Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 apr 2014 - Anul XIX, nr. 83 (5592)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Dans ucrainean

Ansamblul „Cervona Kalena” din Negostina, astăzi, live, în prima semifinală a show-ului „Românii au talent”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Ansamblul „Cervona Kalena” din Negostina s-a calificat în prima semifinală a supershow-ului „Românii au talent” de pe Pro TV, emisiune live ce va fi difuzată astăzi, 11 aprilie, de la ora 20:30. „Cervona Kalena”a prezentat la „Românii au talent” un dans specific ucrainean, care a fost apreciat la unison de juraţi, grupul format din 32 de dansatori, cu vârste cuprinse între 6 şi 18 ani, trecând în semifinală cu trei de „Da”.

Andra a spus, după evoluţia de excepţie a tinerilor dansatori suceveni, că „am avut impresia că mă uit la nişte păpuşele care dansează”. Sucevenii au câştigat în primul rând publicul, care i-a aplaudat frenetic, s-a ridicat în picioare şi a bătut din palme pe tot parcursul dansului. Ansamblul „Cervona Kalena” din Negostina este coordonat de profesorul Iulian-Petru Chideşa, coregraful grupului fiind Valentin Vlîgea.

 

,,Cervona Kalena”, în româneşte ,,călina roșie”

Ansamblul a fost înfiinţat în anul 2011 şi a evoluat sub numele de ,,Nehostenka”.

Neavând fonduri pentru deplasări la spectacole, pentru costume, mai precis o formă legală prin care să primească sponsorizări, profesorul Iulian-Petru Chideşa, coordonatorul ansamblului, a înființat anul trecut, în luna martie, Asociația Culturală ,,Cervona Kalena”, cu scopul de a veni în sprijinul ansamblului care, cu această ocazie, şi-a schimbat numele din ,,Nehostenka” în ,,Cervona Kalena”.

Tradus în limba română, ,,cervona kalena” înseamnă ,,călina roșie”, care este un simbol al Ucrainei (Negostina, situată la 45 de km de municipiul Suceava și la 8 km de granița cu Ucraina, are populație majoritară de etnie ucraineană), semnificând casa părintească și locurile natale.

Într-un timp relativ scurt, artiştii din Negostina au reușit să desfășoare o bogată activitate artistică: spectacole organizate cu ocazia sărbătoririi zilelor diferitelor orașe și comune (Milișăuți, Siret, Rădăuți, Iași); ,,Târgul de toamnă. Produs în Bucovina”; ,,Sărbătoarea minorităţilor” (turneu de o zi în orașele Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, alături de Ansamblul Profesionist ,,Ciprian Porumbescu”din Suceava); emisiuni filmate la: Favorit TV (,,Seara favorită”, ,,Tradiții și obiceiuri din Bucovina”), Național TV (Ziua Națională a României); Look TV („Dă-te mare”), Pro TV (,,Românii au talent”); concursuri (Olimpiada tinerilor la Bacău, unde sucevenii au obţinut Marele Premiu și Premiul de Popularitate), ,,Peștișorul de aur”, organizat la Suceava, unde ansamblul a obţinut Premiul I; ,,Dă-te mare”, concurs care a avut loc la Cluj-Napoca, unde artiştii au ajuns până în sferturi de finală.

 

Dacă doriţi să ajungă în finală, votaţi-i!

Toate aceste rezultate se datorează copiilor, coregrafului, coordonatorului și părinților. Formația este alcătuită din 32 de membri, cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani, toți fiind elevi ai Școlii Gimnaziale Negostina și ai Colegiului Tehnic ,,Lațcu Vodă” din Siret. Copiii nu au studii în domeniul muzicii sau al dansului. Pentru unii dintre ei este doar un hobby, iar alții doresc să facă studii în domeniu și să devină profesioniști. Cel mai mare dintre dansatori a absolvit liceul și s-a înscris la Școala Populară de Artă ,,Ion Irimescu” din Suceava. Şi alţi copii intenţionează să studieze, în viitor, Școala Populară de Artă din Suceava.

Prin activitatea desfăşurată, prin spectacole, emisiuni tv,  Ansamblul ,,Cervona Kalena” promovează atât tradiţiile şi obiceiurile ucrainene, cât şi pe cele româneşti. De aceea, toţi sucevenii, şi nu numai, care doresc să îi vadă pe micii dansatori în finala Concursului „Românii au talent” pot să-i urmărească live vineri, 11 aprilie, pe Pro TV, şi pot să-i voteze, pentru că la această etapă contează mult votul telespectatorilor. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ansamblul „Cervona Kalena” din Negostina, astăzi, live, în prima semifinală a show-ului „Românii au talent”.
 Vizualizări articol: 3135 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Ansamblul „Cervona Kalena” din Negostina, astăzi, live, în prima semifinală a show-ului „Românii au talent”4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei