Una dintre cele mai mari probleme ale comunității rome din Pătrăuți, alături de dependența de ajutoarele sociale, este rata scăzută de includere a copiilor în sistemul educațional. Datele statistice arată că cea mai mică frecvență se înregistrează la nivelul copiilor preșcolari, cu vârste cuprinse între 2 și 6 ani, unde din 260 de copii, doar 170 merg la grădiniță. Directorul Școlii Gimnaziale „Constantin Morariu”, prof. Lucian Ruști, inimosul preot ortodox Gabriel Herea, reprezentanții bisericilor baptistă – Samoilă Havrisciuc și penticostală – Dumitru Lungu, președintele comunității rome din Pătrăuți, Ioan Răscol, coordonatorul grădiniței din localitate, Grațiela Meșteriuc, ajutați constant de firma Inmedio, reprezentată de Simona Vrăjitoriu, au găsit calea de a aduce cât mai mulți copii romi la grădiniță prin inițierea proiectului „Exist, deci vreau să învăț”. Pe de o parte prin discuții individuale cu părinții, pe de altă parte prin sponsorizarea copiilor și a grădiniței la care aceștia învață, cu rechizite și alte materiale necesare procesului educațional.
Ieri, copiii romi, asistați de părinți, au oferit un spectacol pentru toți cei implicați în acest proiect și au fost răsplătiți din nou de reprezentanții Inmedio cu dulciuri și jucării, precum și cu rechizite și jocuri pentru dotarea grădiniței.
Printre cei prezenți ieri la grădinița din Moldoveni, comuna Pătrăuți, a fost și Petru Răscol, de 42 de ani, tatăl a cinci copii, din care trei merg la școală și unul, o fetiță, la grădiniță. Acesta ne-a spus că este bucuros că, în ciuda dificultăților materiale, reușește să-și dea copiii la școală, pentru că așa au șansa „să ajungă oameni mari în societate”.
„Trăim din alocații, ajutor social și cerșit. Eu sunt un cerșetor de cursă lungă; aș vrea să lucrez, dar nu găsesc decât cu ziua, din când în când. Am făcut pușcărie, școală nu am, nu am nici o calificare, nu mă angajează nimeni. De la copii am învățat să citesc și să socotesc, ei m-au învățat. Suntem săraci, în Duminica Paștelui n-am avut un ou roșu să pun la copii pe masă. Domnul director Ruști e aici de față, poate să confirme că de Paște am fost la el la poartă și am cerșit de mâncare pentru copii. E greu când vine copilul la școală sau la grădiniță și se uită în gura altuia când mănâncă pentru că eu nu am ce să-i pun pachet”, a spus omul.
„În aceste vremuri tulburi, e posibil ca școala să fie singura speranță de mai bine a copiilor și a noastră”
Pastorul Dumitru Lungu, de la Biserica Penticostală, la fel ca și președintele Comunității rome din Pătrăuți, Ioan Răscol, și-au exprimat mulțumirea pentru implicarea educatoarelor de la grădiniță și pentru modul în care au grijă de copiii lor, dar în ceea ce privește școala, au spus că își doresc să crească gradul de acceptare și toleranță din partea celorlalți copii.
Din punctul de vedere al preotului Gabriel Herea, paroh la Biserica-monument UNESCO din localitate, educația este cheia integrării romilor în societate, iar șansele de reușită cresc cu cât acest proces începe mai timpuriu. Acesta a arătat că, de multe ori, s-a invocat atitudinea negativă a romilor față de procesul de învățământ, față de educație drept argument al faptului că romii sunt dependenți de ajutoarele sociale. Proiectul „Exist, deci vreau să învăț” este menit să înlăture prejudecăți, să arate tuturor, inclusiv romilor, că toți copiii pot învăța, dacă li se acordă șansa. Nu este ușor, sunt copii din cartierul romilor care au de străbătut între 1 și 3 km până la școală, iar iarna sau când plouă drumul plin de gropi, de noroi și bântuit de câini vagabonzi este greu și pentru un adult. Din acest motiv, nu numai copiii trebuie motivați să vină la școală, ci și părinții lor, de multe ori săraci lipiți, trebuie convinși să-i aducă. Cu atât mai meritorie este inițiativa celor care au depășit barierele sociale, etnice și confesionale și au început acest proiect, care deja își arată roadele.
„Copiii pe care îi vedeți aici sunt curați, educați, perfect integrați și sfatul meu este să țineți în continuare aproape de școală pentru că, în aceste vremuri tulburi, e posibil ca școala să fie singura speranță de mai bine a copiilor și a noastră”, a fost invitația profesorului Ruști pentru părinții copiilor și pentru liderii romilor prezenți la manifestarea de ieri.
Din populația de vârstă preșcolară din Pătrăuți, copiii romi reprezintă 43 la sută, iar din cea școlară elevii romi dețin o proporție de 53 la sută.