Proiectul de restaurare a frescelor din secolul al XVII-lea din Biserica Dragomirna, județul Suceava, a primit luni, 5 mai a.c., la Viena, Marele Premiu pentru conservarea patrimoniului cultural acordat de UE și de mișcarea Europa Nostra, precum și Premiul Publicului, în urma votului a peste zece mii de persoane.
Președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, a anunțat, ieri, într-o conferință de presă, că premiile le-au fost înmânate celor 27 de câștigători ai ediției 2014 de către Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, și de tenorul Plácido Domingo, președintele Europa Nostra.
Șase dintre laureați au fost distinși și cu Marele Premiu, iar unul – Mănăstirea Dragomirna – și cu Premiului publicului, acordat în urma unui vot online. Ceremonia a avut loc în fața unui public format din aproximativ 1.000 de persoane și a fost organizată sub patronajul președintelui Austriei, Heinz Fischer.
Mănăstirea primește, pe lângă trofeu, și 10.000 de euro
Potrivit lui Nechifor, câștigătoriiau fost selectați din 160 de proiecte nominalizate, provenind din 30 de țări și au fost recompensați cu o plachetă sau un trofeu. „Fiecare dintre cei șase câștigători ai Marelui Premiu primește, în plus, câte 10.000 de euro”, a precizat președintele CJ.
Frescele Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” din Mănăstirea Dragomirna au fost restaurate cu fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2007-2013 (Regio). Proiectul a avut o valoare de 25,7 milioane de lei, din care contribuția nerambursabilă a UE, prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala, a fost de 17,8 milioane de lei. Principalul obiectiv al proiectului a fost restaurarea și conservarea picturilor murale care decorează altarul și naosul bisericii. Frescele de la începutul secolului al XVII-lea au fost curățate, consolidate și stabilizate, corectându-se intervențiile anterioare. Lucrările au fost realizate de 50 de specialiști și studenți în domeniul restaurării și conservării din mai multe țări, sub conducerea conf. univ. dr. Carmen Cecilia Solomonea de la Universitatea de Arte „G. Enescu” din Iași. „Juriul a fost profund impresionat de nivelul înalt de profesionalism în restaurarea și conservarea complexă a acestei lucrări de artă, care acoperă 900 de metri pătrați de suprafață murală. Restauratorii au urmărit și respectat tehnica picturii, folosind materiale tradiționale, reversibile, iar patina originală și starea de spirit a acestor fresce unice din secolul al XVII-lea au fost conservate”, se precizează într-un comunicat al Europa Nostra.
Premiile Uniunii Europene pentru conservarea patrimoniului cultural Europa Nostra celebrează excelența în activitățile din domeniul patrimoniului cultural, prin promovarea celor mai înalte competențe și standarde de conservare și restaurare.
La categoria „Conservare” au fost premiate încă două proiecte, respectiv cel de conservare a arhitecturii tradiționale a Caselor Walser în Alagna Valsesia (Italia) și programul de conservare pentru cooperativele vinicole din Catalonia (Spania).
La categoria „Cercetare” a fost distins cu Marele Premiu un proiect de cercetare cu privire la construcția romană cu arce de boltă din Peloponez (Grecia), în timp ce la categoria „Contribuții exemplare” a fost distinsă Asociația de patrimoniu „Kempens Landscape’ din Putte (Belgia).


