Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 apr 2014 - Anul XIX, nr. 89 (5598)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Departe de locurile natale

S-a stins din viaţă, la 108 ani, cea mai în vârstă bucovineancă din Germania

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cea mai în vârstă locuitoare a vechiului Ducat al Bucovinei s-a stins din viaţă, la 108 ani, la Darmstadt, în Germania. Presa germană scrie că Hildegard Pușcaș s-a născut la 28 august 1906, în Vatra Moldoviţei, şi a fost chemată la cele veşnice pe 18 martie, în acest an. Martoră a ultimilor ani de existenţă a vechiului Ducat al Bucovinei, Hildegard Pușcaș şi-a petrecut ultima parte de viaţă într-un cămin de bătrâni din Darmstadt. În ciuda faptului că, în ultimii cinci ani, ea a fost dependentă în mare măsură de utilizarea scaunului cu rotile, şi-a păstrat relativ bine luciditatea, la cei aproape 108 ani. Potrivit jurnalistului Luzian Geier, de la „Der Südostdeutsche“, 
tatăl lui Hildegard Puşcaş, Johann Karl Eugen Giesel, născut în 1858, a fost un sas originar din Feldioara - Braşov (Marienburg bei Kronstadt) şi a murit în 1920, la Gura Humorului. Mama, Amalie Fiederer, provenea din Galiția, foarte aproape de granița istorică a Bucovinei.

Amalie Fiederer s-a stabilit în Germania în 1940, cu alți patru copii - Edith, Hedwig, Gertraud şi Werner, fraţii lui Hildegard. A murit pe la mijlocul anilor '60, în Darmstadt.

 

Hildegard Puşcaş a studiat la Gura Humorului şi Cernăuţi

Hildegard a urmat şcoala elementară în Gura Humorului, apoi a absolvit şcoala de afaceri din Cernăuți. În 1940 s-a căsătorit cu George Pușcaș și a rămas cu familia în Bucovina de Sud. Hildegard Giesel a trăit luptele înverşunate care s-au dat în această parte a ţării, ca elevă în timpul Primului Război Mondial şi ca tânără soţie în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În 1942 s-a născut primul copil al familiei Puşcaş, Joachim, iar după al Doilea Război Mondial s-a născut Silvia, care şi-a îngrijit mama în Darmstadt până la sfârşit.

Ceremonia de înmormântare pentru Hildegard Puşcaş a avut loc la 25 martie a.c., la Waldfriedhof, iar urna a fost înhumată cu o ceremonie în cerc restrâns, la 2 aprilie a.c. Ziaristul Luzian Geier a mai precizat că, până la sfârșitul anului 2011, cea mai bătrână locuitoare a fostului Ducat al Bucovinei a fost Ernestine Niederhoffer, născută Schachter, în data de 5 octombrie 1904, la Câmpulung Moldovenesc. Ea a trăit până la 107 ani şi s-a stins într-un cămin de bătrâni în Israel. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului S-a stins din viaţă, la 108 ani, cea mai în vârstă bucovineancă din Germania.
 Vizualizări articol: 3497 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.89/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.9 din 9 voturi
S-a stins din viaţă, la 108 ani, cea mai în vârstă bucovineancă din Germania4.959

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei