Decizia procurorului care a investigat tragedia de acum trei ani de la fabrica de reșapat cauciucuri de la Slobozia-Grănicești, când a avut loc o deflagrație în urma căreia au murit doi muncitori, decizie prin care acesta a stabilit că nu e nimeni vinovat de nenorocirea produsă în 2011, a fost contestată de rudele celor doi decedați, care s-au constituit părți civile în dosar și cer daune morale de aproximativ 1.000.000 de lei.
Ana Pribagu, soția lui Teodor Pribagu, și Lucia Nechifor, mama celuilalt muncitor mort în urma exploziei, Gheorghe Cristinel Prodan, au atacat soluția procurorului de caz, aceasta urmând să fie analizată de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți. Acesta din urmă poate menține soluția, caz în care rudele nemulțumite pot contesta decizia și în instanța de judecată, sau poate infirma soluția.
Așa cum vă informam în ediția de ieri, procurorul de caz a decis că nu poate fi trimis nimeni în judecată în acest dosar, considerând că patronii SC Supermag Imperial SRL, Nicoleta Alina Hînțari și soțul acesteia, Ion Hînțari, precum și un alt angajat al acestei societăți, Florin Cristian Bogdaniuc, nu se fac vinovați de săvârșirea vreunei infracțiuni.
Chiar dacă anchetatorii acestui dosar au stabilit că nu s-au luat unele măsuri de securitate în muncă, cei trei „nu puteau să prevadă că prin neluarea acestor măsuri, în condițiile în care ar fi apărut un factor inițiator, urma să se producă o explozie și nici nu li se poate imputa faptul că trebuiau și puteau să prevadă rezultatul faptei lor”.
Totuși, pentru că s-a constatat neluarea acelor măsuri de securitate în muncă, procurorul de caz a decis sancționarea administrativă a celor trei învinuiți, fiecare fiind pus să plătească o amendă de câte 1.000 de lei.
I-a cerut patronului firmei bani pentru patru dintre copiii ei, orfani de tată, să poată să își termine studiile
În cursul anului trecut, se arată în ordonanța Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți, Ana Pribagu și Lucia Nechifor s-au constituit părți civile în dosar.
Ana Pribagu, soția defunctului Teodor Pribagu, care a murit după ce a suferit arsuri pe aproximativ 80% din corp și care a lăsat în urmă 10 copii orfani de tată, i-a solicitat administratorului SC Supermag Imperial Srl, Nicoleta Alina Hînțari, următoarele sume: 5.000 de lei pentru monumentul funerar, 1.800 de euro pentru biletele de avion ale copiilor care au venit din străinătate pentru a-și conduce tatăl pe ultimul drum, 2.000 de lei cheltuieli de deplasare și cazare la București, la spitalul la care a fost transferată victima și unde a agonizat trei zile, înainte de a muri, și câte 700 de lei lunar despăgubiri pentru patru dintre copiii soților Pribagu până la terminarea studiilor. De asemenea, Ana Pribagu a solicitat și suma de 550.000 de lei, daune morale.
„Salariu” de 700 de lei plătit lunar către văduva unuia dintre muncitorii morți
Ana Pribagu a fost audiată de procurorul de caz în martie 2013. La acea vreme, femeia a declarat că de la data producerii accidentului de muncă și până la data audierii a primit lunar suma de 700 de lei de la conducerea societății, fără a se întocmi vreun document în acest sens. De asemenea, văduva a arătat că soții Hînțar au achitat cheltuielile ocazionate de înmormântare (transport sicriu), precum și suma de 2.000 de lei. „A mai arătat că atâta timp cât va funcționa fabrica de anvelope, învinuitul Ion Hînțari îi va achita lunar suma de 700 de lei”, se arată în ordonanța procurorilor.
Cere daune de 400.000 de lei, după moartea fiului ei
De cealaltă parte, Lucia Nechifor, mama defunctului Gheorghe Cristinel Prodan, din Țibeni – Satu Mare, al doilea muncitor decedat după explozia de la fabrica de reșapat cauciucuri, a declarat că se constituie parte civilă cu suma de 400.000 de lei.
Fiul ei a murit la 23 de ani, după ce a suferit arsuri pe circa 95% din suprafața corpului, decedând în Spitalul Clinic de Urgență, Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri din București.
Cei doi muncitori au fost angajați la SC Supermag Imperial cu două săptămâni înaintea tragicului eveniment.
Cea de-a treia victimă a deflagrației de acum doi ani, Daniel Andrei Șalgău, de 35 de ani, din Milișăuți, care a scăpat cu viață, având însă nevoie de 70-80 de zile de îngrijiri medicale, a declarat că nu se constituie parte civilă.