Afacerile mai puțin ortodoxe derulate la depozitul din Argestru-Vatra Dornei al firmei Rompetrol Downstream aparținând firmei KazMunayGas Internațional (Grupul Rompetrol) din Kazahstan și despre care Monitorul de Suceava a scris acum două săptămâni a avut ecou nu doar la nivel județean. Mai mulți oameni, foști sau actuali angajați ai firmei Transpeco Logistics&Distribution (TLD), au sunat la redacția cotidianului nostru pentru a semnala și alte probleme legate de activitatea acestui colos din domeniul petrolier.
Una dintre acestea se referă la un control pe care inspectorii Direcției Regionale Antifraudă Sibiu l-au efectuat în ziua de 13 februarie 2014. Mai exact, în acea zi, mașina cu numărul de înmatriculare B-80-EFC, care efectua un transport de combustibil petrolier de la depozitul din Zărnești al celor de la Rompetrol către mai multe stații de distribuție din zona Ardealului, a fost oprită în trafic, la Veștem, în județul Sibiu, pentru un control de rutină.
Surpriză însă. Actele completate de angajații Rompetrol nu erau în regulă, motiv pentru care firma controlată de afaceriștii din Kazahstan a fost amendată.
„Direcția Regională Antifraudă 7 Sibiu a efectuat mai multe controale în data de 13 februarie 2014, care au avut ca rezultat constatarea de contravenții privind completarea defectuoasă a facturilor sau a avizelor de însoțire, pentru care au fost dispuse sancțiuni în valoare totală de 40.000 de lei”, a declarat Alexandru Cristea, purtătorul de cuvânt al Direcției Generală Antifraudă Fiscală.
De cealaltă parte, reprezentanții Rompetrol au refuzat să comenteze incidentul din județul Sibiu de la mijlocul lunii februarie.
Pasivitate și tăcere vizavi de afacerile Rompetrol din județul Suceava
Interesant este că după articolul de acum două săptămâni, intitulat „Afacerile Rompetrol – depozitul Argestru Vatra Dornei, un posibil focar de evaziune fiscală”, nu a existat vreo reacție, nici din partea conducerii Rompetrol, care ar fi putut nega acuzațiile aduse de șoferii de la Transpeco, dar nici din partea autorităților statului, gen Direcția Regională Antifraudă Suceava, care ar fi avut posibilitatea de a declanșa verificări la Argestru pentru a stabili dacă elementele de evaziune fiscală prezentate se confirmă.
O posibilă explicație pentru această pasivitate poate fi și aceea că statul român privește cu mare îngăduință activitatea Rompetrol, în condițiile în care contribuabilul român plătește din greu pentru o afacere privată.
Grupul controlat de firma kazahă a raportat pierderi atât pentru anul 2012, cât și în 2013, în valoare totală de peste 200 de milioane de dolari. Cu toate acestea, în luna ianuarie a acestui an, Rompetrol a beneficiat de un cadou din partea Guvernului României, iar o mare parte din datoriile de peste 600 de milioane de dolari ale grupului kazah, care datează din perioada guvernării Adrian Năstase, au fost șterse. Potrivit memorandumului semnat și asumat de premierul Victor Ponta, statul va încasa 200 de milioane de dolari prin răscumpărarea de către compania de stat KazMunayGas a unui pachet de 26,69% din acțiunile Rompetrol Rafinare. Grupul din Kazahstan scapă însă de datorii de 400 de milioane de dolari.