Primarul de Suceava, Ion Lungu, a anunțat ieri că va iniția un proiect de hotărâre prin care va propune Consiliului Local ca subvenția la energia termică să fie acordată sucevenilor în funcție de veniturile acestora, eliminându-se astfel sistemul paușal, care funcționează acum. Lungu a declarat, în conferință de presă, că va merge cu propunerea în Consiliul Local, după ce va fi desemnat operatorul de transport și distribuție a energiei termice în municipiul Suceava, la negocierea directă din data de 7 august a.c.
„Voi propune să nu mai subvenționăm paușal gigacaloria, în mod egal pentru toată lumea, ci gradual, în funcție de veniturile utilizatorilor”, a afirmat Lungu, subliniind că nu este echitabil ca abonații cu venituri mari să beneficieze de aceeași subvenție ca persoanele cu venituri mici.
Mai puțin de jumătate din locuințele înregistrate la recensământul din 2011 mai sunt racordate la sistemul centralizat
La ultima fază a licitației, din data de 7 august, pentru desemnarea operatorului de transport și distribuție a energiei termice în municipiul Suceava s-au înscris actualul operator, Termica SA Suceava, și firma Termonet. „Indiferent cine va fi desemnat operator, trebuie să vedem care va fi strategia privind sistemul de termoficare a Sucevei, un sistem care cuprinde producătorul-operatorul de transport/distribuție și populația. La această oră datoriile populației pentru energia termică utilizată se ridică la 4 milioane de euro”, a declarat Lungu.
Tariful la energia termică în municipiul Suceava este de 267 de lei/gigacalorie. Din această sumă, 143 de lei revin producătorului, firma Bioenergy SRL Suceava, și 124 de lei rămân la Termica pentru serviciul de transport și distribuție. De asemenea, la energia termică furnizată populației, din 267 de lei bugetul local suportă 185 de lei/gigacalorie, cu titlu de subvenție acordată nediscriminatoriu tuturor beneficiarilor, indiferent de veniturile și posibilitățile de plată ale acestora. Așa se face că, în ultimii zece ani, municipalitatea a făcut către Termica plăți de 100 de milioane de euro. De la începutul anului 2014, de la bugetul local s-au virat peste 3 milioane de euro în conturile Termica. Asta, în condițiile în care la sistemul centralizat de termoficare mai sunt racordate, la această oră, aproximativ 20.000 de locuințe din oraș, din cele 41.431 înregistrate oficial la ultimul recensământ, din octombrie 2011.
Inițiativă
Subvenții pentru căldură și apă caldă, în funcție de veniturile locatarilor
