Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 28 mar 2014 - Anul XIX, nr. 71 (5580)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Prevederi contestate

Profesori din învăţământul special, nevoiţi să se întoarcă pe băncile facultăţii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O prevedere a Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) trimite înapoi pe băncile facultăţii profesorii din învăţământul special.

Documentul semnat de ministerul de resort prevede faptul că dascălii încadraţi în învăţământul special au dreptul să îşi continue activitatea ca titulari, cu condiţia absolvirii unor studii cu o durată de cel puţin un an şi jumătate în psihopedagogia specială. Astfel, cu toate că au urmat un modul de psihopedagogie specială şi au un atestat în acest sens, ministerul vrea ca profesorii din „şcolile speciale” să aibă şi facultate de psihopedagogie. Conform legislaţiei, profesorii „au obligaţia de a urma programe de conversie profesională [...] cu durata de cel puţin un an şi jumătate, aprobate de Ministerul Educaţiei Naţionale”. 

Potrivit lui Traian Pădureţ, liderul Uniunii Judeţene a Sindicatelor „Pro Educaţia”, „dacă nu îndeplinesc această condiţie, cei care sunt titulari vor intra în restrângere de activitate şi vor profesa drept cadre necalificate”.

Într-o situaţie delicată sunt mai ales cadrele care mai au puţin până să iasă la pensie, profesorii suceveni solicitând „întreprinderea unor demersuri pe lângă minister pentru a impune termene clare şi distincte pentru cei care mai au câţiva ani până la pensie”.

„Această prevedere ar trebui să-i vizeze pe cei care intră în învăţământul special, nu şi pe cei care sunt deja încadraţi. Ministerul schimbă regulile în timpul jocului”, mai arată Pădureţ.

 

Profesorii consideră că este o prevedere absurdă

Ordonanţa a stârnit numeroase controverse în rândul dascălilor din judeţ care au terminat deja o facultate de specialitate şi au urmat şi un modul psihopedagogic.

Aceştia au cerut „renunţarea la ideea absurdă că doar absolvenţii facultăţilor de psihologie sau psihopedagogie să predea în învăţământul special, ştiut fiind că fiecare disciplină are o metodică şi un conţinut specific. Chiar în condiţiile unor conţinuturi adaptate nivelului deficienţei, este necesar un bun nivel profesional pentru a adapta aceste conţinuturi şi strategiile didactice adecvate.Atestatul de psihopedagogie specială ar trebui să fie suficient”.

Mihail Ciocoiu, directorului Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Sf. Andrei” Gura Humorului, susţine că deja o parte dintre cadrele didactice care activează în şcoală s-au înscris la cursuri, declarând că a semnalat, către organele competente, nefirescul situaţiei, fără a primi un răspuns însă.

La rândul său, Traian Pădureţ a mai arătat că profesorii s-au îndreptat către o specializare de psihopedagogie care funcţionează în cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, unde taxa de şcolarizare este de 3.500 de lei/an. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Profesori din învăţământul special, nevoiţi să se întoarcă pe băncile facultăţii.
 Vizualizări articol: 2647 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.5 din 4 voturi
Profesori din învăţământul special, nevoiţi să se întoarcă pe băncile facultăţii3.554

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei