Un preot paroh din municipiul Rădăuți este acuzat de locatarii unui bloc din vecinătatea bisericii unde slujește că, timp de aproape 20 de ani, de la construirea bisericii până acum, a folosit apa rece dintr-o conductă care fusese instalată ilegal la rețeaua ce alimenta blocul. Improvizația din subsolul blocului a fost descoperită săptămâna trecută, când un instalator care intervenea tocmai pentru înlăturarea „pierderilor” din subsol a observat, înaintea apometrului care indica consumul de apă de la scara respectivă, o țeavă care ieșea în curtea bisericii.
Mai exact, parohul Bisericii Sfântul Ilie din municipiul Rădăuți, preotul Mihai Fediuc, este acuzat de locatarii unui bloc de garsoniere situat pe strada Grănicerului 10, blocul din spatele bisericii, că încă de la începutul anilor ’90, din momentul ridicării bisericii, s-a folosit, fără știința proprietarilor de apartamente de acolo, de apa din conducta care alimenta cele cincizeci de garsoniere din scara respectivă și că a consumat apă în valoare de peste o sută de milioane de lei vechi. Mai mult, locatarii afirmă că după ce ilegalitatea a fost descoperită și oamenii au tăiat conducta, preotul a decis să instaleze, de această dată legal, o altă conductă care ar fi trebuit să subtraverseze blocul în cauză. Ca și cum situația nu ar fi fost suficient de tensionată, lucrarea pentru noua sursă de apă a demarat imediat și muncitorii au început să spargă fundația blocului, fără a avea acordul locatarilor, după cum au afirmat aceștia.
„Ne-a încărcat cu consumul de apă, am plătit ani de zile și consumul de acolo”
Deși mai mulți cetățeni care locuiesc în blocul de garsoniere au preferat să privească pe fereastră, din spatele perdelelor, întâlnirea dintre reporterul Monitorului de Suceava și câțiva dintre nemulțumiții de situația de acolo, cel mai vehement dintre proprietarii de pe Grănicerului 10 s-a arătat Octavian Petrescu, care a afirmat că este anormală situația în care locatarii au plătit ani de zile, fără să știe, apa folosită de biserică.
„În timp ce se efectuau niște lucrări de reparații în blocul nostru, am sesizat că preotul este racordat la rețeaua noastră de apă. Am aflat că racordarea se făcuse pentru a-și asigura un hidrant pe care să-l poată folosi în caz de incendiu la biserică, ceea ce a fost doar un pretext pentru a-și crea o rețea proprie de apă, rețea pe care a extins-o apoi pe toată suprafața unde se află biserica și celelalte anexe. Vă dați seama că s-a consumat multă apă… Preotul se scuză și spune că a folosit apă numai pentru spălarea covoarelor, dar a fost necesară și pentru construcțiile care s-au făcut în incinta bisericii, pentru mai multe lucruri… Așa că ne-a încărcat pe noi cu consumul de apă, noi am plătit ani de zile și consumul de acolo. Chiar și acum a făcut o clădire nouă în incintă și nici de această dată nu a avut bunul-simț să instaleze un apometru care să contorizeze consumul de acolo ca apoi să-l scadă de pe factura noastră…După ce noi am găsit conducta care fusese instalată abuziv și am tăiat-o, preotul Fediuc a vrut să-și instaleze o altă conductă de la căminul din fața blocului, conductă care ar fi trebuit să subtraverseze blocul nostru, însă fără să aibă acceptul nostru. A spart temelia, a spart pe casa scării, fără să întrebe pe nimeni. Asta-i altă hoție”, a afirmat Octavian Petrescu.
„Cred că suma corectă ar fi undeva între o sută și două sute de milioane de lei vechi”
Întrebați care ar fi soluția pentru stingerea conflictului și pentru o relație normală între cele două părți, locatarii blocului de garsoniere spun că preotul ar trebui să le restituie o sumă cuprinsă între o sută și două sute de milioane de lei vechi sau să suporte plata reparațiilor din subsolul blocului din Grănicerului 10.
„Noi, cei care am fost încărcați la facturi, estimăm că preotul ne datorează cel puțin o sută de milioane de lei vechi (10.000 de lei) în contul apei pe care a folosit-o și am plătit-o noi. Dacă luăm facturile vechi, încă de pe vremea când serviciul de furnizare a apei ținea de Servicii Comunale, când am plătit o mulțime de pierderi și de penalități, cred că suma corectă ar fi undeva între o sută și două sute de milioane de lei vechi (10.000-20.000 de lei). Ar mai fi o variantă: majoritatea locatarilor sunt de acord să vină să repare tot subsolul, să schimbe țevile de apă rece și de apă caldă și căldură. Dacă repară subsolul, îl putem ierta, vom trece peste ceea ce a fost. Apoi poate să intre în legalitate și cu conducta pentru biserică”, a spus un alt proprietar de garsonieră, Nicolae Micliuc.
„Am rămas și fără o bucată din locurile care mai erau pentru parcări, pentru că a mutat ieșirea de la casa mortuară”
În același timp, locatarii din blocul de pe strada Grănicerului sunt nemulțumiți că preotul Fediuc s-a extins abuziv, spun ei, și pe o porțiune din domeniul public, unde erau amenajate locuri de parcare. „A venit aici și a construit biserica, apoi ne-a luat parcarea, vreo 200 de metri patrați, și a construit o clădire. Apoi s-a extins cu casa mortuară, unde vorba vine că serviciul e gratuit. Acum am rămas și fără o bucată din locurile care mai erau pentru parcări, pentru că a mutat ieșirea de la casa mortuară. Suntem nevoiți să ieșim cu mașinile cu spatele, pentru că nu e loc, și nu ne putem asigura când ieșim în șoseaua principală, se pot întâmpla accidente. Știu foarte bine ce înseamnă asta, pentru că eu am o camionetă mare. Ca un om trecut prin viață, un om care a văzut cum procedează mai mulți preoți, pot spune că am ajuns la concluzia că sunt niște bișnițari de imobiliare, de suflete și de cadavre. Îi fură și pe cei vii, și pe cei morți, îi fură pe toți. O să se ajungă să stea ei în biserică și cerșetorii afară. O să se ajungă să le pună și la cerșetori taxe. Ar trebui să le pună preoților fișa, situația de avere, la intrarea în biserică. Atunci să vezi câți oameni se vor mai duce la biserică”, a mai afirmat Octavian Petrescu.
În cursul zilei de ieri am încercat să aflăm care este poziția preotului paroh Mihai Fediuc vizavi de acuzațiile care i se aduc, însă preotul rădăuțean nu a fost de acord, mărginindu-se să afirme că toate acuzațiile care i-au fost aduse sunt „doar calomnii”, că are dovezi care infirmă afirmațiile celor doi locatari și că în situația de acum „presa umblă, din nou, după senzațional”.
Scandal
Parohul Bisericii Sfântul Ilie din Rădăuți, preotul Mihai Fediuc, acuzat că s-a branșat ilegal la rețeaua de apă dintr-un bloc din vecinătatea bisericii
