Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 28 iun 2014 - Anul XIX, nr. 147 (5656)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Rezultate

78,5% dintre elevii suceveni au obţinut medii peste 5 la examenul de evaluare naţională

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Aproape 7.000 de elevi suceveni au primit vineri, 27 iunie, rezultatele evaluării naţionale. Pentru unii prilej de bucurie, pentru alţii motiv de lacrimi de supărare, rezultatele examenului de final de ciclu gimnazial s-au lăsat aşteptate, listele cu notele evaluării fiind afişate după ora 14.00.

La nivelul judeţului, 5.335 de elevi (78,5%) au reușit să obțină medii peste 5.

Potrivit unei centralizări transmise de Inspectoratul Școlar al Județului Suceava, cei mai mulţi dintre elevii suceveni (1.239) au medii cuprinse în intervalul 6-6,99. Totodată, 1.198 de elevi au medii cuprinse în intervalul 7-7,99, 1.151 dintre examinați au obținut medii între 5 și 5,99, 1.062 – între 8 și 8,99 şi 617 – între 9 și 9,99. Totodată, rezultatele examenului au venit ca o surpriză plăcută pentru 14 absolvenţi de clasa a VIII-a, care au reuşit să obţină punctaj maxim – media 10.

De cealaltă parte, pe 1.459 dintre examinaţi evaluarea naţională nu i-a prins tocmai pregătiţi, ţinând cont că au obţinut medii sub 5. Dintre aceştia, 176 de elevi au primit medii între 2 și 2,99, 448 de absolvenţi au medii între 3 și 3,99 și 792 au medii între 4 și 4,99. 43 de elevi au medii cuprinse între 1 şi 1,99.

 

Notele la matematică şi limba română

La proba de matematică au fost evaluaţi 6.795 de elevi. Cele mai multe note s-au încadrat între 5 şi 5,99 (1.321 de elevi), iar 1.217 elevi nu au reuşit să obţină note peste 5.

La polul opus, 162 dintre absolvenţii de ciclu gimnazial au predat lucrări perfecte la matematică, fiind notaţi cu 10.

La prima probă a evaluării naţionale, cea de limba şi literatura română, au fost evaluaţi 6.807 elevi. Cele mai multe lucrări (1.399) au fost apreciate cu note din intervalul 5-5,99. 1.162 de elevi au primit note între 6 şi 6,99 şi 1.096 între 7 şi 7,99.

35 de lucrări au fost notate cu 10. Totodată, 1.295 dintre examinaţi nu au reuşit să ia note peste 5, 83 dintre aceştia având calificative mai mici de 1,99.

 

Mulţumiţi şi nu prea de rezultate

Ministerul Educaţiei a anunţat afişarea rezultatelor până la ora 16.00. Elevi şi părinţi au sosit, vineri, la centrele de examinare încă de dimineaţă, însă listele cu rezultatele examenelor s-au afişat după ora 14.00, când elevi şi părinţi au luat cu asalt avizierele şcolilor. Au urmat fie strigăte de bucurie, fie de dezamăgire, miza acestei evaluări fiind una destul de importantă, şi anume admiterea la un liceu cât mai bun. Imediat cum au văzut rezultatele, elevii au pus mâna pe telefoane pentru a-şi anunţa părinţii şi colegii de notele primite.

Deşi la ieşirea din examen mulţi dintre elevi au fost încrezători în lucrările predate, nu pentru toţi rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor.

„Am 6,55, iar notă mai mică am la matematică, unde a fost destul de greu. Puteam să iau mai mult. Sper să fiu admis la Liceul Economic”, a mărturisit Bogdan, absolvent al Şcolii Gimnaziale „Ion Creangă” Suceava.

Dezamăgit de modul în care i-au fost evaluate lucrările a fost şi colegul său Lucian, elevul menţionând că va depune contestaţie atât la limba română, cât şi la matematică.

„Am luat 6,90 la română şi 8,50 la matematică. La română au fost subiectele mai grele. Nu-s mulţumit şi voi depune contestaţie la ambele”, a arătat viitorul licean.

Ana Maria, absolventă a aceleiaşi şcoli, a obţinut media 9,50, calificativ ce îi permite să fie admisă la liceul pe care şi-l doreşte – Colegiul „Mihai Eminescu” Suceava, la ştiinţe sociale - engleză.

„Am 9,50 la matematică şi 9,50 la română. Este peste aşteptări, mai ales la matematică. E super bine. La matematică am avut mari emoţii pentru că eu sunt mai bună la limba română şi chiar m-am străduit mult pentru acest examen”, a povestit eleva entuziasmată.

O altă absolventă ne spune că s-a pregătit pentru examen o săptămână şi jumătate, iar nota primită la limba română îi strică socotelile în ceea ce priveşte admiterea la liceu.

„Am 6,50 la română şi 8,05 la matematică. Nu sunt mulţumită, depun contestaţie la română. După cum mi-am calculat eu, trebuia să iau 7,50. Cred că am primit mai puţin decât meritam”, a povestit eleva.

 

Cum s-a desfăşurat evaluarea în Suceava?

La nivelul judeţului, la proba de limba română au absentat 126 de elevi, iar la cea de matematică au lipsit 138 dintre elevii înscrişi. Totodată, doielevi din judeţ au susţinut testările în condiţii speciale din cauza unor probleme medicale.

Un elev al Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” Suceava a solicitat prelungirea timpului alocat probei cu încă o oră, iar un elev al Şcolii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Rădăuţi a susţinut testarea la domiciliu, acesta fiind nedeplasabil. În judeţul Suceava nu au fost sesizate încercări de fraudare a examenului.

 

Emoţiile nu s-au sfârşit pentru absolvenţii de-a VIII-a

Absolvenţii claselor a VIII-a nu scapă de emoţii, dat fiind faptul că pentru ei urmează o etapă extrem de importantă, şi anume admiterea la liceu.

Începând din acest an, în calcularea mediei de admitere în liceu, media de la evaluarea naţională reprezintă 75%, faţă de 50% în anii trecuţi, scăzând astfel la 25% ponderea notelor din ciclul gimnazial.

Repartizarea computerizată în licee va avea loc în trei etape. Din 4 până în 8 iulie vor fi completate opţiunile în fişele de înscriere de către absolvenţii clasei a VIII-a.

În 15 iulie va avea loc repartizarea computerizată a absolvenţilor înscrişi în prima etapă.

A doua etapă de admitere va avea loc în perioada 16-31 iulie, repartizarea computerizată având loc în 24 iulie. În etapa a treia de admitere în licee, repartizarea computerizată va avea loc în 4-5 septembrie. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 78,5% dintre elevii suceveni au obţinut medii peste 5 la examenul de evaluare naţională.
 Vizualizări articol: 1935 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 4 voturi
78,5% dintre elevii suceveni au obţinut medii peste 5 la examenul de evaluare naţională4.854

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei