Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 12 apr 2014 - Anul XIX, nr. 84 (5593)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Concertul jubiliar „Arcanul USV 50”

Regal de muzică şi dans popular, pe scena Casei de Cultură Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava a avut loc joi seară un regal de muzică şi dans popular. Concertul jubiliar „Arcanul USV 50” a atras public numeros, iubitor de folclor, care a apreciat şi a aplaudat fiecare evoluţie a artiştilor. Spectatorii au fost impresionaţi de tabloul de pe scenă, costumele populare foarte frumoase, repertoriul bine ales, dansurile spectaculoase, totul a strălucit, asemeni unei seri magice, de poveste, oferit de Ansamblul Studențesc „Arcanul”, al Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV).

Spectacolul a fost prezentat de profesorul câmpulungean Mihai Botezat. ,,Ne-am întâlnit aici, pentru că anul acesta se împlinesc 50 de ani de la înfiinţarea Ansamblului Studenţesc <Arcanul USV> , ansamblu a cărui istorie se confundă cu cea a universităţii. 50 de ani înseamnă mult şi multe, 50 de ani înseamnă suişuri şi coborâşuri, 50 de ani înseamnă experienţă, dar mai cu seamă 50 de ani de <Arcanul> înseamnă respect pentru valorile culturii tradiţionale româneşti”, a spus Mihai Botezat.

 

Foști și actuali membri ai Ansamblului Studențesc, pe aceeaşi scenă

Pe aceeaşi scenă, spre încântarea publicului, au evoluat foști și actuali membri ai Ansamblului Studențesc „Arcanul USV”: Călin Brăteanu, Sorin Filip, Alexandru Brădăţan, Angelica Flutur, Manuela Pohoaţă, Anca Griga, Gabriela Crăciuneascu-Muraru, Dănuț Onoiu, Mirela Aanei, Miruna Damian, Larisa Nunvailer, Florentina Moldovan, Leonard Zamă, Gelu Cuzic, Vasile Bădeliţă, frații Reuţ.

Invitaţi speciali au fost Ansamblul „Kozaciok”, din Bălcăuți, și Ansamblul „Stejărelul”, din Cajvana. Orchestra Ansamblului a fost dirijată de maestrul Trifan Leancă. Coregrafia i-a aparţinut lui Ioan-Ilie Nemţoi. Consultant coregrafic a fost Viorel Vatamaniuc. Directorul artistic al Ansamblului Studențesc „Arcanul USV” este Călin Brăteanu, iar coordonatorul este dr. ing. Sorin Pohoaţă.

 

Talente şlefuite de maeştri

Ansamblul Studențesc „Arcanul” a fost aniversat la o vârstă rotundă de jumătate de veac. Prof. dr. Elena-Brândușa Steiciuc, directoarea Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat al USV, ne-a împărtăşit câteva gânduri despre „Arcanul”.

„Fără să uite promisiunile făcute în 1963 rectorului de atunci, profesorul Constantin Ciopraga, grupul mereu reînnoit de studenți dansatori a demonstrat că pasiunea este piatra de temelie a oricărei zidiri. Istoricul acestei formații de jocuri populare este demn de interes, mai ales că diversele perioade și etape ale evoluției sale poartă amprenta maeștrilor coregrafi care au șlefuit talentele native ale unor fete și băieți buni la horă, dar și la carte. Gheorghe Văduva, Viorel Vatamaniuc, Aurelian Ciornei, Andrei Lungeanu, Viorica Iosif, Friedrich Șvarț, Ioan-Ilie Nemțoi sunt numele celor care, de-a lungul unei jumătăți de secol, i-au îndrumat pe tinerii dansatori din treaptă în treaptă, spre unanima apreciere a publicului larg și a specialiștilor”, ne-a spus prof. dr. Elena-Brândușa Steiciuc.

 

Diplome de Cetăţean de Onoare şi diplome de excelenţă

Prezent la spectacolul jubiliar „Arcanul USV 50”, primarul Sucevei, Ion Lungu, a înmânat joi seară două diplome de Cetăţen de Onoare al municipiului Suceava maestrului coregraf Viorel Vatamaniuc şi maestrului coregraf Gheorghe Văduva. Maestrul Viorel Vatamaniuc le-a mulţumit sucevenilor că nu l-au uitat, în timp ce coregraful Gheorghe Văduva a spus că trăieşte nişte emoţii deosebite, pentru că cele mai frumoase momente din viaţă le-a petrecut alături de Ansamblul Studențesc „Arcanul”.

Primarul Ion Lungu a mai oferit câteva diplome de excelenţă Ansamblului Sudenţesc „Arcanul” Suceava pentru merite deosebite în promovarea folclorului românesc pe plan naţional şi internaţional, diplomă ridicată de coordonatorul ansamblului, dr. ing. Sorin Pohoață, maestrului coregraf Aurelian Ciornei, „pentru promovarea culturii tradiţionale”, maestrului Alexandru Havriliuc şi directorului artistic al Ansamblului Studențesc „Arcanul USV”, Călin Brăteanu, „pentru merite deosebite în promovarea folclorului bucovinean”.

La spectacol au fost prezenţi şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, şi prefectul Sucevei, Florin Sinescu.

 

Premii și distincții obținute la festivaluri folclorice din țară și străinătate

Din documentarea făcută de prof. dr. Elena-Brândușa Steiciuc rezultă că Ansamblul Studențesc „Arcanul” a fost remarcat încă din anii de debut: „În 1967 a fost invitat la TVR, într-o emisiune de divertisment a regizorului Alexandru Bocăneț, iar după un an a fost premiat la Festivalul Național Studențesc de la București. Odată cu trecerea anilor, rămânând veșnic tânăr – prin vârsta și entuziasmul membrilor săi, studenții suceveni – acest grup de artiști amatori a reușit să-și ridice prestația la cel mai înalt nivel de profesionalism. Stau mărturie numeroasele premii și distincții obținute la festivaluri folclorice din țară și străinătate, turneele întreprinse în întreg spațiul european, invitațiile recente de dincolo de Atlantic”.

 

„Să le urăm ca timpul să le sporească aura de notorietate”

Coordonat de dr. ing. Sorin Pohoață, după anii de rodnică îndrumare a prof. dr. Mihai Grămăticu, studenții din „Arcanul USV” demonstrează aceeași vitalitate și același entuziasm care i-au consacrat, reușind să încânte mii de spectatori prin şapte suite de jocuri populare de pe întreg cuprinsul țării și folclor instrumental. Alături de acestea, repertoriul ansamblului cuprinde numeroase cântece care aparțin folclorului autentic sau contemporan, interpretate de tineri soliști sau colaboratori, sub îndrumarea directorului artistic Călin Brăteanu.

„Sperăm ca și în jumătatea de veac ce va urma tinerii dansatori și artiști din cadrul Ansamblului Studențesc <Arcanul USV>să evolueze pe scenele lumii cu aceeași inepuizabilă energie, cu același talent, încântând audiența unor evenimente artistice  de neuitat, construite după sute și sute de ore de muncă. În acest sens, spectacolul jubiliar care a avut loc joi, 10 aprilie, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Suceava, în parteneriat cu Primăria Municipiului Suceava, în colaborare cu TVR Iași și cu sprijinul Clubului Rotary Suceava Bucovina, este cea mai bună dovadă a profesionalismului și a pasiunii studenților dansatori. Să le urăm ca timpul să le sporească aura de notorietate, iar dinamismul și arderea să le fie încununate de aprecierea constantă a iubitorilor de frumos”, a completat prof. dr. Elena-Brândușa Steiciuc.

Evenimentul a fost organizat de Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, în parteneriat cu Asociația Cultural-Educativă „Arcanul USV”, Consiliul Județean Suceava, Primăria municipiului Suceava, Asociația Culturală „Vatra Satului” și Centrul Cultural Bucovina.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Regal de muzică şi dans popular, pe scena Casei de Cultură Suceava.
 Vizualizări articol: 3333 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Regal de muzică şi dans popular, pe scena Casei de Cultură Suceava5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei