Accesul persoanelor aflate în scaun cu rotile în mijloacele de transport în comun este încă limitat, în municipiul Suceava, deși toate cele 33 de autobuze și două dintre cele șapte maxi-taxi ale TPL Suceava au rampă mecanică de acces pentru persoanele cu dizabilități. Deoarece autobuzele TPL au treapta de la intrare la nivelul trotuarului, iar în momentul în care persoana cu handicap urcă în mijlocul de transport, acesta se poate înclina pentru acces mai facil, șoferii consideră că este suficient pentru ca un om în cărucior să urce în autobuz.
Directorul TPL, Darie Romaniuc, susține că șoferii și taxatoarele arată solicitudine maximă față de persoanele cu dizabilități ajutându-le la urcarea în autobuz, astfel că nu este necesar să fie funcțională rampa specială de acces. Cu toate acestea, reclamații pe această temă au fost atât la TPL, cât și la ziarul nostru. Mai mult, persoane care au în familie membri imobilizați în cărucior ne-au declarat fie că nici nu au știut că autobuzele au această facilitate, fie că nu au fost ajutate vreodată de șoferi sau taxatoare.
Nici măcar de unul dintre cei circa 70% dintre șoferii „drăguți”, după cum ne-a spus mama unui copil imobilizat în scaun cu rotile, adică acei șoferi care opresc autobuzul aproape de ei și îi așteaptă până când reușesc să urce, fără comentarii ofensatoare.
„Noi mergem zilnic la kinetoterapie și pentru că nu avem mașină, mergem cu autobuzul. În general, cam 70% dintre șoferi sunt drăguți, amabili, adică opresc cu ușa din mijloc în dreptul nostru, ca să putem urca de la bordură. Am învățat să las căruciorul pe două roți și mă descurc, dar ajutor nu am primit niciodată, de la șoferi sau taxatoare. Sunt și destui șoferi care, dacă ne văd în stație, opresc mai departe, ca să nu putem ajunge să urcăm. Nu știu de ce fac asta, cred că este doar răutate”, ne-a spus mama lui Alin, un copil de 9 ani cu tetrapareză spastică.
„Unii zic că rampele sunt stricate, alții mă înjură”
Tatăl băiatului, Vasile Bușe, ne-a povestit că în cei peste trei ani de când își duce fiul la terapie, a avut o singură dată ocazia să utilizeze rampa de acces în autobuz. În rest, depinde de bunăvoința șoferului, dacă oprește sau nu cu ușa din mijloc lângă bordură. El își amintește că a asistat la o scenă într-o stație de autobuz din Obcini, când un tânăr de 18 ani a fost obligat să rămână în stație pentru că, în absența rampei, nu a putut să urce cu căruciorul în autovehicul.
„Băiatul a vrut să urce, n-a reușit, m-am oferit eu să-l ajut pentru că știu ce înseamnă. Nu am reușit. Au venit și șoferul și taxatoarea, l-au întrebat de ce nu are însoțitor să-l ajute, am încercat toți să urcăm căruciorul, în absența rampei. Nu am putut și băiatul a rămas în stație”, ne-a spus Vasile Bușe.
Un alt tânăr în scaun cu rotile ne-a solicitat să-i rugăm noi pe cei de la TPL să utilizeze rampele de la autobuze, „să pot merge și eu cu ele”. „Unii zic că rampele sunt stricate, alții mă înjură, că nu destul cară oameni, acum să mai care și handicapați. Nu te așteaptă nici unul, toți sunt grăbiți”, ne-a spus tânărul, care mai are încă doi frați imobilizați în cărucior de aceeași boală, distrofie musculară.
Un alt sucevean, Ionel Ivan, care are o fiică în scaun cu rotile, ne-a declarat că nici măcar nu știa că autobuzele din municipiul Suceava ar dispune de această facilitate, astfel că până acum a folosit pentru transportul tinerei doar mașina personală.
Directorul TPL: „Șoferii preferă să ridice ei căruciorul, decât să țină autobuzul în stație câteva minute”
La 31 mai 2014, în județul Suceava erau înregistrate 6.637 de persoane cu handicap gradul I cu însoțitor. Purtătorul de cuvânt al Direcției de Asistență Socială Suceava, Nicoleta Danieliuc, ne-a declarat că peste jumătate dintre acestea sunt în scaun cu rotile, restul fiind persoane imobilizate la pat. Pentru acești oameni, Legea nr.448/ 2006, aplicabilă de la 1 ianuarie 2011, prevede că autobuzele trebuie să fie accesibile inclusiv celor imobilizați în scaun cu rotile. Astfel, la art. 64, se arată că „pentru a facilita accesul neîngrădit al persoanelor cu handicap la transport și călătorie, până la 31 decembrie 2010, autoritățile administrației publice locale au avut obligația să ia măsuri pentru adaptarea tuturor mijloacelor de transport în comun aflate în circulație; adaptarea tuturor stațiilor mijloacelor de transport în comun conform prevederilor legale, inclusiv marcarea prin pavaj tactil a spațiilor de acces spre ușa de intrare în mijlocul de transport; montarea panourilor de afișaj corespunzătoare nevoilor persoanelor cu handicap vizual și auditiv în mijloacele de transport public; imprimarea cu caractere mari și în culori contrastante a rutelor și a indicativelor mijloacelor de transport în comun”.
Legea a fost respectată, la Suceava, în ceea ce privește dotarea, numai că rampele nu sunt utilizate.
Directorul TPL Suceava, Darie Romaniuc, ne-a declarat că cele mai multe rampe nu mai sunt funcționale, din cauza uzurii. „Rampa se acționează mecanic, șoferul trebuie să o dea jos. De cele mai multe ori, șoferii preferă să ridice ei căruciorul, decât să țină autobuzul în stație câteva minute. Însă la cele mai multe autobuze nu mai funcționează rampa. Este corodată, mâncată, nu se poate utiliza”, a spus directorul. Acesta susține că șoferii știu că au obligația să faciliteze accesul acestor persoane în autobuz și o fac întotdeauna, atât ei, cât și taxatoarele, iar probleme apar doar în stațiile de autobuz care nu au bordură și diferența de 30 de cm creează un plan înclinat abrupt care împiedică accesul – cum ar fi de exemplu stația de la Școala Gimnazială Nr. 9, sau „în cazul unui boschetar, care are un scaun electric foarte greu, dar nu putem să fim la dispoziția lui”.
Un alt motiv invocat de directorul TPL pentru faptul că uneori autobuzele opresc la distanță de stație, eventual și după o coloană de mașini, este blocarea alveolelor cu autoturisme ale locatarilor din zonă. Directorul Romaniuc spune că cel mai bun exemplu în acest sens este stația Mobilă, unde autobuzele nu pot opri practic niciodată în stație din cauza altor vehicule parcate aici.
În opinia lui Darie Romaniuc, problema accesului pe rampe a cărucioarelor persoanelor cu handicap în autobuzele TPL poate fi soluționată odată cu achiziția de noi autobuze, eventual cu rampe de acces cu comandă electrică, mai ușor de manevrat.