Unul dintre cele mai vechi dosare instrumentate de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism (DIICOT) Suceava a ajuns la final. Ieri, Curtea de Apel Suceava s-a pronunțat și cu privire la ultimele trei persoane judecate în acest dosar din 2006.
Pentru agentul Doru Mihai Davidean, angajat al Sectorului Poliției de Frontieră Brodina, a fost o zi decisivă. Condamnat inițial de Tribunalul Suceava la 4 ani de închisoare cu executare, Davidean a atacat decizia cu apel. Acesta a fost admis, dar în loc de închisoare cu executare, agentul poliției de frontieră a primit trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Decizia Curții de Apel Suceava este definitivă, ceea ce înseamnă că Doru Mihai Davidean va fi dat afară de la Poliția de Frontieră. El lucra la SPF Brodina, fiind pus la dispoziție, ceea ce a însemnat că pe tot parcursul procesului nu a beneficiat de anumite avantaje, printre care funcții de conducere și acces la informații, dar nici dreptul de a purta armament.
Tot ieri, judecătorii s-au pronunțat și față de Ancuța Bodnar (acum Prepeliță), de 31 de ani, din Bilca. Condamnată inițial la patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, Ancuța Bodnar a primit acum doi ani de închisoare sub supraveghere. De o diminuare a pedepsei a beneficiat și Liliana Cioată, de 31 de ani, tot din Bilca, care a fost condamnată la un an de închisoare sub supraveghere, față de doi ani cu suspendare sub supraveghere cât hotărâse Tribunalul Suceava.
Alte 16 persoane, condamnate în luna martie a acestui an
Alte 16 persoane trimise în judecată în acest dosar au fost condamnate cu suspendare în martie anul trecut, soluțiile fiind definitive apoi prin sentința Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Dan Florin Irimescu, de 35 de ani, din Bilca, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere.
Mihai Cioată, de 33 de ani, din Bilca, a fost condamnat la doi ani cu suspendare sub supraveghere.
Claudiu Vasile Bodnar, de 31 de ani, din Bilca a primit un an și opt luni cu suspendare sub supraveghere.
Soții Mihai Ovadiuc, de 43 de ani, și Violeta Ovadiuc, de 37 de ani, din Dărmănești, au fost condamnați și ei cu suspendare sub supraveghere. Soțul la trei ani de închisoare, iar soția la un an și șase luni.
Ovidiu Cornel Vîslă, de 31 de ani, din Frătăuții Noi, a primit un an de închisoare, Adrian Liviu Horodnic, de 39 de ani, din Frătăuții Noi, șase luni de închisoare, Ionuț Sandu, de 26 de ani, din Suceava, a primit zece luni de închisoare, iar Adrian Stăniloiu, de 27 de ani, din București, a fost condamnat la doi ani de închisoare.
Lista condamnaților îi mai cuprinde pe Dumitru Ciornei, de 52 de ani, din Suceava, cu o pedeapsă de un an de închisoare, dar și pe Cristian Iulian Girigan, de 32 de ani, din Dărmănești, opt luni de închisoare, acestora alăturându-se Dan Bulboacă, de 40 de ani, din Arbore, care a primit șase luni de închisoare, dar și Vasile Țicșă, de 41 de ani, din Iaslovăț, cu zece luni de închisoare.
Doru Andrei Popa, de 23 de ani, din Galați, a primit și el o condamnare de opt luni de închisoare, în timp ce Elena Macoveiciuc, de 22 de ani, din Dărmănești, a fost condamnată la un an de închisoare.
Pedepsele fostului viceprimar Babalean, contopite cu o condamnare anterioară
În același dosar a mai fost găsit vinovat și Mihai Ștefan Babalean, de 44 de ani, fostul viceprimar din Frătăuții Noi. El a primit o condamnare de 1 an și 10 luni pentru constituirea unui grup infracțional organizat, respectiv 2 ani pentru complicitatea la contrabandă. Judecătorii au constatat că infracțiunile sunt comise în concurs cu cele pentru care Babalean a fost condamnat definitiv în septembrie 2010 de Înalta Curte de Casație și Justiție, astfel încât au contopit pedepsele, rămânând în picioare vechea pedeapsă de 4 ani de închisoare cu executare.
Pentru ce au fost judecați
Potrivit rechizitoriului, capii rețelei erau inculpații Dan Florin Irimescu, Mihai Cioată, Claudiu Vasile Bodnar, care țineau legătura cu cetățenii ucraineni care le furnizau țigări de contrabandă, ocupându-se și de introducerea mărfii ilicite în țară, precum și de valorificarea tutunului.
Ștefan Mihai Babalean asigura paza traseelor prin care erau introduse țigările de contrabandă și ținea legătura cu cumnatul său, Davidean, care îi furniza informații despre direcția de deplasare a patrulelor poliției de frontieră și a aparatelor de termoviziune.
Rețeaua, care a fost destructurată în decembrie 2006, a adus prejudicii statului român, prin țigările aduse ilegal peste fâșia verde, de aproximativ 800.000 de lei.