Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 24 iun 2014 - Anul XIX, nr. 143 (5652)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Primele testări importante

Aproape 7.000 de absolvenţi de clasa a VIII-a trec prin focurile examenului de evaluare naţională

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Examenul de evaluare naţională din acest an a început ieri, cu proba de limba şi literatura română, 6.807 elevi suceveni trecând, ieri, de primele emoţii ale testării de final de gimnaziu.

Potrivit datelor transmise de Inspectoratul Şcolar al Judeţului (IŞJ) Suceava, “prezenţa a fost de 98,18%, 126 de elevi fiind absenţi”. Totodată, reprezentanţii IŞJ au transmis că la prima probă a evaluării naţionale nu s-au înregistrat incidente sau tentative de fraudă.

Doi elevi din judeţ au dat această testare în condiţii speciale din cauza unor probleme medicale. Conform purtătorului de cuvânt al IŞJ, insp. Laura Hacman, „un elev al Colegiului Naţional <Mihai Eminescu> Suceava a solicitat prelungirea timpului alocat probei cu încă o oră, iar un elev al Şcolii Gimnaziale <Mihai Eminescu> Rădăuţi a susţinut testarea la domiciliu, acesta fiind nedeplasabil”.

 

Cerinţele variantei 1 nu i-au surprins pe elevi

Testarea a început în jurul orei 9.00, timpul alocat rezolvării subiectelor fiind de 120 de minute, însă mulţi elevi au părăsit sălile de examinare mai devreme de ora 11.00.

Tinerii au ieşit zâmbitori şi încrezători din săli, declarând că nu s-au confruntat cu mari probleme la rezolvarea cerinţelor primei probe din cadrul evaluării naţionale, impresia generală fiind aceea că subiectele propuse nu au avut un grad de dificultate ridicat.

Varianta de subiect extrasă (cu numărul 1) a fost structurată pe două mari cerinţe, fiecare cu mai multe subpuncte. La subiectul I, absolvenţii de clasa a VIII-a au avut de răspuns mai multor cerinţe pornind de la poezia "Rânduri pentru Anul Nou" de Ion Minulescu. Elevii au avut de notat sinonimele unor cuvinte, de explicat rolul unor virgule, semnificaţia titlului poeziei şi au trebuit să-şi expună opinia cu privire la semnificaţia mesajului poeziei lui Ion Minulescu.

La al doilea subiect, cerinţele au vizat un fragment din “Empatia, o abilitate dobândită prin lectură” de Corina Zorzor.

Ultima cerinţă le cerea elevilor să povestească, în 80-150 de cuvinte, o întâmplare petrecută în timpul participării la o întâlnire organizată de şcoală, cu un scriitor contemporan.

Supravegherea a fost asigurată, pentru fiecare sală, de doi asistenţi, cadre didactice de altă specializare decât limba şi literatura română, proveniţi din unitatea de învăţământ respectivă. Totodată, în centrele de examinare au fost instalate camere de supraveghere video.

 

Opinii despre subiecte

Cu toate că a fost primul examen serios din viaţa lor, candidaţii păreau degajaţi şi mulţumiţi de cerinţele variantei extrase, menţionând totuşi că au ceva emoţii pentru proba de matematică, de miercuri.

La Şcoala Gimnazială Nr. 3 Suceava, printre primii elevi care au terminat de rezolvat cerinţele testării s-a numărat Ştefan Curic, acesta mărturisind: “A fost mai uşor decât la simulare. Pot spune că o să iau peste 9. Mă aştept la o notă mare fiindcă a fost destul de uşor. La propoziţiile subordonate am avut mici probleme, dar am fost totuşi pregătit”.

Florin Sebastian s-a pregătit pentru acest examen pe tot parcursul clasei a VIII-a, elevul mărturisind că obişnuia să rezolve zilnic câte un test la limba română. 

“A fost destul de uşor, am întâmpinat puţine greutăţi. Subiectul la care trebuia să spun care a fost mesajul texului mi-a creat probleme. Sper să iau în jur de 9,50”, a spus tânărul.

La o notă mare speră şi Radu Plăcintă, acesta declarând că “a fost mai greu cu opinia despre mesajul poeziei. Sper să iau măcar 95 de puncte”.

De cealaltă parte, profesorii corectori vor zâmbi când vor evalua o parte dintre lucrările celor examinaţi, confuziile sau poate neştiinţa acestora dând naştere la perle amuzante, dar care vor lăsa un gust amar dascălilor. 

“A fost destul de greu după părerea mea. La ultimul subiect a trebuit să ne imaginăm o întâmplare cu un scriitor contemporan şi a fost mai greu. Eu mi-am ales Mihai Eminescu”, a menţionat Sorina, o altă elevă ce trece prin febra examenelor.

 

Lucrările vor fi corectate în 11 şcoli

Lucrările elevilor suceveni vor fi corectate în 11 centre de evaluare – Şcoala Gimnazială Nr. 1 Suceava, Şcoala Gimnazială Nr. 3 Suceava, Şcoala Gimnazială “Miron Costin” Suceava, Şcoala Gimnazială “Alexandru Ioan Cuza” Fălticeni,  Şcoala Gimnazială “Ion Irimescu” Fălticeni, Colegiul “Alexandru cel Bun” Gura Humorului, Şcoala Gimnazială “George Voevidca” Câmpulung Moldovenesc, Liceul Teoretic “Ion Luca” Vatra Dornei, Şcoala Gimnazială “Mihai Eminescu” Rădăuţi,  Şcoala Gimnazială “Regina Elisabeta” Rădăuţi, Şcoala Gimnazială “Bogdan Vodă” Rădăuţi.

 

Creşte ponderea notei de la evaluarea naţională la media de admitere

În funcţie de notele pe care le vor obţine la testele evaluării naţionale, elevii vor putea intra la liceul dorit. Media generală a notelor obţinute la evaluare va reprezenta 75% din media finală a admiterii. Celelalte 25 de procente le reprezintă media anilor de gimnaziu.

Evaluarea naţională se desfăşoară într-o singură sesiune, urmând ca mâine să fie susţinută proba de matematică.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape 7.000 de absolvenţi de clasa a VIII-a trec prin focurile examenului de evaluare naţională.
 Vizualizări articol: 1797 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Aproape 7.000 de absolvenţi de clasa a VIII-a trec prin focurile examenului de evaluare naţională5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei