Indolență

De două săptămâni, Termica n-a dat un leu la Bioenergy, din banii încasați de la suceveni



Ieri dimineață, primarul de Suceava, Ion Lungu, și directorul general al Bioenergy, Vasile Ilie, s-au întâlnit pentru identificarea unor soluții de ieșire din criză
Ieri dimineață, primarul de Suceava, Ion Lungu, și directorul general al Bioenergy, Vasile Ilie, s-au întâlnit pentru identificarea unor soluții de ieșire din criză

Banii plătiți de suceveni pentru energia termică produsă de firma Bionergy SRL Suceava nu trec de societatea care face oficiul de distribuție, Termica SA, deși conform contractului, din prețul de 267 de lei per gigacalorie, 143 de lei ar trebui să meargă la producător și doar 124 de lei să rămână la distribuitor. Este adevărat că datoriile populației la energia termică au ajuns la 4 milioane de euro, dar este la fel de adevărat că asociațiile de proprietari virează zilnic la Termica banii încasați de la locatarii buni-platnici, însă aceste sume nu ajung la destinația finală. Astfel, în ceea ce privește sistemul de termoficare din municipiul Suceava s-a ajuns la un blocaj total al decontărilor. Ieri dimineață, primarul de Suceava, Ion Lungu, și directorul general al Bioenergy, Vasile Ilie, s-au întâlnit pentru identificarea unor soluții de ieșire din criză.
Pe de o parte, primarul orașului, Ion Lungu, a declarat că municipalitatea va vira, în luna iulie, în conturile Termica, încă 1 milion de lei și face apel la populație să plătească facturile emise de Termica pentru a beneficia mai departe de apă caldă și pentru a putea fi pregătit sistemul de termoficare pentru următorul sezon rece, iar pe de altă parte, directorul Vasile Ilie se arată decis să scoată de la Termica banii care se cuvin firmei pe care o conduce.
„În anul 2014 am plătit de la primărie către Termica 130 de miliarde de lei vechi (13 milioane de lei), trebuie să mai dăm încă 20 de miliarde de lei vechi. În iulie mai dăm încă 10 miliarde de lei vechi, dar vrem să ne asigurăm că ajung banii și la Bioenergy. Populația are și ea datorii de 4 milioane de euro la energia termică! Astăzi este foarte grea colaborarea cu Termica, nu poți să faci o strategie, dar eu, ca primar, trebuie să fiu mediator între cele două societăți pentru că mă interesează ca în oraș să fie apă caldă și, la iarnă, căldură. Astăzi avem lemn de pe o zi pe alta și oricând se poate sista apa caldă”, a declarat, ieri, Lungu.
Bioenergy este decisă să-și recupereze banii de la Termica
De cealaltă parte, directorul firmei Bioenergy, Vasile Ilie, ne-a declarat că, în ultimele două săptămâni, de când Termica are un nou administrator special de la București, în conturile Bioenergy nu a mai intrat un leu. „Termica încasează în fiecare zi de la asociații, dar la noi nu ajung banii. Suntem într-o situație foarte grea, nu ne putem plăti furnizorii. Dacă ar exista bunăvoință, Termica ar putea plăti”, crede directorul Ilie.
Pe primele cinci luni ale anului, Bioenergy a facturat la Termica 17,53 de milioane de lei, dar a încasat doar 3,3 milioane de lei. În fața acestei situații, reprezentanții acționarilor firmei Bioenergy se vor întâlni săptămâna viitoare la Suceava pentru a discuta strategia de recuperare a banilor datorați de Termica. „Trebuie să ne recuperăm obligatoriu banii”, a afirmat Ilie, iar una dintre căile la care producătorul de energie nu va ezita să apeleze este acționarea în judecată a societății Termica, aflată acum în insolvență. Până atunci, banii plătiți de suceveni pentru energia termică furnizată se vor duce mai departe în această gaură neagră, Termica Suceava, fie direct, prin plata facturilor, fie indirect, prin subvențiile plătite de primărie.



Recomandări

Președintele CJ Suceava și 92 de primari suceveni, din PSD, PNL și USR, au transmis o scrisoare deschisă premierului și Guvernului

Reabilitarea a trei clădiri ale Colegiului „Lațcu Vodă” din Siret, finalizată cu un an înainte de termen

Reabilitarea a trei clădiri ale Colegiului „Lațcu Vodă” din Siret, finalizată cu un an înainte de termen
Reabilitarea a trei clădiri ale Colegiului „Lațcu Vodă” din Siret, finalizată cu un an înainte de termen