Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 31 mar 2014 - Anul XIX, nr. 73 (5582)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Oraş turistic

Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Vatra Dornei, o bombă ecologică extrem de periculoasă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Vatra Dornei, situată în apropierea Staţiei CF Vatra Dornei, este o adevărată bombă ecologică, şi doar o minune a făcut ca până acum să nu explodeze şi să avem de-a face cu îmbolnăviri grave. Cazul a fost semnalat de Ane Marie Turcu, o femeie care locuieşte în Vatra Dornei şi care a trimis şi mai multe fotografii despre acest subiect extrem de sensibil.

Mai grav este că Primăria Vatra Dornei, cea care are în subordine unitatea spitalicească din localitate, nu ştie absolut nimic despre starea reală din curtea Secţiei de Boli Infecţioase.

„În urma efectuării unor lucrări de asfaltare şi reamenajare taluz la şoseaua de centură Foresta-Argestru, în zona podului de beton peste Bistriţa (în dreptul gării CF Vatra Dornei) secţiunea tubului de evacuare a fost colmatată prin descărcarea unor remorci cu pământ pe taluzul râului Bistrița. În plus, lipsa de întreţinere, volumul mare de ape reziduale evacuate de Secția de Boli Infecţioase, vechimea decantoarelor, subdimensionarea acestora au dus la colmatarea canalizării. Toate căminele de decantare sunt pline şi refulează deseori în grădină”, a arătat Ane Marie Turcu.

 

Imagini horror din Vatra Dornei

Pentru că are locuinţa la câţiva paşi de Secţia de Boli Infecţioase, dorneanca a încercat să sensibilizeze autorităţile locale. Până acum nu s-a rezolvat nimic, iar ceea ce se petrece acolo pare desprins din filmele horror.

„Rezidurile (materii fecale, pansamente etc.) stagnează în căminele amplasate în mod oarecum abuziv în curtea unității CFR (la 15 m de locuinţa personală) și de multe ori refulează, mirosurile sunt insuportabile și este pericol să se producă un accident (capacele sunt furate) deoarece prin curte se mai joacă copii de la un bloc ANL din apropiere, iar rozătoarele au găsit aici habitat corespunzător pentru înmulțire haotică. Deoarece canalizarea comună a fost înfundată și unitatea CFR nu a găsit colaborare la unitatea spitalicească, și-a evacuat personalul propriu şi a sistat folosirea instalaţiei sanitare de mai bine de 12 ani; canalizarea proprie îmi este blocată tot de atunci și acest lucru ne creează mari neajunsuri”, a arătat Ane Marie Turcu.

Dorneanca spune că actualul viceprimar, Nicuşor Cojocaru, cunoaşte problema încă din perioada în care se afla în fruntea ACET Vatra Dornei. În cursul anului 2008, Nicuşor Cojocaru a venit la faţa locului şi a pus la dispoziţie o vidanjă, iar situaţia s-a remediat numai temporar, pentru 25 de zile, dar cauzele principale ale focarului de infecţie au rămas nerezolvate.

 

Strigăt disperat după ajutor

Ajunsă la limita răbdării, Ane Marie Turcu a sesizat conducerea Spitalului Vatra Dornei, dar a trimis un strigăt disperat şi către presă.

„Vă rog să verificaţi dacă situaţia semnalată nu constituie o prioritate și un pericol biologic de îmbolnăvire, dacă această unitate (Secția Boli Infecţioase) deversează  apele reziduale conform prevederilor şi normelor de protecţie a mediului în vigoare, dacă se impun sau nu curățirea, refacerea și protejarea corespunzătoare a canalizării”, este rugămintea publică a dornencei.

 

Director Spital Vatra Dornei: „Într-adevăr, acolo sunt probleme”

Aurel Scurtu, directorul Spitalului Municipal Vatra Dornei, spune că a primit sesizarea în cursul zilei de vineri, dar recunoaşte că nu a înştiinţat încă Primăria. „Într-adevăr, acolo sunt probleme. E o clădire veche de circa o sută de ani, care nici nu este a noastră, ci a fost revendicată de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor. Pentru că suntem chiriaşi, nu putem investi bani, iar problema ar fi legată de faptul că terenul este mai jos faţă de canalizarea oraşului”, a arătat Aurel Scurtu.

Secţia de Boli Infecţioase are 16 paturi, iar în afara bolnavilor internaţi aici mai lucrează şi personalul medical, astfel încât zilnic sunt cel puţin 20 de persoane în unitate.

 

Garda de Mediu merge în control la Vatra Dornei

Viceprimarul Nicuşor Cojocaru a mărturisit că nu este la curent cu o astfel de reclamaţie, dar nu exclude existenţa unor probleme la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului din Vatra Dornei.

„Mâine (n.a. - luni) voi verifica situaţia şi vom vedea ce putem face. Ştiu că acolo au fost ceva probleme în urmă cu câţiva ani, dar s-a efectuat decolmatarea şi situaţia s-a remediat”, a arătat Nicuşor Cojocaru.

Ceea ce se petrece la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Municipal Vatra Dornei a ajuns şi la urechile conducerii Comisariatului Judeţean Suceava a Gărzii Naţionale de Mediu. Adriana Iordache, şefa acestei instituţii, a precizat că în cursul zilei de luni va trimite o echipă de control la Vatra Dornei, iar dacă aspectele sesizate se vor adeveri vor fi luate măsuri drastice.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Vatra Dornei, o bombă ecologică extrem de periculoasă.
 Vizualizări articol: 4282 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 8 voturi
Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Vatra Dornei, o bombă ecologică extrem de periculoasă5.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei