Mina de uraniu de la Crucea își trăiește ultimii ani de viață, cantitatea de minereu extrasă fiind tot mai mică. Ioan Moraru, directorul general al Companiei Naționale a Uraniului (CNU), a precizat că volumul de muncă efectuat este același ca acum câțiva ani, dar cantitatea de uraniu scade pe zi ce trece. Din acest motiv, demersurile pentru deschiderea unei noi mine, la Grințieș, în județul Neamț, sunt tot mai intense.
„În decembrie 2013 am obținut toate avizele interministeriale pentru deschiderea exploatării de la Grințieș, iar în acest an intenționăm să promovăm o Hotărâre de Guvern pentru ca în 2015 să dăm drumul unei noi exploatări”, a declarat Ioan Moraru.
De altfel, 2015 este anul în care expiră și licența de exploatare pentru mina de la Crucea, dar reprezentanții CNU fac demersurile necesare pentru prelungirea acesteia, astfel încât între momentul închiderii activității la Crucea și deschiderea celei de la Grințieș să nu se creeze un gol cu efecte negative asupra funcționării Centralei Nucleare de la Cernavodă.
În scurt timp, Compania Națională a Uraniului, inclusiv tot ceea ce înseamnă activitatea de la Crucea din județul Suceava, va intra într-un proces de restructurare.
Anunțul a fost făcut sâmbătă, de ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, care a menționat că Nuclearelectrica va fuziona cu Compania Națională a Uraniului.
„Unul dintre lucrurile care mă preocupă este ca, pe termen lung, să avem garanția că nu vom depinde de alții în ceea ce privește combustibilul de uraniu. Vom începe un proiect de integrare a CNU în Nuclearelectrica. România este singura țară din UE cu ciclu nuclear complet, nu depindem de nimeni”, a precizat Nicolescu, citat de „Capital”.
Ministrul delegat pentru Energie a avansat și un termen clar în privința eficientizării activității din domeniul industriei uraniului: „Va urma și un proces de restructurare, deja am cerut până la finele săptămânii viitoare (n.a. – săptămâna în curs) un plan de reducere cu 10-15% a costurilor, dar va fi parte a Nuclearelectrica. Vreau să păstrăm ciclul nuclear complet, așa cum îl avem în momentul de față”.
Chestionat pe tema restructurărilor anunțate de Răzvan Nicolescu, directorul general al CNU a exclus posibilitatea unor disponibilizări pe termen scurt, adică pentru 2014 și 2015.
O parte dintre minerii de la Botușana-Crucea au inițiat săptămâna trecută o acțiune de protest, soldată cu blocarea în subteran a peste 30 de ortaci, prin care cereau măriri de salarii, dar și rezolvarea altor probleme din sistem.
După discuții aprinse cu Ioan Moraru, minerii au acceptat să renunțe la greva spontană, dar au menționat că le-au dat răgaz șefilor o perioadă de două săptămâni în care să vină cu soluții pentru rezolvarea nemulțumirilor.