Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 apr 2014 - Anul XIX, nr. 85 (5594)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Ucenicie

Mai mulţi elevi, iniţiaţi pentru a deveni salvatori de vieţi omeneşti

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Un număr de 20 de elevi ai Colegiului Tehnic „Laţcu Vodă” din Siret s-au transformat pentru o săptămână în „ucenici” ai angajaţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava.

Acţiunea s-a derulat în cadrul unui parteneriat încheiat între instituţia şcolară şi ISU Suceava şi s-a finalizat cu o demonstraţie practică, desfăşurată chiar în curtea Colegiului „Laţcu Vodă”.

Primele patru zile ale acestui adevărat test s-au derulat sub îndrumarea angajaţilor de la Garda Siret a ISU Suceava. Plutonierul Bogdan Popovici a fost unul dintre cei care au avut un rol determinant în succesul instruirii elevilor.

„Am reuşit să îmbinăm utilul cu plăcutul, şi chiar dacă la început a părut mai greu din cauza faptului că exerciţiile au avut un grad de risc ridicat, am reuşit să le executăm. Au fost mai multe tipuri de misiuni pe care le-a exersat, iar dacă elevii cu care am lucrat nu vor deveni pompieri poate le vor fi utile în viaţă aceste lucruri practice”, a arătat Bogdan Popovici.

 

Elevii participanţi au trăit o săptămână intensă

Şi pentru elevii participanţi la acest proiect inedit, 16 băieţi şi patru fete, a fost o săptămână pe care o vor uita cu greu.

„A fost o experienţă nemaivăzută şi neîntâlnită până acum, iar dacă voi avea posibilitatea, voi mai experimenta”, a mărturisit Delia Mehniuc.

Nici pentru Bogdan Gherasim, elev în clasa a XII-a a Colegiului „Laţcu Vodă”, antrenamentele cot la cot cu pompierii nu vor putea fi şterse din memorie.

„A fost o săptămână frumoasă, antrenantă, în care am învăţat multe, să fac noduri, am acţionat în fântână, să cobor în rapel. Una peste alta a fost multă adrenalină, dar s-a meritat”, a explicat Bogdan Gherasim.

Un mare merit pentru această experienţă a elevilor o are profesorul Cristi Ucrainiciuc, responsabilul din partea Colegiului Tehnic „Laţcu Vodă” din Siret pentru colaborarea cu cei de la ISU Suceava.

 

„Ucenicii”, felicitaţi şi recompensaţi de şeful ISU Suceava

Exerciţiile demonstrative au făcut parte din proiectul „O meserie pentru o viaţă”, un proiect dedicat tinerilor liceeni pentru a-i determina să includă, pe lista meseriilor pe care se gândesc să le practice în viitor, şi cea de pompier.

Munca de patru zile din poligon a fost transpusă în practică în faţa colegilor, a conducerii Colegiului „Laţcu Vodă”, dar şi a şefilor ISU Suceava.

Împreună cu pompierii militari, tinerii învăţăcei au stins incendii, au evacuat şi au acordat primul ajutor medical răniţilor prinşi sub dărâmături. De asemenea, utilizând tehnici de rapel, liceenii i-au salvat de la înălţime pe elevii şi profesorii rămaşi izolaţi la etajul al doilea, în urma surpării casei scării din cauza cutremurului.

Efortul elevilor a fost răsplătit de generalul de brigadă dr. Ion Burlui, şeful ISU Suceava, care a înmânat tuturor participanţilor diplome şi plachete onorifice, felicitându-i pentru munca depusă şi pentru prestaţia din timpul exerciţiului care s-a ridicat la un nivel profesionist. 

„Este o vorbă care spune că pe front primii mor soldaţii neinstruiţi. Aşa se întâmplă şi în viaţa cotidiană, motiv pentru care vreau să felicit conducerea şcolii pentru că a reuşit să aducă mai mulţi copii din lumea virtuală în cea reală”, a precizat generalul de brigadă Ion Burlui.

Proiecte de acest gen, care urmăresc promovarea meseriei de pompier salvator şi conştientizarea tinerilor ce posedă aptitudini să urmeze o carieră militară în domeniul situaţiilor de urgenţă, vor fi derulate şi în perioada următoare. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mai mulţi elevi, iniţiaţi pentru a deveni salvatori de vieţi omeneşti.
 Vizualizări articol: 2132 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Mai mulţi elevi, iniţiaţi pentru a deveni salvatori de vieţi omeneşti5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei