Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 iul 2014 - Anul XIX, nr. 154 (5663)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Paradox

Diferenţe uriaşe între mediile de la evaluarea naţională şi mediile de gimnaziu în cazul absolvenţilor de clasa a VIII-a

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Datele publicate recent de Ministerul Educaţiei privind mediile de admitere ale absolvenţilor de clasa a VIII-a din judeţ au scos la iveală o situaţie cel puţin paradoxală.

Cu medii bune şi foarte bune în perioada de gimnaziu, zeci de elevi au ieşit în evidenţă la evaluarea naţională cu calificative care-i trimit la coada clasamentului, ceea ce denotă că în multe unităţi de învăţământ exigenţa în notarea de la clasăeste mult mai redusă decât la evaluarea naţională.

Elevi care în clasele V-VIII  au avut doar medii de 8, 9 şi 10, “geniile” de la clasă, au încasat note ruşinoase la evaluarea naţională, unii primind doar puţin peste punctul din oficiu.

Majoritatea diferenţelor izbitoare dintre mediile din perioada gimnaziului şi media de la examenul final sunt întâlnite în şcolile din mediul rural.

Diferenţele ajung în unele cazuri chiar şi la 6 puncte, media din gimnaziu depăşind cu mult media de la evaluarea naţională.

 

Care dintre cele două medii reprezintă nivelul real de pregătire al elevilor?

Scenariul este acelaşi în fiecare an, oficialii ministerului de resort explicând că aceste discrepanţe mari pot indica lipsă de exigență la clasă, ușurință în acordarea notelor mari, fapt ce dăunează elevilor care, în acest fel, nu-şi cunosc nivelul real de cunoştinţe.

Pe cei mai mulţi aflaţi în această situaţie mediile mari din gimnaziu îi ridică în topul ierarhiei judeţene a mediilor de admitere, cu şanse sănătoase de a fi admişi la un liceu bun. Media anilor de gimnaziu are o pondere de 25% în media de admitere, restul de 75% reprezentând media de la evaluarea naţională.

De la Şcoala Gimnazială Corni, un elev cu media anilor de gimnaziu de 9,76 a obţinut la evaluarea naţională puţin peste 5.

Un elev al Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Gura Humorului a fost notat la examenul de evaluare naţională cu puţin peste nota 4, deşi media anilor din gimnaziu este de 9,19.

O diferenţă de 6 puncte între cele două medii a bifat un absolvent al Şcolii Gimnaziale Poiana Negri, acesta având în anii de gimnaziu media 8,31, iar la evaluarea naţională 2,20 (1,40 la română şi 3 la matematică).

Un alt exemplu găsim la Şcoala Gimnazială „Petru Muşat” Siret, unde un elev de media 9,33 a obţinut la examenul de la final de clasa a VIII-a 4,50.

De la Şcoala Gimnazială Calafindeşti, un absolvent de media 9,22 a primit la evaluarea naţională media 4,33.

Şase puncte diferenţă şi la Şcoala Gimnazială „Miron Costin” Suceava, unde un elev de 8,48 a luat la evaluarea naţională 2,52 (3,05 la română şi 2 la matematică).

La Şcoala Gimnazială Nr. 2 Iaslovăţ, un elev a luat 5 la evaluarea naţională, deşi în timpul anilor de studiu a fost apreciat cu media 9,21.

Lista poate continua cu alte zeci de exemple.

 

Situaţia din 2013

În 2013, 63 de şcoli gimnaziale din judeţ au avut o diferenţă dintre cele două medii  mai mare de 2,16 puncte, atât cât a fost diferenţa medie pe ţară.

La Şcoala Gimnazială Specială „Sf. Stelian” Rădăuţi a ieşit la iveală o diferenţă dintre cele două medii de 7,11 puncte, recordul de la nivel naţional.

Pe atunciInspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava promitea că va monitoriza fiecare unitate de învățământ unde diferenţa dintre cele două medii este mai mare de două puncte.

De cealaltă parte, în 2013, cea mai mică diferenţă dintre cele două medii a fost la Şcoala Gimnazială Ulma.

 

Peste zece zile, elevii află la ce liceu sunt admişi

Absolvenţii de gimnaziu, însoţiţi de părinţi şi diriginţi, trebuie să completeze fişele de înscriere la liceu până marţi inclusiv. În funcţie de liceul pentru care s-au hotărât să opteze, elevii vor completa codurile respectivelor instituţii pe fişele de înscriere.

Prima etapă a repartizării computerizate a candidaţilor va avea loc pe 15 iulie, iar afişarea rezultatelor va avea loc pe 16 iulie.

Cinci absolvenţi din Suceava au medii de admitere de 10. Aceştia sunt de la Şcoala Gimnazială „Bogdan Vodă” Rădăuţi, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Vatra Dornei, Şcoala Gimnazială Bosanci şi Şcoala Gimnazială Nr. 1 Gura Humorului. Totodată, alţi patru elevi au note de admitere de 9,99, iar 28 au medii de admitere între 9,90 şi 9,99.

837 de elevi au note de admitere între 9 şi 9,90. Tot în judeţ, 801 elevi nu au reuşit să obţină o medie de admitere peste 5.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Diferenţe uriaşe între mediile de la evaluarea naţională şi mediile de gimnaziu în cazul absolvenţilor de clasa a VIII-a.
 Vizualizări articol: 2807 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.5 din 4 voturi
Diferenţe uriaşe între mediile de la evaluarea naţională şi mediile de gimnaziu în cazul absolvenţilor de clasa a VIII-a3.554

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei