Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 14 iun 2014 - Anul XIX, nr. 135 (5644)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Plăţi restante

Casa de Cultură din Rădăuţi, pusă sub sechestru din cauza datoriilor primăriei către Servicii Comunale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Casa de Cultură din Rădăuţi este pusă sub sechestru, riscând să fie scoasă la vânzare de către un executor judecătoresc în situaţia în care primăria acestui municipiu nu îşi achită datoriile către societatea locală de utilităţi, Servicii Comunale SA. În momentul de faţă, Primăria Rădăuţi are de achitat către SC Servicii Comunale SA o sumă de aproximativ 6,7 milioane de lei (67 de miliarde de lei vechi), bani care provin atât din neachitarea TVA-ului aferent investiţiilor făcute prin programul „Utilităţi şi mediu la standarde europene” în anul 2011, sume pentru care există Hotărâri definitive şi irevocabile, precum şi o hotărâre judecătorească de executare, cât şi din sumele reprezentând cheltuieli de judecată, onorariul avocatului, al executorului judecătoresc şi cheltuielile de executare silită.

Refuzul conducerii primăriei din Rădăuţi de a plăti această sumă către SC Servicii Comunale SA face ca atât municipalitatea, cât şi firma de utilităţi să aibă în momentul de faţă conturile blocate. Mai mult, directorul SC Servicii Comunale SA Rădăuţi, Nistor Tătar, a atras atenţia că datorită faptului că firma pe care o conduce are conturile blocate, rădăuţenii riscă să rămână fără iluminat public deoarece nu mai poate achita facturile restante către compania E.ON.

Nistor Tătar a explicat că în momentul de faţă SC Servicii Comunale SA are de achitat către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) o sumă de 3,2 milioane de lei (32 de miliarde de lei vechi) reprezentând TVA aferent lucrărilor efectuate în cadrul proiectului „Suceava – Utilităţi şi mediu la standarde europene”. Tătar a explicat că în condiţiile în care SC Servicii Comunale SA nu dispune de această sumă, ANAF a blocat conturile firmei. „În aceste condiţii, firma noastră s-a îndreptat în instanţă asupra Primăriei municipiului Rădăuţi, în conformitate cu dispoziţiile ANAF de la vremea respectivă. Şi asta pentru că ANAF ne-a transmis că trebuie să facturăm către primărie lucrările efectuate, de la care avem de încasat, la ora actuală, o sumă de 6,7 milioane de lei, printr-o decizie a instanţei definitivă, irevocabilă, executorie şi fără cale de atac”, a declarat directorul SC Servicii Comunale SA Rădăuţi.

El a adăugat că pentru a ieşi din această situaţie, firma pe care o conduce a încercat să contracteze un credit bancar pentru a achita datoria către ANAF, fiind de acord în acelaşi timp ca primăria să achite datoria printr-o eşalonare a plăţilor.

Nistor Tătar a mai spus că în momentul în care a încercat să contracteze acel credit, pentru care exista o Hotărâre a Consiliului Local Rădăuţi, primarul Aurel Olărean a trimis o adresă către banca de la care se intenţiona să se ia împrumutul prin care anunţa că va ataca în instanţă hotărârea respectivă. „Domnul primar s-a gândit să scrie băncii că acea Hotărâre de Consiliu Local este ilegală şi o va ataca în contencios, şi ca urmare banca nu ne-a mai dat creditul respectiv. Astfel am ajuns în situaţii în care rădăuţenii trebuie să ştie că la ora actuală sunt în pericol. De exemplu, este întrerupt iluminatul public pe două posturi de transformare. Mai mult, cei de la E.ON ne-au anunţat că mai întrerup  iluminatul public pe încă două posturi de transformare, din totalul de vreo 30 de posturi câte sunt în Rădăuţi. Şi asta se întâmplă din cauză că noi nu putem să mai facem plăţi prin cont, deoarece toţi banii merg către ANAF”, a mai declarat Nistor Tătar.

