde de lei vechi. Numai dotările vor presupune o alocare de circa opt miliarde de lei vechi.
În urma amenajărilor, din vechea clădire rămâne doar fațada, vizibilă din sensul giratoriu. Partea din spate este refăcută în întregime, extinsă și supraetajată pentru a face loc unui număr mare de birouri, săli de spectacole și de repetiții.
Noul termen de dare în funcțiune a Centrului este 30 iunie 2015
Proiectul de transformare a Cinematografului Modern în Centrul Cultural Bucovina, în valoare de două milioane de euro (84 miliarde lei vechi, din care 30 de miliarde lei vechi acordate de Guvern), a fost adjudecat în 2010 de asocierea de firme Civica Grup și AC-AG, termenul de execuție, de 24 de luni, fiind deja mult depășit. Primarul Lungu a anunțat, ieri, ca dorește ca cel mai târziu în data de 30 iunie 2015 clădirea să fie în funcțiune. Pentru aceasta ar trebui ca tot ceea ce presupune lucrări de construcție să se încheie până la sfârșitul acestui an, iar în primele șase luni ale anului viitor să se lucreze la instalarea echipamentelor specifice.
Reabilitarea presupune repararea tencuielilor interioare și exterioare, refacerea acoperișului, montarea de instalații sanitare, de apă caldă și rece, de încălzire, electrice, de gaze naturale, acustice și de sonorizare, amenajarea pardoselii, construirea unei scene, montarea de scaune, instalarea unui ecran de proiecție și, mai nou, amenajarea unui cinematograf 3D.
În clădirea reabilitată ar urma să se instaleze Centrul Cultural Bucovina, care coordonează Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu”, Școala Populară de Arte și Meserii „Ion Irimescu”, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, precum și Revista „Bucovina Literară”.



