Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 24 apr 2014 - Anul XIX, nr. 92 (5601)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Spontan şi nu prea

Greva ceferiștilor suceveni, o apatie aproape generală

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Greva „spontană” a ceferiştilor de ieri a fost anunţată încă de marţi după-amiază pe mai multe canale media naţionale, iar o parte dintre călători erau deja la curent cu această acţiune de protest.

În cele două gări sucevene importante, Burdujeni şi Iţcani, perioada cuprinsă între orele 7.00-9.00 a fost una de acalmie, fără incidente sau vociferări serioase din partea celor nevoiţi să aştepte plecarea trenurilor.

La Iţcani, bunăoară, lângă garniturile pregătite pentru plecare îşi făcea somnul de frumuseţe un câine, fără a fi deranjat prea tare de grevişti sau călători. O atmosferă similară se întâlnea şi în Gara Burdujeni. Aici, ce-i drept, numărul călătorilor era mai mare, dar o singură femeie, care dorea să ajungă la Baia Mare, şi-a exprimat nemulţumirea într-un mod vocal.

„Să-i dea afară pe toţi, ce, nu le mai ajunge salariul? Şi eu am muncit şi am pensia pe care o am, dar nu mă plâng şi nu fac grevă”, a fost mesajul femeii pentru angajaţii CFR.

A fost o voce aproape singulară, pentru că majoritatea călătorilor a fost de acord cu acţiunea ceferiştilor. „Au drepturile lor şi trebuie să le obţină cumva”, a arătat un bărbat care aştepta ca roţile locomotivelor şi vagoanelor să se pună în mişcare.

Trebuie spus că greva nu a fost una extremă, iar la casele de bilete s-a lucrat într-un oarecare ritm, fiind emise tichete de călătorie tuturor celor care au solicitat acest lucru. Tot la casele de bilete, oamenii au fost informați despre grevă, unde se află trenurile pe care le aşteaptă şi ora aproximativă la care vor ajunge în gară.

 

Comunicarea cu puţinii călători a fost deficitară

Chiar dacă durata grevei nu era certă, existând zvonuri că s-ar putea prelungi şi după ora 9.00, călătorii şi-au exprimat convingerea că totul va intra în normal după cele două ore de protest.

„De la casă mi s-a spus că e grevă şi că trenul pleacă la ora 9.00, asta dacă pleacă, pentru că depinde acum cât ţine greva asta spontană, că s-ar putea să se prelungească”, a arătat Ambrozie Opriş, un pensionar venit să-şi petreacă Paştele la rudele din judeţul Suceava.

„Eu trebuie să ajung la Oradea şi nu am altă posibilitate, că nu sunt autocare. Sunt şofer pe tir şi trebuie să ajung până la ora 12.00 noaptea, să iau tirul şi să plec la drum”, a menţionat şi Daniel Murariu.

Într-o situaţie similară erau şi navetiştii pentru care trenurile sunt esenţiale în drumul spre casă. Filonel Frunză, din Buneşti - Liteni, tocmai ieșise ieri dimineață dintr-o tură de serviciu de 24 de ore, dar îşi făcea veacul pe lângă trenul care nu mai pleca spre Paşcani.

„Am auzit de aseară că este grevă, dar am zis că poate, poate. Acum ce să fac, aştept, că altă soluţie nu am, s-o iau pe jos?”, a spus resemnat Filonel Frunză.

De cealaltă parte, ceferiştii suceveni au ales o cale nu tocmai ortodoxă de comunicare cu oamenii care aşteptau să plece cu trenul. Pe tot parcursul grevei nu au fost făcute anunţuri în staţia de amplificare şi nici nu au fost lipite afişe despre acest protest, astfel încât comunicarea orală, din gură în gură, a rămas de bază.

Puţinii angajaţi de la calea ferată care şi-au făcut apariţia prin gări nu au fost prea amabili, arătându-se deranjaţi că sunt fotografiaţi şi filmaţi, pentru ca într-un final să transmită sec motivul staţionării trenurilor: „E grevă!”.

 

Ce doleanţe au ceferiştii

Prin acţiunea de ieri dimineaţă, ceferiştii suceveni nu au făcut altceva decât să se ralieze colegilor din ţară, care au încetat şi ei lucrul. Nemulţumirile au plecat de la faptul că noul contract de muncă nu a fost semnat nici până acum, dar mai ales de la nivelul salariilor. Feroviarii reclamă că nu li s-au mai mărit salariile de şase ani, interval în care au mai rămas şi fără alte drepturi, cum ar fi primele de Paşte sau Crăciun, dar şi o serie de gratuităţi la transportul pe calea ferată şi la cazare.

Lucrătorii de la CFR cer acum o mărire salarială de 10%, în caz contrar ameninţând că vor declanşa o acţiune de protest de mare anvergură.

 

Trenurile au fost „reţinute” în diferite gări

Prin greva de ieri, la nivelul judeţului Suceava au fost afectate 15 trenuri. Acestea fie nu au plecat din staţie, fie au fost oprite în diferite gări de pe traseu, circulaţia fiind reluată după ora 9.00.

În Gara Iţcani-Suceava Nord au staţionat cele mai multe trenuri, trei la număr. Astfel, trenurile Suceava Nord - Bacău, cu plecare la ora 7.30, Suceava Nord - Botoşani, cu plecare la ora 8.26, şi Suceava Nord - Bucureşti Nord, cu plecare la ora 8.40, au rămas blocate până la finalul grevei lucrătorilor de la calea ferată.

Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu toate celelalte trenuri aflate în trafic, care au staţionat minute bune prin diferite gări, cum ar fi Vama, Mestecăniş, Dolhasca sau Dărmăneşti. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Greva ceferiștilor suceveni, o apatie aproape generală.
 Vizualizări articol: 1718 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Greva ceferiștilor suceveni, o apatie aproape generală0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei