Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 9 iun 2014 - Anul XIX, nr. 130 (5639)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

O mână întinsă

Proiectul judecătorului care donează lunar o parte din salariul său pentru elevii săraci continuă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Proiectul judecătorului sucevean care anul trecut s-a oferit să doneze lunar o sumă de până la 2.000 de lei din salariul său pentru a ajuta patru elevi de liceu, care provin din familii sărace, să-şi termine cursurile, continuă și în acest an. Tot exclusiv din buzunarul judecătorului Marcel Nechita, vicepreședintele Judecătoriei Suceava, deși dorința acestuia era ca şi alte persoane să doneze o parte din venitul lor lunar pentru ca fondurile pentru acestă bursă, denumită „Bursa Prieteniei”, să fie şi mai mari şi astfel să beneficieze cât mai mulți copii de ajutor financiar pentru a nu renunţa la şcoală.

Potrivit statisticilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, an de an, sute de elevi abandonează şcoala. În ultimii doi ani şcolari, de exemplu, peste 1.450 de copii şi adolescenți au lăsat locurile goale în bănci.

Marcel Nechita nu a renunțat însă la proiectul său şi, cu ajutorul celor de la „Salvaţi Copiii” - filiala Suceava, organizație al cărei voluntar este, judecătorul caută alţi elevi pe care să-i ajute, atât cât poate, să meargă la liceu şi să înveţe cât mai bine.

Până în prezent, în „Bursa Prieteniei” sunt înscrise de anul trecut două eleve, iar programul continuă  pentru anul şcolar 2014-2015. Iar selecţia se va face dintre elevii din mediul rural care au absolvit examenul de capacitate şi au fost repartizați la unul dintre liceele din municipiul Suceava şi se află în risc de abandon şcolar, din cauza situaţiei sociale.

Selecţia se va face în funcţie de mai multe criterii, principalele fiind: domiciliul în mediul rural, media de capacitate peste 8.50, înscris în clasa a IX-a la un liceu din municipiul Suceava, situaţia socio-economică a familiei.

Dosarele cu documente se vor trimite la Organizaţia „Salvaţi Copiii” - filiala Suceava, adresa strada Armenească, nr.41, până la data de 2 septembrie a.c. (relaţii suplimentare la telefon/fax 0230525559).

“Ştiu că sunt mulţi elevi care au nevoie de acest sprijin, dar din păcate nu s-a alăturat nimeni până în prezent să susţină financiar alături de mine această iniţiativă. O colegă de la Judecătorie a făcut şi ea o donaţie, iar cu acei bani vreau să le organizez copiilor aflați deja în program o călătorie, o excursie”, mărturisea zilele trecute judecătorul Marcel Nechita.

 

Premiant în cadrul Galei „Top 10 Suceveni”

Judecătorul Marcel Nechita a fost premiat anul trecut, în decembrie, la cea de-a doua ediţie a Galei „Top 10 Suceveni”, pentru iniţiativa sa, pentru faptul că se implică în problemele comunității şi încearcă, atât cât poate, să întindă o mână de ajutor. Emoționant a fost în timpul documentării acestui subiect să aflăm că ideea unui astfel de proiect inedit, din fonduri exclusiv private, i-a venit judecătorului din propria sa experiență de viaţă.

La rândul său, în adolescenţă, Marcel Nechita - mărturiseşte chiar el - a fost în situaţia copiilor cărora vrea să le întindă acum o mână de ajutor.

“În momentul în care eu am terminat clasa a VIII-a şi se punea problema viitorului meu, diriginta mea de atunci l-a chemat pe tata la şcoală şi l-a întrebat ce are în plan să facă cu mine, iar tata i-a spus că are în plan să-mi cumpere căruţă cu cal şi să muncesc pământul”, îşi începe povestea vicepreşedintele Judecătoriei.

La insistențele dirigintei, elevul Nechita a ajuns la Liceul Silvic din Câmpulung Moldovenesc, însă după aproape un an, tatăl i-a spus că nu îl mai poate ține în școală.

Și atunci, ca într-un scenariu similar, salvarea lui a fost dirigintele din liceu, profesorul de sport Viorel Totoescu, care a obținut pentru Marcel de la conducerea liceului gratuitate pentru cazare și masă.

„De obicei mâncam după ce luau masa ceilalți elevi, dacă mai rămânea ceva... Vă imaginaţi că experienţele astea s-au lipit de sufletul meu şi vreau să ajut alţi copii să nu mai ajungă în situaţia în care eram eu”, mărturiseşte Marcel Nechita.

Judecătorul Nechita încearcă să condamne abandonul şcolar. Totuşi, pentru ca sentinţa să fie definitivă şi irevocabilă, este nevoie de mai mult. De fapt, de mai mulţi. Iar mulţi dintre cei care citiți aceste rânduri puteţi fi magistraţii care să dea sentinţa finală, alăturându-vă acestui proiect.

Materialul video cu povestea acestui proiect - ”Bursa Prieteniei” - îl puteţi viziona pe www.top10suceveni.ro.

 

„Bursa Prieteniei” - informaţii suplimentare

Obiectiv pe termen lung: Susţinerea financiară (cazare/transport, masă şi rechizite) a patru copii (câte un copil/an) aflaţi în risc de abandon şcolar, din mediul rural.

Documentele necesare pentru selectarea copilului aflat în risc de abandon şcolar sunt: scrisoare de intenţie (cerere) din partea copilului; copie carte de identitate copil şi părinţi ori tutore, după caz; copie certificat de naştere copil; fişa matricolă clasele V-VIII; adeverinţă de absolvire a clasei a VIII-a, din care să rezulte media examenului de capacitate şi liceul la care a fost admis; diplome de participare la olimpiade, concursuri şi/sau alte activităţi extracuriculare (în copie); copie certificat deces (după caz) a unuia sau ambilor părinţi; copie, hotărâre/divorţ (după caz); copie certificate de naştere ale celorlalţi copii aflați în îngrijire; adeverință de venituri familie de la primărie şi/sau angajatori (după caz). 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Proiectul judecătorului care donează lunar o parte din salariul său pentru elevii săraci continuă.
 Vizualizări articol: 3883 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 11 voturi
Proiectul judecătorului care donează lunar o parte din salariul său pentru elevii săraci continuă5.0511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei