Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 iul 2014 - Anul XIX, nr. 157 (5666)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Iniţiativă

Biserica monument istoric de la Băneşti ar putea ajunge în Muzeul Satului Bucovinean

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Biserica de lemn de la Băneşti, veche de peste trei secole şi care se află pe lista monumentelor istorice, dar care este lăsată de izbelişte de autorităţile locale din comuna Fântânele, dar şi de preotul Ilie Marţineac, ar putea fi salvată.

Articolul publicat acum două zile de Monitorul de Suceava a avut ecou, iar directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, şi-a arătat disponibilitatea pentru a prelua biserica în vederea amplasării în incinta Muzeului Satului Bucovinean, de pe platoul Cetăţii de Scaun.

„Este păcat că o biserică foarte valoroasă a ajuns într-o stare deplorabilă. Zilele acestea voi avea o discuţie cu preşedintele Consiliului Judeţean Suceava şi sper ca acesta, împreună cu conducerea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, să ajungă la un consens privind preluarea bisericii monument istoric de la Băneşti. Muzeul Bucovinei se va ocupa de tot ceea ce înseamnă demontare, transport şi restaurare”, a explicat Emil Ursu.

Directorul Muzeului Bucovinei a menţionat că biserica de lemn de la Băneşti ar putea urma acelaşi traseu pe care l-a avut biserica de lemn de la Vama. La finele anilor 1990 aceasta a fost transferată în Muzeul Satului Bucovinean, fiind astfel salvată de la o iminentă degradare ireversibilă.

 

Biserica a fost construită în 1706

Biserica din Băneşti, care are hramul Sf. Nicolae, datează din 1706, fiind o  ctitorie a boierului Stamate.

Zugrăvită în interior în manieră barocă la finalul secolului al XVIII-lea, biserica adăpostește adevărate comori. Patrimoniul mobil cuprinde cărţi, icoane, dar şi piese de cult (candele, cruci) extrem de frumoase şi rare.

Pentru că în sat există o altă biserică, ridicată din banii moşierului Kapri, slujbele sunt oficiate în acest lăcaş de cult, în timp ce biserica monument istoric ridicată în 1706 este folosită doar o singură dată pe an, de Sf. Nicolae.

Probabil din acest motiv, biserica de lemn de acum trei secole a ajuns treptat într-o stare destul de avansată de degradare. Acest aspect a fost observat şi de poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale-Patrimoniul Cultural Naţional, precum şi de reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Suceava.

„Această biserică ar merita mult mai mult respect din partea administraţiei şi comunităţii locale, cu atât mai mult cu cât în fostul cimitir al bisericii, acum acoperit de buruieni, a fost înmormântată Paraschiva Iuraşcu, bunica poetului Mihai Eminescu din partea mamei, a cărei piatră de mormânt a fost depozitată în interiorul bisericii, claie peste grămadă cu alte obiecte bisericeşti”, a arătat acum câteva zile Viorel Blănaru, consilier Patrimoniu, Monumente şi Arheologie, din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Suceava.

Pentru că nu a asigurat supravegherea şi paza monumentului conform prevederilor legale, preotul Ilie Marţineac a primit un avertisment din partea polițiștilor şi i s-a pus în vedere să remedieze toate deficienţele constatate.

Dacă aceste sarcini trasate nu vor fi respectate, preotul din Băneşti riscă şi alte sancţiuni, inclusiv de natură pecuniară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Biserica monument istoric de la Băneşti ar putea ajunge în Muzeul Satului Bucovinean.
 Vizualizări articol: 1898 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Biserica monument istoric de la Băneşti ar putea ajunge în Muzeul Satului Bucovinean5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Un vis irealizabil trimis de
(11 iul 2014, 15:29:41
Ca fiu al satului, rog autoritatiile sa nu inceapa nici un demers, pentru ca nu se va concretiza. In urma cu ceva timp, muzeul de la Botosani a venit sa ridice piatra tombala ce a fost pe mormantul Paraschivei Iurascu, bunica lui Eminescu. Localnicii au facut front comun si au impiedicat sa se intample asa ceva, cu atat mai mult sa li se ia biserica. O mai mare aberatie nu am auzit, daca cineva are visuri sa faca nu stiu ce muzeu cu bisericute din lemn aici in Suceava, le sugerez sa faca o copie
dupa aceasta biserica. Cum poti lua o biserica, unde s-au rugat stramosii acestei comunitati? Este o bucatica de istorie locala, in aceasta biserica sta dovada credintei acestor locuitori ce s-a proiectat in timp pana in prezent. Stramosii au luptat in razboaie pentru tara, libertate, credinta, dar si pentru integritatea tuturor valorilor, din care face parte si aceasta biserica. Este biserica unde s-au rugat inainte de a pleca la razboi, si nu s-au mai intors. Este simbolul localitatii „Vor demola Biserica numai peste cadavrele noastre”, asta este realitatea. O vorba romaneasca: " Apa trece, pietrele raman"se va materializa, in cazul de fata, in " Viata trece, pietrele fundatiei aceste biserici raman aici, unde le este locul".
2.   Un vis irealizabil trimis de
(11 iul 2014, 15:36:38
Biserica de lemn din Banesti este poate singurul monument istoric de valoare al acestei comune. Este locul la care se raporteaza fiecare locuitor al comunitatii atunci cand se vorbeste de religie si cultura.
Biserica de lemn nu poate si nu trebuie sa satisfaca orgoliul niciunei persoane! Ea trebuie sa satisfaca setea de cultura, setea de spiritualitate a unei comunitati, in cazul de fata al celor din Fantanele. Sa duci bisericuta intr-un muzeu e ca si cum ai muta intraga comunitate in acel muzeu, e ca si cum ai taia radacinile a peste 5000 de locuitori de pe aceste meleaguri.
Biserica de lemn din Banesti isi are locul ei in comunitate. Ea sta acolo de cand cel care a venit cu aceasta idee, inca nu se nascuse. In jurul bisericii se dezvolta viata culturala a acestei comunitati si, prin implicarea tuturor factorilor responsabili, bisericuta ar putea fi reabilitata. Desigur, pentru unii, e mai simplu sa trimiti un buldozer s-o dezmembreze, decat sa trimiti oameni care „s-o vindece”. Oare unii cu functie de decizie, au doar o singura solutie pentru a „salva” monumentele istorice? Iar acea singura solutie e sa le ridice din locul in care „s-au nascut” si sa le „refaca” in pamant strain?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei