Cu câteva zile înainte de a fi săltat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție și arestat de Curtea de Apel București, procurorul Dumitru Dîmbu finalizase cercetările într-un dosar în care cinci polițiști sunt puși sub acuzare pentru luare de mită, abuz în serviciu și fals intelectual.
Celor cinci învinuiți le-a fost prezentat materialul de urmărire penală și mai urma doar finalizarea rechizitoriului, verificarea de procurorul ierarhic superior și trimiterea dosarului în instanță.
Numai că, după ce Dumitru Dîmbu a fost încarcerat în arestul Poliției Capitalei și, ulterior, suspendat din funcția de procuror de către Consiliul Superior al Magistraturii, trimiterea în judecată va fi amânată, iar dosarul va fi preluat de un alt procuror. Acesta din urmă va verifica din nou cum s-au făcut investigațiile în dosar și, dacă va considera că s-au respectat toate procedurile, va finaliza rechizitoriul pentru a-l trimite judecătorilor.
Pe lista învinuiților se află cinci polițiști din cadrul Secției Moara: Vasile Romică Albu, Cristian Ștefanovici, Vlad Nastasia, Gabriel Marțincu și Vasile Popovici.
Dispozitive de înregistrare audio-video pe mașinile de serviciu ale polițiștilor
Ancheta din acest dosar a fost demarată în urma sesizării făcute anul trecut (pe 30 octombrie 2013) de comisarul-șef Ioan Crap, la acea vreme împuternicit la comanda poliției județene.
Sesizarea de atunci viza posibile fapte de corupție ale agentului Vasile Romică Albu, fostul șef de post de la Moara, și a fost înaintată Direcției Generale Anticorupție (DGA) Suceava.
Din informațiile noastre, anchetatorii au montat dispozitive de înregistrare audio-video pe mașinile de serviciu ale polițiștilor și așa au ieșit la iveală presupusele ilegalități ale acestora. Cei cinci subofițeri sunt acuzați că luau mită de la conducătorii auto pe care îi prindeau cu nereguli în trafic, pe raza de competență a secției. Șpăgile erau între 50 și 200 de lei, iar mulți șoferi dădeau aceste sume, pentru a nu le fi reținut permisul de conducere.
Pentru a se acoperi în acte, agenții de poliție, susțin anchetatorii, dădeau avertismente sau înlocuiau contravențiile grave cu unele mai blânde, de genul lipsei centurii de siguranță sau un bec ars la sistemul de iluminare.
Timp de o lună, agenții în cauză au fost monitorizați, iar anchetatorii au contabilizat aproape 20 de infracțiuni de luare de mită, cele mai multe fiind reținute în sarcina fostului șef de post de la Moara, Vasile Romică Albu.
Polițiștii acuzați, trimiși la munca de jos
După ce procurorul Dumitru Dîmbu a dispus începerea urmăririi penale față de cei cinci polițiști, comanda Inspectoratului de Poliție Județean Suceava a dispus mutarea acestora de la locul lor obișnuit de muncă și trimiterea la munca de jos.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Suceava, subcomisarul Ionuț Epureanu, cei cinci agenți de poliție au fost puși la dispoziția conducerii unității.
Trei dintre polițiștii cu pricina au fost trimiși să îndosarieze documente la Serviciul Cazier, iar ceilalți doi să patruleze pe străzi.
„Din dispoziția șefului inspectoratului, agenții respectivi nu mai desfășoară activități de cercetare penală”, explica subcomisarul Epureanu.