El a amintit că a existat şi o întâlnire la Prefectura Suceava, la care a fost prezent şi primarul Aurel Olărean, acesta fiind de acord la vremea respectivă cu o eşalonare a plăţilor din partea Primăriei către SC Servicii Comunale. Cu toate acestea, Nistor Tătar a spus că Aurel Olărean nu a făcut nimic pentru a debloca această situaţie, Primăria Rădăuţi refuzând eşalonarea plăţii datoriei către SC Servicii Comunale SA. Tătar a spus totuşi că primarul Aurel Olărean ar fi promis că va trimite la bancă o altă adresă prin care îşi retrage afirmaţiile anterioare şi că va achita jumătate din datoria pe care primăria o are către firma de utilităţi.

 

Banii pe care SC Egger România SRL şi SC Holzindustrie Schweighofer SRL trebuie să-i plătească primăriei ar urma să ajungă la SC Servicii Comunale

Nistor Tătar a atras atenţia că dacă nu se va întâmpla acest lucru, SC Servicii Comunale SA a demarat deja o acţiune de „validare poprire” şi probabil din luna iulie a acestui an toate sumele din conturile primăriei vor ajunge la firma de utilităţi din Rădăuţi. Mai mult, Tătar a precizat că dacă Primăria Rădăuţi nu îşi plăteşte datoriile către SC Servicii Comunale SA, angajaţii municipalităţii riscă să nu-şi mai primească salariile, în condițiile blocării conturilor primăriei.

Directorul SC Servicii Comunale SA consideră că primarul Aurel Olărean a dat dovadă şi de rea-voinţă în această problemă, el având posibilitatea, prin achitarea datoriilor, să evite ca atât primăria, cât şi societatea de utilităţi să aibă conturile blocate. Nistor Tătar a arătat că în momentul de faţă primăria ar avea în conturi o sumă de patru milioane de lei (40 de miliarde de lei vechi), bani pe care municipalitatea nu îi poate folosi. „Dacă exista o înţelegere pentru ca noi să luăm acel credit şi să ne dea o parte din bani, nu era blocată nici primăria şi nici noi”, a mai spus Tătar.

Nu în ultimul rând, el a ţinut să precizeze că tot în încercarea de a recupera banii de la Primăria Rădăuţi, executorul judecătoresc la care a apelat SC Servicii Comunale SA a informat municipalitatea că s-a dispus înfiinţarea popririi pe sumele de bani pe care SC Egger România SRL şi SC Holzindustrie Schweighofer SRL le are de achitat primăriei ca a doua tranşă anuală de impozite şi taxe locale.

 

Directorul economic al Primăriei Rădăuţi a spus că municipalitatea a început să plătească din datoria către Servicii Comunale

De cealaltă parte, directorul economic al Primăriei din Rădăuţi, Mihaela Cosovan, ne-a declarat că municipalitatea a început să plătească din datoria către SC Servicii Comunale SA. Mihaela Cosovan a spus că primăria a plătit deja 5% din suma datorată, adică aproximativ 300.000 de lei, tocmai pentru a nu fi blocată funcţionarea primăriei. Ea a arătat că primăria a solicitat în instanţă eşalonarea la plată a datoriei pe o perioada de trei ani. „Am încercat un acord amiabil între părţi, însă nu s-a ajuns la nici un rezultat comun. Noi am solicitat în instanţă reeşalonarea datoriilor, aşteptăm procesul şi sperăm ca în doi-trei ani să achităm tot. Suma pe care o avem de plătit este foarte mare, iar să o achităm în întregime ar însemna să dăm tot bugetul primăriei”, a explicat Mihaela Cosovan. Ea a precizat că în situaţia în care s-ar accepta reeşalonarea datoriei, şi primăria, dar şi SC Servicii Comunale nu ar mai avea conturile blocate. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Casa de Cultură din Rădăuţi, pusă sub sechestru din cauza datoriilor primăriei către Servicii Comunale.
 Vizualizări articol: 2201 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Casa de Cultură din Rădăuţi, pusă sub sechestru din cauza datoriilor primăriei către Servicii Comunale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei