Străzile răscolite vor face parte încă multă vreme din peisajul cotidian al municipiului Suceava și vor provoca disconfort șoferilor și locatarilor din zonele afectate. Primarul de Suceava, Ion Lungu, cel la care se contabilizează majoritatea nemulțumirilor cetățenilor, consideră că o bună parte din vină o are constructorul lucrărilor de reabilitare a rețelelor de apă-canalizare, care nu respectă graficele de execuție. Ieri, la finalul comandamentului de lucru, la care au participat reprezentanții municipalității și cei ai constructorului, Lungu s-a arătat nemulțumit că lucrările sunt în întârziere, subliniind că va sta pe capul constructorului până când aceste întârzieri vor fi recuperate.
El a menționat că, săptămâna trecută, au fost finalizate lucrările pe șapte străzi, iar în aceste zile vor urma și altele, unde gradul de execuție este de 95-99%. „S-a lucrat mai bine în ultima săptămână, dar ritmul încă nu este cel pe care ni l-am dori. Vin două luni foarte bune pentru lucru, iulie și august, care trebuie exploatate la maximum pentru că din septembrie pot să apară ploile și iar ne încurcă socotelile. O problemă foarte importantă, care era una din cauzele întârzierii lucrărilor, cea a plăților restante, a fost rezolvată. Astăzi constructorii sunt plătiți la zi. Banii vin pe linia Ministerului Fondurilor Europene prin ACET, iar domnul Groza (n.r. – Ștefan Groza, directorul general al ACET) mi-a spus că plățile către constructori au fost făcute. Un motiv foarte important pentru ritmul nesatisfăcător al lucrărilor a dispărut. Ca atare, fac un apel la constructori să-și mobilizeze forțele de muncă”, a declarat Lungu.
Primarul și-a exprimat de mai multe ori scepticismul în ceea ce privește încadrarea în termenele stabilite și finalizarea proiectului până în toamna acestui an, afirmând că va cere socoteală firmei Pfeiffer și subcontractorilor acesteia. „Vom discuta și cu conducerea centrală a firmei Pfeiffer, pentru că aici ne batem gura degeaba. Se pare că sunt probleme la nivelul subcontractorilor. Oricum, lucrările nu merg așa cum trebuie, ăsta este adevărul”, a declarat, în mai multe rânduri, primarul de Suceava.
„Suntem în grafic”, declară managerul proiectului
Contactat, managerul proiectului, Mihai Roșca, ne-a informat, ieri, că pe contractul „Extinderea și reabilitarea rețelelor de apă și apă uzată din municipiul Suceava” firma Pfeiffer „este în grafic” și că lucrează împreună cu cinci „colaboratori” (n.r. – întrebarea noastră a vizat numărul de firme la care Pfeiffer a dat lucrări în subantrepriză). Roșca a precizat că, în urma încheierii unui act adițional, termenul de finalizare pe acest contract este 30 mai 2015. „Termenele avansate în cadrul comandamentelor săptămânale ce au loc la Primăria Suceava sunt termene de finalizare a unor obiective punctuale din contract”, a arătat inginerul Roșca. Acesta a spus că, în cadrul derulării unui contract de asemenea anvergură, „este inerentă apariția unor probleme în execuție”. „La ora actuală, problemele apărute nu sunt majore, fiind rezolvate împreună cu reprezentanții beneficiarului ACET, ai primăriei și ai celorlalți factori implicați. Problemele apărute au fost privind proprietățile private ce interferează cu traseul proiectat, existența nesemnalizată a utilităților în subteran etc.”, a afirmat managerul de proiect.
În ceea ce privește plata lucrărilor, Mihai Roșca a declarat că nu au fost nici un fel de probleme, toate termenele de decontare fiind respectate de beneficiar.
Noile rețele de apă-canal vor fi plătite firmei Pfeiffer Hoch cu 10 milioane de euro
Proiectul de extindere a rețelelor de apă și canalizare în municipiul Suceava se derulează prin POS Mediu și prevede extinderea cu circa 31,3 km a rețelelor de alimentare cu apă pe 76 de străzi, reparații la 25,4 de km de conducte pe 67 străzi din toate cartierele. Rețelele de canalizare de pe 70 de artere vor fi extinse cu 32,7 km, iar cele de pe alte 15 străzi, în lungime de 6 km, au parte doar de reabilitare. Constructorul care a câștigat licitația este firma germană Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH& Co.KG, cu 44,93 de milioane de lei (aproximativ 10 milioane de euro), reprezentând 70 la sută din valoarea estimată.
Acest proiect este parte a obiectivul „Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Suceava”, cu o valoare inițială totală a contractului de finanțare de peste 494,7 milioane de lei. Investiția cuprinde 18 contracte, dintre care 12 contracte de execuție de lucrări, trei contracte de servicii și trei contracte de furnizare echipamente. Obiectul acestora îl fac șase municipii și orașe cuprinse în program, respectiv Suceava, Fălticeni, Rădăuți, Vatra Dornei, Gura Humorului și Salcea. Promovarea investiției prin Programul Operațional Sectorial Mediu s-a făcut prin intermediul Asociației Județene pentru Apă și Canalizare Suceava (AJAC) Suceava, de către ACET Suceava, operatorul regional, în baza contractului de finanțare dintre Ministerul Mediului și Pădurilor, în calitate de autoritate de management, și ACET Suceava, în calitate de beneficiar.
Finanțarea este asigurată astfel: 76,49% grant al Uniunii Europene, din Fondul de coeziune; 11,70% din bugetul de stat; 1,80% din bugetele celor șase consilii locale beneficiare finale ale POS Mediu, în timp ce 10,01% reprezintă cofinanțarea operatorului regional ACET Suceava. Costurile finale ale POS Mediu au rezultat în urma licitațiilor organizate pentru atribuirea celor 18 contracte, făcându-se o economie de circa 108 milioane de lei.
Supărare
Lungu, nemulțumit că lucrările de extindere și reabilitare a rețelelor de apă și canalizare sunt în întârziere
