Pe 9 mai

“Europa culinară”, expoziție organizată la Colegiul “Vasile Lovinescu” Fălticeni



Spania
Spania

9 Mai, Ziua Europei, a fost sărbătorită la Colegiul “Vasile Lovinescu” din Fălticeni prin realizarea expoziției “Bucătăria europeană”, în cadrul căreia au fost expuse și degustate produse și preparate alimentare specifice țărilor europene și au fost prezentate de către elevi țările europene.
Expoziția “Bucătăria europeană”, realizată de elevii din clasele a X-a îndrumați de profesorii diriginți, face parte din proiectul “Europa în școala noastră”, coordonat de profesorii Nicoleta Bighiu, Melania Ghinea și Constantin Bejenariu. Intrarea în „Europa culinară” s-a făcut ca în Bucovina, vizitatorii fiind întâmpinați cu pâine și sare, după o regie pregătită de Antoneta Melniciuc, profesor de turism la Colegiul „Vasile Lovinescu”.
Standul cu bucate tradiționale specifice României a fost cel mai atractiv, fiind foarte diversificat. Coordonați de profesoara Cristina Buta, elevii au pregătit bucate și dulciuri din fiecare regiune a țării, oaspeții fiind primiți cu plăcinte poale-n brâu din Bucovina, vișinată și vin de Murfatlar. Preparatul de bază a fost mămăliga în pături specifică pentru Transilvania și Maramureș. De asemenea, invitații au putut degusta pâinea de casă făcută de fetele din clasa a X-a Protecția Mediului, peștele afumat făcut după o rețetă din Delta Dunării, caș de la stână și nelipsita slănină cu ceapă și mititei.
Vizitatorii standului Germaniei au fost poftiți la o bere, alături de o ofertă foarte variată de produse nemțești, cum ar fi salata de cartofi a la Klaus și o plăcintă cu ceapă a la Stuttgart, șnițel, clătite cu mere, leberkase. Toate bucatele au fost preparate de elevi după rețetele găsite pe internet, iar pentru cei care doresc să facă acasă aceste produse cu origini nemțești organizatorii standului au adus și rețetele.
La standul Belgiei, alături de produsele tradiționale au fost ciocolata belgiană și pralinele, prăjitura cu mere și salata cu carne, iar de la „olandezi” nu puteau lipsi lalelele, printre bucate numărându-se peștele file, peștele afumat și salatele.
Austria s-a remarcat prin plăcintele vieneze, șnițelul vienez, rulada cu spanac și sucul natural, elevii care au reprezentat Grecia au adus souflaki, salată, măsline, brânza feta servită tradițional cu ulei de măsline și oregano, suc de portocale, iar „italienii” au venit cu salată de chifteluțe marinate, salată de ton și mai multe feluri de pizza.
Invitați au fost elevii clasei a V-a B de la Școala Nr. 2 “Ion Irimescu”
De la participanții la această manifestare am aflat că în Spania se pot mânca fructe de mare cu măsline și ulei, pește afumat, peas, tiramisu și tortilla spaniolă. Pentru Finlanda, două gospodine au pregătit crochete de pește, tartine cu somon și pește afumat, aceasta fiind o țară în care mâncarea tradițională este peștele. Ca desert, cei ce au poposit la acest stand au putut servi pateuri cu unt și fructe și băuturi răcoritoare.
Ungaria și-a întâmpinat vizitatorii cu o masă tradițională de pe care nu putea lipsi gulașul din carne de vițel cu ardei iute și paprika, iar ca desert rulada Baigli, un cozonac unguresc cu nucă și cu mac. Câțiva băieți au vrut să demonstreze cât de pricepuți sunt în realizarea bucatelor din Marea Britanie. Ei au venit cu fish & chips, oz-orange pentru un mic dejun englezesc și ceai tradițional care se consumă seara.
Periplul culinar prin Bulgaria a început cu o salată bulgărească cu busuioc și dressing, ciupercuțe cu creier de porc și plăcintă bulgărească cu stafide și brânză. Bucătăria turcească a avut ca specific baclavaua, rahatul, măslinele, lipia și cafeaua turcească.
Evenimentul a avut și invitați din afara școlii, elevii clasei a V-a B de la Școala Gimnazială Nr. 2 “Ion Irimescu”, însoțiți de diriginta lor, Iuliana Iacob, și directorul Costică Parfenie. Micii bucătari au propus produse tradiționale din bucătăria românească și din cea europeană: clătite franțuzești, brioșe englezești Muffins, lasagna, prăjituri românești, pizza italiană, negrese, gulaș unguresc.


Olanda
Olanda
România
România
Spania
Spania
Turcia
Turcia
Ungaria
Ungaria
“Europa culinară”, expoziție organizată la Colegiul “Vasile Lovinescu” Fălticeni
“Europa culinară”, expoziție organizată la Colegiul “Vasile Lovinescu” Fălticeni
“Europa culinară”, expoziție organizată la Colegiul “Vasile Lovinescu” Fălticeni
“Europa culinară”, expoziție organizată la Colegiul “Vasile Lovinescu” Fălticeni
“Europa culinară”, expoziție organizată la Colegiul “Vasile Lovinescu” Fălticeni
“Europa culinară”, expoziție organizată la Colegiul “Vasile Lovinescu” Fălticeni
“Europa culinară”, expoziție organizată la Colegiul “Vasile Lovinescu” Fălticeni
“Europa culinară”, expoziție organizată la Colegiul “Vasile Lovinescu” Fălticeni
Olanda
Olanda
Marea Britanie
Marea Britanie
Germania
Germania
Grecia
Grecia
Vizitarea expoziției
Vizitarea expoziției
Austria
Austria
Belgia
Belgia
Bulgaria
Bulgaria
Finlanda
Finlanda
Germania
Germania
Italia
Italia
“Europa culinară”, expoziție organizată la Colegiul “Vasile Lovinescu” Fălticeni
“Europa culinară”, expoziție organizată la Colegiul “Vasile Lovinescu” Fălticeni
Spania
Spania


Recomandări

Programul Erasmus+ stimulează comunicarea și interacțiunea dintre elevi, la Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni

Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” din Fălticeni – pe drumul spre statutul de Școală Ambasador în cadrul Parlamentului European

Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” din Fălticeni - pe drumul spre statutul de Școală Ambasador în cadrul Parlamentului European
Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” din Fălticeni - pe drumul spre statutul de Școală Ambasador în cadrul Parlamentului European