Imaginile de după incendiul care a cuprins în noaptea de sâmbătă spre duminică un bloc din orașul Broșteni vorbesc de la sine despre prăpădul lăsat în urmă de flăcările care au înghițit aproape întreg imobilul (P+4).
În timp ce polițiștii încearcă să afle cine a provocat incendiul, pompierii stabilind că a fost vorba de o acțiune intenționată, locatarii, ajutați de autoritățile locale, încearcă să intre din nou în normalitate și să refacă cât se poate blocul în care locuiesc aproximativ 50 de suflete.
„Oamenii au preferat să rămână la apartamentele lor”
Potrivit primarului din Broșteni, Nicolae Chiriac, flăcările au distrus în întregime acoperișul blocului, dar și balcoanele de la ultimul etaj, fiind compromise și bunurile din sufrageriile cu ieșire la balcon ale apartamentelor de la etajul IV. Ce n-a distrus focul, a compromis apa, în timpul operațiunilor de stingere care au durat aproximativ patru ore și la care au participat aproximativ 45 de pompieri militari și voluntari de prin tot județul, precum și un echipaj de pompieri de la Poiana Teiului, subunitate a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Petrodava” al județului Neamț.
„Un apartament din cele patru de la ultimul etaj a fost cel mai afectat, iar noi încă din noaptea incendiului am găsit o posibilitate de cazare la o fundație umanitară din zonă, dar oamenii au preferat să rămână la apartamentele lor. Proprietarul acelui apartament unde a fost afectată și sufrageria în proporție de 50-60% mai are un fiu care locuiește în același bloc, la parter. Atunci, noaptea, am pregătit saltele, am evacuat buteliile, am vorbit și la spital. Frica mare a fost să nu afecteze tot cartierul de blocuri. Sunt cam 20 de metri între blocuri. Noroc că nu a fost vânt, cum s-a petrecut, de exemplu, săptămâna trecută… foarte probabil ne îndreptam spre un dezastru”, a declarat ieri primarul Nicolae Chiriac, precizând că valoarea pagubelor a fost estimată la aproximativ 250.000 de lei (2,5 miliarde de lei vechi).
O folie de plastic, în loc de acoperiș
Edilul din Broșteni a precizat că tot ieri a fost cumpărată folie, pentru a acoperi blocul într-o primă fază, ploile anunțate în perioada următoare riscând să afecteze și mai mult structura imobilului, dar și apartamentele de la ultimul etaj.
„Am luat legătura și cu un proiectant pentru un acoperiș tip șarpantă și am vorbit și cu un constructor din Bistrița care a mai acoperit două blocuri aici, la Broșteni, și am discutat cu el să se apuce cât mai repede de lucrări, urmând ca o parte din bani să-i dăm în trimestrul IV, iar cealaltă parte anul viitor. Omul a înțeles situația și a acceptat. Așa cum le-am promis oamenilor, vom face tot posibilul să remediem pagubele cât mai repede”, completează primarul Chiriac.
Acesta a adăugat că a luat legătura și cu președintele Consiliului Județean, Cătălin Nechifor, care i-a spus că va propune în următoare ședință a consilierilor județeni acordarea unui sprijin financiar familiilor ale căror locuințe au fost afectate de incendiul din noaptea de sâmbătă spre duminică.
Locatarii blocului care ardea ca o torță acum trei nopți au început să facă curățenie pe bloc și în jurul imobilului, sperând că stricăciunile vor fi remediate cât mai curând, iar poliția va reuși să dea de urma celui care a provocat intenționat incendiul.
Primarul va propune în Consiliu Local demolarea construcțiilor ilegale lipite de blocuri
Focul, așa cum au stabilit pompierii, a pornit de la o anvelopă de camion incendiată chiar lângă un garaj și o magazie lipite de bloc. Flăcările au cuprins cele două construcții din lemn și s-au propagat pe izolația exterioară din polistiren până la acoperișul imobilului.
Gheorghe Balan, consilier local la Broșteni, explica în noaptea acelui incendiu că s-a ajuns în această situație din cauza construcțiilor ilegale amplasate chiar lângă bloc, lipite practic de acesta și, deși le-a atras atenția în nenumărate rânduri fostului și actualului primar, nimeni nu s-a atins de acele garaje și magazii.
„Multe dintre acele magazii sunt de pe timpul lui Ceaușescu acolo. Așa am preluat și noi situația. Cel căruia i-a ars inițial garajul și magazia, de exemplu, are contract de închiriere a terenului, așa l-am găsit. Noi nu am mai aprobat tipul ăsta de construcții provizorii. O să discutăm în următoare ședință de Consiliu Local să găsim o soluție, să demolăm. Acum după incendiul ăsta, sper și oamenii să înțeleagă că, până la urmă, tot ei suferă”, a mai spus primarul Nicolae Chiriac.











