Petrică Mândrilă (31 de ani), alias „Polonic”, din orașul Broșteni, tânărul trimis în judecată pentru că ar fi incendiat în vara lui 2008 vila și pensiunea „La Dolce Vita” ale omului de afaceri Gheorghe Berbece, este principalul suspect și în cazul incendierii de acum două luni a unui bloc cu patru etaje de pe raza localității de domiciliu.
„Polonic” a fost arestat preventiv joi seară de către Judecătoria Vatra Dornei, însă pentru alte fapte, printre care o altă incendiere.
Anchetatorii speră ca odată ajuns după gratii, „Polonic” să-și dea drumul la gură și să le spună dacă el a pus focul care a cuprins blocul din Broșteni și, eventual, dacă a acționat la comandă, așa cum s-a întâmplat în urmă cu șase ani. La vremea respectivă, Mândrilă, arestat pentru furt, s-a „spovedit” anchetatorilor din celula în care era închis despre faptul că el a incendiat vila lui Gheorghe Berbece și pensiunea acestuia, „La Dolce Vita”, situată la ieșirea din municipiul Suceava spre Șcheia, povestind cum a fost plătit pentru acele acțiuni mafiote de către un rival în afaceri al părții vătămate, nimeni altul decât patronul de atunci al restaurantului „Casa de Piatră”, Ioan Popovici, alias „Coață”.
Pentru ce a fost arestat acum „Polonic”
Potrivit unui comunicat al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, după incendiul din luna martie a acestui an, când un bloc cu patru etaje din Broșteni a fost cuprins de flăcări, în urma unei acțiuni intenționate, cercetările au fost preluate de polițiști din localitate, cu sprijinul unor ofițeri din cadrul Serviciului de Investigații Criminale.
Anchetatorii l-au pus în capul listei de suspecți pe Petrică Mândrilă, însă, joi seară, nu l-au dus la arestare pentru incendiul de la bloc, ci pentru alte fapte, tot o incendiere intenționată, dar și mai multe infracțiuni la regimul rutier.
Conform polițiștilor, în noaptea de 18 spre 19 aprilie a.c., în jurul orei 3.00, „Polonic” a provocat distrugerea prin incendiere a unui tablou electric de la un punct de transformare al E.ON, pagubele fiind estimate la aproximativ 27.000 de lei.
De asemenea, pe 4 aprilie a.c., în jurul orei 23.30, Mândrilă a condus pe DN 17 B, pe raza orașului Broșteni, un autoturism neînmatriculat, „Polonic” neavând nici măcar permis de conducere. În acea noapte, se arată în comunicatul poliției, suspectul a provocat și un accident rutier, însă a fugit de la locul faptei.
Același personaj a fost dus joi seară în fața judecătorilor și pentru că a fost prins de două ori (pe 26 aprilie și pe 7 mai) conducând un motoscuter, tot fără permis de conducere, iar tot în această lună (pe 11 mai), a fost oprit în trafic, „Polonic” fiind la volanul unui autoturism ale cărui numere erau expirate din luna ianuarie a.c..
„Polonic” dădea interviuri în noaptea incendiului care a cuprins blocul cu patru etaje
Deși, în comunicatul poliției, nu se face referire și la incendiul de la blocul din Broșteni, din noaptea de 22 spre 23 martie a.c., surse din rândul anchetatorilor ne-au mărturisit că Petrică Mândrilă este principalul suspect.
În acea noapte, o mână criminalăa dat foc unei anvelope de camion pe care a lipit-o de o magazie construită în imediata vecinătate a blocului, iar flăcările s-au propagat la izolația exterioară din polistiren până la acoperișul blocului, cei aproximativ 50 de locatari fiind evacuați din imobil.
Flăcările au distrus în întregime acoperișul blocului, dar și balcoanele de la ultimul etaj, fiind compromise și bunurile din sufrageriile cu ieșire la balcon ale apartamentelor de la etajul IV. Ce nu a distrus focul, a compromis apa, în timpul operațiunilor de stingere care au durat aproximativ patru ore și la care au participat zeci de pompieri militari și voluntari.
Pagubele au fost estimate la vremea respectivă la 250.000 de lei.
Inițial, existau voci care susțineau că incendiul ar fi fost pus de un consilier local, care era în conflict cu proprietarul unei magazii și al unui garaj construite chiar lângă un perete al blocului.
De altfel, incendiatorul a vrut să dea foc doar acelor construcții de lemn, însă flăcările s-au extins cu repeziciune și au cuprins și blocul, care ardea ca o torță în noapte.
În zona blocului cuprins de flăcări s-au adunat zeci de persoane, printre care l-am găsit în acea noapte și pe Petrică Mândrilă.
“Nu cred că e nici o mână criminală”, era sigur pe el tânărul. „Crezi că ar fi cineva prin zonă care să fi făcut așa ceva?”, l-a întrebat un ziarist. „Nuuu”, a răspuns ferm „Polonic”.
Dosarul incendiului mafiot de la „Dolce Vita”, încă pe rolul instanței de fond
Dosarul incendierii pensiunii „La Dolce Vita” și a vilei omului de afaceri Gheorghe Berbece a fost trimis judecătorilor la sfârșitul lui 2008, iar de atunci bate pasul pe loc pe rolul instanțelor de judecată.
Procurorii i-au trimis în judecată atât pe Mândrilă, cât și pe cel acuzat că a comandat cele două incendii, Ioan Popovici, alias „Coață”
De la Judecătoria Suceava, după doi ani de proces, dosarul a fost strămutat la Judecătoria Năsăud, la cererea lui Coață, și se află și în prezent pe rolul acestei instanțe.
Polonic a povestit cum a fost plătit de Ioan Popovici să-i „taie” pe membrii familiei Berbece și să dea foc vilei în care locuiau aceștia (pe 28 iulie 2008). „Polonic” a mărturisit cum a intrat în casă pe un geam de la parter și a incendiat mai multe bunuri din încăperi diferite, fără a-i mai agresa pe membrii familiei Berbece, așa cum i se spusese inițial.
Pentru că incendiul de la vilă nu a distrus în întregime imobilul (pagubele au fost estimate la 100.000 de lei), explică anchetatorii, „Coață” s-a întâlnit cu Mândrilă a doua zi și i-a cerut să dea foc și pensiunii „La Dolce Vita”, lucru pe care l-a și făcut în noaptea de 29 spre 30 iulie 2008, pensiunea arzând aproape în întregime.
„Polonic” a mai declarat că, la comiterea ambelor fapte, a fost ajutat de „Coață” care i-a înmânat recipientele cu benzină și lac pe care le-a folosit, l-a dus cu mașina, i-a spus cum să procedeze, i-a indicat pe unde să intre în pensiune.
Pentru cele două incendii, susțin anchetatorii că le-ar fi mărturisit Mândrilă, acesta din urmă a primit de la Popovici suma de 24.900 de lei și promisiunea că îi va cumpăra un apartament în orașul Broșteni.
Anchetatorii susțin că neînțelegerile financiare dintre cei doi l-au determinat pe „Polonic” să dea totul în vileag.



