Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 apr 2014 - Anul XIX, nr. 93 (5602)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

În anul şcolar următor

Elevii suceveni vor primi manuale şcolare noi, în valoare de aproape şase miliarde de lei vechi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Suma alocată de Ministerul Educaţiei Naţionale pentru manualele elevilor suceveni, pentru anul şcolar 2014 - 2015, este de 577.000 de lei.

Fondurile sunt alocate pentru completarea stocurilor (acolo unde este cazul) şi pentru înlocuirea manualelor aflate în stadiu avansat de uzură, pentru învăţământul primar (excepţie fac clasele I şi a II-a), gimnazial şi pentru ciclul inferior al liceului (clasele a IX-a şi a X-a). Pentru elevii din clasele a XI-a şi a XII-a, cumpărarea manualelor şcolare se face de către părinţi de pe piaţa liberă.

Pentru anul 2013-2014, suma alocată judeţului Suceava pentru manualele noi a fost de 769.146 de lei.

Potrivit insp. Laura Hacman, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, “pentru 2014-2015 suma este mai mică dat fiind faptul că nu mai sunt incluse în acest buget sumele pentru manualele din clasa I şi a II-a. Manualele pentru aceste clase vor fi achiziţionate, prin licitaţie, de Ministerul Educaţiei”. 

Pentru celelalte clase, achiziţionarea manualelor şcolare se face de către IŞJ Suceava, în baza solicitărilor unităţilor de învăţământ. IŞJ are obligaţia de a achiziţiona doar manuale prevăzute în “Catalogul manualelor şcolare valabile pentru anul şcolar 2014-2015”, publicat pe pagina electronică www.edu.ro.

Şcolile trebuie să realizeze un inventar al manualelor şi să transmită către inspectorat notele de comandă. Laura Hacman a mai precizat că, până în luna mai, vor fi încheiate contractele cu editurile de la care vor fi achiziţionate manuale.

 

Ministerul Educaţiei vrea manuale digitale

Ministerul Educației Naționale (MEN) a deschis procedurile aferente licitației pentru manualele de clasa I și clasa a II-a. Noile manuale școlare vor fi atât în variantă tipărită, cât și în format digital. Varianta digitală va aduce ca noutate exerciţii interactive, jocuri, animaţii şi filme.

Elevii vor primi aceste manuale noi la Comunicare în limba română, Comunicare în limba maternă, Matematică şi explorarea mediului, Limba modernă şi Religie.

Potrivit MEN, manualul în variantă digitală are exerciţii interactive, jocuri educaţionale, animaţii, filme şi simulări. Acestea vor avea o grafică atractivă şi adecvată din punct de vedere estetic.

 

Elevii suceveni încă primesc manuale extrem de deteriorate

În vreme ce ministerul de resort intenţionează să digitalizeze clasele, elevii suceveni primesc, de ani buni, manuale deteriorate şi uzate de generaţii la rând. Şi în acest an şcolar elevii au fost aşteptaţi cu manuale murdare, aproape zdrenţuite, cu foi lipsă sau care abia se mai ţin de cotorul cărţii, cu pagini lipite cu scotch şi coperte rupte, cărţi folosite cu neglijenţă de colegii lor mai mari.

Chiar şi manualele celor mai importante discipline şcolare, precum Matematica, Limba şi Literatura română sau Istoria, sunt deteriorate.

Manualele şcolare utilizate îşi pierd valabilitatea odată cu achiziţionarea noilor manuale şcolare, elaborate în baza unor noi programe şcolare sau a unor programe şcolare care au fost modificate cu minimum 25% faţă de programele şcolare precedente. Conform regulilor Ministerului Educaţiei Naţionale, viabilitatea manualelor tipărite este de patru ani şcolari.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Elevii suceveni vor primi manuale şcolare noi, în valoare de aproape şase miliarde de lei vechi.
 Vizualizări articol: 1750 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Elevii suceveni vor primi manuale şcolare noi, în valoare de aproape şase miliarde de lei vechi5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei