16 medici de familie din județ au intrat în atenția Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava, după ce au emis o serie de rețete fără a respecta protocolul de prescriere a medicamentelor. Neregulile au fost depistate în urma unor controale derulate în primele două luni ale anului, iar doctorii în cauză au fost obligați să achite integral prejudiciul creat, de 88.069,01 lei.
Așa reiese dintr-un raport al CAS Suceava, dat publicității ieri, de președintele director general al instituției, Adela Băișanu, în care se precizează că în ianuarie și februarie au fost întreprinse 36 de acțiuni de control. Dintre acestea, 20 au vizat medicii de familie, zece farmaciile și două spitalele. Restul au urmărit activitatea medicilor din ambulatoriul de specialitate, a laboratoarelor de analize medicale, a furnizorilor de servicii medicale de recuperare și a celor de dispozitive medicale. În urma verificărilor au fost aplicate mai multe sancțiuni, în afara celor care i-au vizat pe cei 16 medici de familie, se menționează în documentul semnat de Adela Băișanu.
Astfel, în cazul a trei medici de familie s-a constatat că documentele de evidență a serviciilor medicale nu erau completate corect și la zi, situații în care inspectorii veniți în control au hotărât să dea un simplu avertisment, ținând cont că doctorii în cauză se aflau la prima abatere de acest gen depistată. Aceeași sancțiune a fost aplicată și în cazul altui medic de familie, care nu a respectat programul de lucru de la cabinet.
Șase pacienți, puși la plata unor medicamente compensate, de care au beneficiat nejustificat
Pe de altă parte, în urma controalelor întreprinse la medicii de familie, au fost depistați și șase pacienți care au încercat să eludeze legea. Bolnavii respectivi au beneficiat de rețete compensate 90% din prețul de referință, ca urmare a declarațiilor depuse la doctorii care-i aveau pe listă și a încadrării lor în categoria de „pensionari cu venituri numai din pensii mai mici de 700 lei pe lună”. Și asta, în ciuda faptului că asigurații în cauză aveau și alte venituri impozabile, nu doar veniturile din pensie, după cum a reieșit ulterior din baza de date de la Finanțe. În aceste situații, juriștii CAS Suceava le-au transmis celor șase pacienți notificări, prin care aceștia erau anunțați cu privire la intenția de recuperare a contravalorii de 40% din prețul medicamentelor de care au beneficiat nejustificat, de 1.310,79 lei.
Măsuri de recuperare a prejudiciului creat au mai fost dispuse în cazul a trei medici de familie, care au emis rețete subvenționate de stat în Programul de compensare 90% ce se aplică pensionarilor cu venituri numai din pensii mai mici de 700 lei/lună. Doctorii respectivi nu aveau atașată la fișă o declarație a pacientului cum că nu realizează alte venituri în afară de cele din pensii. Sumele pe care cei trei medici de familie au fost obligați să le returneze se ridică la 1.698,12 lei.
Măsuri similare de recuperare, de această dată a unei sume de 85,99 lei, au mai fost luate împotriva a doi medici de familie. În aceste situații a fost vorba de contravaloarea compensată a rețetelor duble, eliberate într-o lună, pentru pacienții beneficiari ai programului de compensare 90%.
Măsuri de restituire a unor sume de bani, luate și împotriva spitalelor
În același timp, au fost aplicate și două avertismente, pentru nerespectarea de către doi medici de familie a clauzei contractuale referitoare la obligativitatea înscrierii pe lista proprie a copiilor sau a cuplurilor mamă-copil din centrele maternale.
În ceea ce privește spitalele, controalele derulate de CAS Suceava în ianuarie și februarie s-au finalizat cu un avertisment pe motiv denecompletare a formularelor utilizate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, dar și cu o măsură de restituire a contravalorii unor servicii medicale paraclinice, în sumă de 271,20 lei. O altă sancțiune, de diminuare cu 1% din valoarea de contract, în sumă de 53 lei, a fost luată pentru nerespectarea clauzelor contractuale privind formularele obligatorii utilizate în sistemul de sănătate. De asemenea, a fost aplicată și o sancțiune de diminuare cu 3% din valoarea de contract, în sumă de 129 lei, pentru lunile în care s-a constatat neraportarea la CAS Suceava a consumului de medicamente.
La farmacii, verificările întreprinse de CAS Suceava au avut ca finalitate trei avertismentepe motiv de nerespectare a programului de lucru declarat la CAS și lipsa farmacistului. Alte patru avertismente au fost date ca urmare a unor neconcordanțe identificate în gestiunea cantitativ-valorică.
CAS
Prejudiciu de aproape 90.000 de lei, recuperat de la 16 medici de familie, care au prescris rețete ilegale
