Trupa de Teatru “Birlic”, a Asociației Fălticeni Cultural, a prezentat în perioada 9-11 aprilie, la Câmpulung Moldovenesc, Suceava și Fălticeni, spectacolul “Despre suflet”. La reprezentația de la Centrul Cultural „Grigore Vasiliu Birlic” din Fălticeni, care a avut loc pe 11 aprilie, printre spectatori s-au numărat Cătălin Nechifor, președintele Consiliului Județean Suceava, și Alexandru Rădulescu, vicepreședintele aceleiași instituții.
Cătălin Nechifor ne-a declarat: “În urmă cu câteva luni am văzut trupa «Birlic» într-o competiție națională și atunci am zis că este important să faci mai mult pentru cultură, pentru teatru. Mulțumesc colegilor mei, mulțumesc părintelui Liviu Mihăilă, mulțumesc lui tata Geo (n.r. – regizorul Gheorghe Balint) pentru faptul că de câteva luni muncesc, au muncit și într-o tabără de creație, muncesc și în timpul săptămâni și în weekend. Iată că astăzi vedem roadele muncii lor. Cred că merită nu numai un zâmbet, ci și aplauzele noastre. Ceea ce au făcut astăzi este absolut impresionat, le doresc mult succes, să ajungă pe scene mari din toată lumea”.
Spectacolul face parte din Atelierul “Matei Vișniec”, inclus în proiectul educațional “Teatru pentru toți”. Spectacolul reunește șase piese de teatru pregătite de tinerii actori în colaborare cu regizorul Gheorghe Balint: „Sandwich cu pui”, „Nu mai sunt iepurașul tău drag”, „Țara asta ține la tine, mă!”, „Crezi c-or să ne bată?”, „Imaginează-ți că ești Dumnezeu”, „Welcome, America”, ultimele patru fiind jucate în premieră de tinerii actori fălticeneni.
Proiectul a început pe 15 ianuarie cu selecția actorilor, primul mare câștig fiind că trupa „Birlic” a ajuns la 30 de membri, față de zece, câți erau înainte. Conform regizorului Gheorghe Balint, al doilea mare câștig este că această trupă este singura din țară formată din liceeni care are în acest moment nouă spectacole.
Regizorul Gheorghe Balint: Sper ca Vișniec să fie mulțumit de ceea ce am făcut cu acești copii
Regizorul Gheorghe Balint a declarat: “Aproape toate trupele au două-trei spectacole, același număr avându-l și trupele de teatru studențesc. Fiecare piesă durează de la 20 de minute la o oră. Este o selecție făcută de mine din opera lui Vișniec, sper să fie mulțumit de ceea ce am făcut cu acești copiii. Veți vedea niște lucruri puțin mai dificile. Și în lumea profesioniștilor este destul de greu să joci la ora 11, pentru că îți trebuie o anumită stare, pe care tinerii actori au găsit-o.
«Imaginează-ți că ești Dumnezeu» vorbește despre dreptul de a lua viața cuiva, «Crezi c-or să ne bată» arată cum poți fi luat de pe stradă, dus într-un beci și omorât. Al treilea spectacol este «Țara asta ține la tine, mă!» și arată că cum poți fi luat de acasă, dus undeva, nu se știe unde, ești legat, întrebat și o să vedeți ce se întâmplă. În ultimul spectacol, «Welcome, America», toată lumea îi așteaptă pe americani, domnul Vișniec a făcut un text superb, eu l-am îmbunătățit în sensul că l-am scenarizat. Este vorba despre cea mai veche meserie din lume, este o comedie amară, tristă”.
Regizorul Gheorghe Balint a adus mulțumiri Colegiului “Nicu Gane” Fălticeni, Consiliului Județean Suceava, Primăriei municipiului Fălticeni și Muzeului de Artă “Ion Irimescu”, fără de care aceste spectacole de teatru nu ar fi existat.
Din partea Consiliului Județean, membrii trupei „Birlic” au primit câte o diplomă ca semn de recunoștință și prețuire.
Alexandru Rădulescu a precizat: “Sunt aici într-o triplă ipostază, ca fălticenean, apoi ca profesor la Colegiul Național «Nicu Gane» și încă mai regăsesc din foștii elevi pe scenă și a treia ipostază ca vicepreședinte al Consiliului Județean. Este un proiect cultural al Consiliului Județean generat de extraordinara calitate a Festivalului «Birlic» din toamna anului trecut. Atunci, împreună cu un alt fălticenean, Cătălin Nechifor, președintele Consiliului Județean, ne-am gândit la un proiect cultural mare, realizat în colaborare cu Institutul de Ară Teatrală și Cinematografică București și Universitatea Suceava. Spectacolele suținute de trupa «Birlic» în această perioadă sunt începutul proiectului care va pune în valoare calitatea educației culturale din județul Suceava. Am organizat o tabără de teatru, am colaborat cu un regizor și ce a iești vedem astăzi”.
Așa cum a anunțat preotul Liviu Mihăilă, președintele Asociației Fălticeni Cultural, în cadrul căreia funcționează trupa “Birlic”, în perioada 23-26 aprilie tinerii actori fălticeneni vor participa, la Botoșani, la Festivalul de Teatru Adolescent AmFiTeatru, urmând ca din luna mai în urbea de pe Șomuz să fie organizată o stagiune teatrală.
Parteneri în acest proiect sunt: Consiliul Județean Suceava, Muzeul Bucovinei Suceava, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Primăria municipiului Fălticeni, Colegiul Național “Nicu Gane” Fălticeni, Muzeul de Artă “Ion Irimescu” Fălticeni, Primăria municipiului Câmpulung Moldovenesc.