Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 30 apr 2014 - Anul XIX, nr. 97 (5606)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Coincidenţe bizare

O parte din „oamenii lui Fediuc” sunt judecați şi în dosarul „Şpagă în Vama Siret”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ultimul dosar aflat în lucru la Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, a scos în evidenţă o serie de coincidenţe cel puţin bizare. O parte din „oamenii lui Fediuc”, aşa cum sunt numiţi vameşii şi poliţiştii de frontieră care l-au sprijinit pe fostul şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret, figurează şi în celălalt dosar, instrumentat de structura centrală a DNA şi care s-a soldat cu trimiterea în judecată a 66 de persoane.

Dacă în dosarul rezultat în urma infiltrării în Punctul de Trecere a Frontierei Siret a doi agenţi sub acoperire şi soldat cu ample percheziţii şi ulterior arestări în februarie 2011 apar numele a patru lucrători vamali, în noul dosar numărul acestora a crescut la 16.

Interesant este că din cei patru vameşi din dosarul aflat acum pe rolul Curţii de Apel Suceava, trei se regăsesc şi în dosarul care-l priveşte pe comisarul-şef Nelu Fediuc.

Este vorba de Sorin Constantin Şcladan, din Suceava, Nicu Cezar Schipor şi Simion Coroliuc, ambii din Siret. Pe listă mai figurează şi vameşul Lucian Doru Mureşan, trimis şi condamnat definitiv într-un alt dosar al DNA.

Pe aceeaşi listă mai apare şi lucrătorul vamal Laura Gheorghina Chirilă, soţia polițistului de frontieră Dorel Vasile Chirilă. Acesta din urmă apare, la rândul său, în ambele dosare la care am făcut vorbire, atât în cel de la Curtea de Apel Suceava, cât şi cel de la DNA Suceava.

În afara lui Chirilă, lista comună cu poliţişti de frontieră îi mai cuprinde pe agentul principal Cătălin Dumitru Zebreniuc, din Siret, agentul-şef Toader Ilieşi, din municipiul Suceava, agentul principal Virgil Jităriuc, din municipiul Rădăuţi, agentul-şef principal Luchian Alexandru Posmangiu, din municipiul Suceava, agentul-şef principal Sorin Doru Strugar, agentul principal Valentina - Ioana Sauciuc (Cotoleto), din comuna Şcheia.

 

Articolele din 2008 şi 2010 din Monitorul de Suceava, confirmate de ancheta DNA

Despre ceea ce se petrecea în Punctul de Trecere a Frontierei Siret, Monitorul de Suceava a scris pe larg în cursul anului 2010. Unul din aceste materiale se referea direct la comisarul-şef Nelu Fediuc, care a fost indicat la vremea respectivă de mai multe persoane drept mare tartor în protejarea celor care se ocupau cu traficul de ţigări de provenienţă ucraineană.

Atunci, Nelu Fediuc a negat cu vehemenţă orice implicare în contrabanda cu ţigări. „Nu s-a confirmat că aş fi mare contrabandist şi acum s-a venit cu chestiunea cu sancţiunile. Toate instituţiile statului nu puteau găsi probe împotriva mea dacă mă ocupam cu traficul cu ţigări?”, s-a întrebat şeful de atunci al Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret.

Un articol similar a apărut şi în cursul anului 2008. Cu titlul „Comisarul Nelu Fediuc, acuzat că protejează contrabandiştii de ţigări”, Monitorul de Suceava a descris exact o parte din acuzaţiile făcute publice recent de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

„Pactul dintre femeie şi comisarul Nelu Fediuc pare să fi funcţionat perfect în următoarele luni. Pentru serviciile sale, dar şi contra sumei de 200 de dolari lunar, femeia susţine că i s-a permis să introducă ilegal în România sute de cartuşe de ţigări. <Eu am respectat înţelegerea şi de fiecare dată simţeam că aveam protecţia comisarului Fediuc, întrucât prin punct nu se lega nimeni de mine, iar în câteva rânduri când am fost oprită l-am sunat şi în urma intervenţiei acestuia poliţiştii respectivi mă lăsau în pace. Astfel reuşeam să trec câte 50-60 de cartuşe de ţigări la fiecare tură>, a mărturisit femeia”, aşa sună un pasaj din materialul amintit, publicat în urmă cu şase ani.

Iată ce spun acum procurorii DNA Suceava: „Grupul s-a constituit în aceeaşi perioadă în care inculpatul Nădejde Daniel a fost cooptat de Horga Dumitru şi Sofronie Dumitru Daniel (al cărui copil a fost botezat ulterior de comisarul Fediuc Nelu), pentru a se deplasa periodic în Ucraina şi pentru a participa la introducerea în România a unor cantităţi importante de ţigări cu sustragerea de la plata taxelor vamale. În acest scop i s-a adus la cunoştinţă că, pentru a i se permite intrarea în ţară cu astfel de produse, trebuia să cotizeze lunar cu suma de 200 dolari, banii urmând să ajungă la comisar Fediuc Nelu prin intermediul lui Horga Dumitru”.

 

Comisarul-şef Nelu Fediuc a pierdut procesul intentat pentru articolele de acum câţiva ani

Pentru că s-a considerat nevinovat, prezumţie de care beneficiază şi în prezent, comisarul-şef Nelu Fediuc a introdus acţiune în instanţă considerând că articolele din 2010 i-au afectat nu doar imaginea publică, ci şi sănătatea. Trei instanţe, Tribunalul şi Curtea de Apel Braşov, precum şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au respins acţiunea fostului şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret.

Prin acţiunea respectivă, Fediuc solicita despăgubiri de 1.000.000 (un milion) de euro, bani pe care nu i-ar fi dorit în buzunarul său, ci viraţi în conturile Mănăstirii Bogdana, din Rădăuţi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O parte din „oamenii lui Fediuc” sunt judecați şi în dosarul „Şpagă în Vama Siret”.
 Vizualizări articol: 4277 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 6 voturi
O parte din „oamenii lui Fediuc” sunt judecați şi în dosarul „Şpagă în Vama Siret”4.756

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei