Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 24 mar 2014 - Anul XIX, nr. 67 (5576)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

În toiul nopţii

Aproximativ 50 de persoane, evacuate dintr-un bloc în flăcări, după un incendiu provocat intenţionat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Un bloc cu patru etaje din oraşul Broşteni a fost cuprins de flăcări în noaptea de sâmbătă spre duminică, în urma unui incendiu provocat intenţionat, susţin specialiştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava. Aproximativ 50 de persoane au fost evacuate din imobil.

Alarma s-a dat în jurul orei 1.30, iniţial, la 112 fiind anunţat doar un garaj în flăcări. Cum garajul respectiv, dar şi o magazie cu lemne din imediata apropiere erau chiar lipite de bloc, flăcările s-au propagat pe izolaţia exterioară din polistiren până la acoperişul imobilului, în câteva minute blocul arzând ca o torţă.

„Când am ieşit să stingem aici jos, am observat cum curgea smoală de pe bloc şi atunci am văzut că arde şi sus”, povestea Dumitru Tudose, unul dintre localnicii care au sărit să stingă focul.

Flăcările ameninţau să se extindă şi la câteva case şi alte magazii din apropiere.

La faţa locului s-a iscat şi un scandal între proprietarul garajului şi al magaziei de la care ar fi pornit incendiul şi un consilier local, primul susţinând că acesta din urmă că l-ar fi ameninţat mai demult că-i va da foc la construcţiile lipite de bloc.

 

Două persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale

La blocul în flăcări au intervenit voluntari din cadrul serviciilor pentru situaţii de urgenţă de la Crucea, Broşteni şi Borca, cărora li s-au alăturat ulterior angajaţi ai Detaşamentelor de pompieri de la Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Garda de Intervenţie Gura Humorului, dar şi pompieri de la Poiana Teiului (subunitate a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ). În total, şase autospeciale, 25 de pompieri militari şi 21 de pompieri voluntari.

Forţelor de intervenţie li s-a alăturat şi Grupa operativă a ISU Suceava, în frunte cu inspectorul-şef, generalul de brigadă Ion Burlui, care a preluat comanda operaţiunilor de localizare şi lichidare a flăcărilor.

Două persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, fiind vorba de o femeie în vârstă de 45 de ani, intoxicată cu fum, care, după ce i s-a acordat primul ajutor medical, a fost transportată cu o ambulanţă la spitalul din Broşteni, şi un tânăr de 23 de ani, care a suferit o plagă superficială la o mână şi a primit îngrijiri medicale la faţa locului.

 

„Dacă luni nu dispar astea toate, eu vin cu un buldozer şi le fac să dispară”

Incendiul a fost stins în totalitate abia în jurul orei 5.30.

„Au ars aproximativ 300 de metri pătraţi din acoperişul blocului şi al balcoanelor de la etajul patru, care formau corp comun, opt metri pătraţi de izolaţie exterioară din polistiren, garajul şi magazia de lemne, pe o suprafaţă de 28 de metri pătraţi”, a transmis purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, Alin Găleată.

Printre localnicii care au intervenit să stingă flăcările, până la venirea pompierilor, s-a numărat şi Gheorghe Balan, consilier local şi preşedintele filialei PSD din Broşteni, care are locuinţa chiar în apropierea blocului incendiat.

Acesta susţine că de ani de zile a încercat să-i convingă atât pe fostul, cât şi pe actualul primar să ia măsuri faţă de acele construcţii ilegale (garaje, magazii) ridicate chiar lângă bloc, fără nici o autorizaţie. 

„Aceste blocuri au fost acoperite cu bani de la Uniunea Europeană, aproape trei miliarde de lei (n.r.-lei vechi), acuma cine mai acoperă blocurile, că jumătate din oamenii din Broşteni nu mai au ce mânca... cine le mai acoperă?”, era revoltat consilierul Balan, povestind că acum doi ani, când a candidat la primărie, actualul primar le spunea locatarilor din blocul în cauză: „nu-l alegeţi pe Balan primar, că dacă îl alegeţi vă strică toate şurile şi toate catacombele”.

Vizavi de toate construcţiile ridicate ilegal şi lipite de bloc, Gheorghe Balan ameninţă: „dacă luni nu dispar astea toate, eu vin cu un buldozer şi le fac să dispară. Nu se poate aşa ceva în secolul 21, să facă fiecare ce vrea într-o comunitate...”.

 

„Iar îţi mai dau două peste ochi, că au plecat jandarmii”

Proprietarul garajului şi al magaziei de la care s-ar fi extins flăcările la bloc, Costache Pleşcuţ, strângea duminică dimineaţă ceea ce a mai rămas din garajul şi magazia sa de lemne, făcute scrum.

Bărbatul a mărturisit că mai demult chiar consilierul Gheorghe Balan l-ar fi ameninţat că va da foc la acele construcţii. „Da, eu merg şi acum biserică să jur pe Sfânta Biblie. M-a strâns de gât şi a spus că dă şi cu maşina peste mine”, arată Costache Pleşcuţ.

Consilierul Balan s-a aprins când a auzit ce declaraţii le dădea ziariştilor cel pe care îl acuza că e „vinovat moral” de producerea incendiului şi a intervenit: „Te-am strâns de gât pentru că vorbeşti mai mult decât trebuie. Iar îţi mai dau două peste ochi, că acuma au plecat jandarmii”, a ameninţat consilierul chiar în faţa camerelor de luat vederi.

 

Cum a izbucnit incendiul

Prezent la faţa locului, şeful ISU Suceava, Ion Burlui, a declarat că din primele cercetări la faţa locului, persoana care a provocat incendiul a dat foc unei anvelope chiar în zona construcţiilor din lemn lipite de bloc.

„Daţi-vă seama că pe timp de noapte, fără a fi văzut, observat în timp util, incendiul s-a propagat foarte repede”, a explicat generalul Burlui.

Unul dintre locatari, Constantin Solomon, povestea că a coborât după miezul nopţii din bloc şi a observat un cauciuc mare în flăcări, sprijinit de garajul lui  Costache Pleşcuţ.

„Am început a ţipa, am anunţat câţiva vecini şi s-a sunat imediat la 112”, mărturiseşte Constantin Solomon.

Persoana care a dat foc acelei anvelope, cel mai probabil, a vizat garajul şi magazia de lemne, însă flăcările au scăpat de sub control şi s-au extins la bloc, provocând pagube semnificative.

„Cine a dat foc, Dumnezeu ştie. Că acela are garajul dincoace, celălalt are lemne... mâncărimea dintre ei... cine-a făcut-o, a făcut o catastrofă”, e de părere un alt locatar, Andrei Ionel.

 

Individul acuzat că a incendiat pensiunea „La Dolce Vita”, şi el la faţa locului

În zona blocului cuprins de flăcări erau zeci de persoane, mulţi dintre ei locatari ori localnici care au locuinţele în apropiere şi au ieşit să vadă ce se întâmplă.

Printre aceştia, şi Petrică Mîndrilă (32 de ani), alias „Polonic”, tânărul acuzat că a incendiat la comandă, în urmă cu mai mulţi ani, pensiunea „La Dolce Vita”, de la ieşirea din municipiul Suceava spre Şcheia.

“Nu cred că e nici o mână criminală”, e sigur pe el tânărul. „Crezi că ar fi cineva prin zonă care să fi făcut aşa ceva?, îl întreabă un reporter. „Nuuu”, răspunde ferm „Polonic”.

Trebuie făcută precizarea că tânărul este din Broşteni şi locuieşte chiar în zonă.

Petrică Mândrilă, un infractor cu furtişaguri mărunte, a ajuns pe prima pagină a ziarelor după ce, în 2008, a incendiat mai întâi casa şi apoi pensiunea omului de afaceri sucevean Gheorghe Berbece.

Faptele s-au petrecut în două nopţi consecutive. Vila omului de afaceri a fost parţial distrusă de incendiu, iar pensiunea „La Dolce Vita” a ars aproape în totalitate, pagubele fiind estimate la câteva sute de mii de euro.

Deşi au trecut aproape şase ani de atunci, dosarul se află încă în faza de judecată la instanţa de fond.

În acelaşi dosar este judecat şi Ioan Popovici, zis „Coaţă”, patronul de la „Casa de Piatră”, restaurantul pensiune din imediata apropiere a fostei pensiuni „La Dolce Vita” (n.r.-pe acelaşi amplasament s-a ridicat „Casa Aristocrat”). „Coaţă” este acuzat că l-a plătit pe „Polonic” pentru a-i da foc averii omului de afaceri Gheorghe Berbece. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproximativ 50 de persoane, evacuate dintr-un bloc în flăcări, după un incendiu provocat intenţionat.
 Vizualizări articol: 5192 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 4 voturi
Aproximativ 50 de persoane, evacuate dintr-un bloc în flăcări, după un incendiu provocat intenţionat3.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei