Protestul ortacilor de la mina de uraniu Crucea a încetat ieri la amiază, după a doua rundă de negocieri pe care oamenii au avut-o cu conducerea Companiei Naționale a Uraniului (CNU). Dacă la negocierile de luni a participat doar Sorin Proboteanu, directorul Sucursalei Crucea a CNU, ieri a fost prezent și Ioan Moraru, directorul general al societății.
Șefii CNU au venit în fața minerilor după ce o parte dintre aceștia s-au blocat luni după-amiază în subteran și nu au mai ieșit pe parcursul nopții. Numărul ortacilor care au stat blocați în mină diferă de la sursă la sursă. Conducerea companiei susține că au fost fix 31 de mineri care au participat la această acțiune extremă, în timp ce din rândul angajaților este avansată cifra de aproximativ 100 de persoane.
Cert este că, ieri dimineață, minerilor care au stat peste noapte în subteran li s-au alăturat și colegii lor veniți pentru a intra în abataj la schimbul I.
Discuțiile între cele două părți s-au încheiat în jurul prânzului, iar minerii le-au acordat un răgaz de două săptămâni șefilor CNU pentru a le rezolva doleanțele, în caz contrar urmând să fie reluate protestele.
Ortacii au cerut o creștere salarială de 14%, iar pentru cei cu venituri mai mici de 2.000 de lei un spor de 500 de lei lunar. O altă solicitare s-a referit la dispariția celor patru sindicate și înființarea unuia singur, care să le reprezinte oamenilor problemele pe care le au cu administrația.
Pentru cele două revendicări, minerii au obținut promisiunea directorului general Ioan Moraru că se vor căuta soluții care să-i satisfacă pe nemulțumiți.
În schimb, în ceea ce privește afișarea veniturilor tuturor angajaților din CNU, minerii au fost informați că nu este posibilă, iar în final au renunțat la acest capăt de cerere.
La scurt timp după ce s-a ajuns la acest compromis, ortacii din schimbul I au plecat acasă, iar cei din schimbul II au intrat în abataj, unde au reluat activitatea.
Rămâne de văzut ce se va întâmpla în cele două săptămâni și dacă cele două solicitări își vor găsi rezolvarea, mai ales că dizolvarea sindicatelor și constituirea unuia singur nu este de competența conducerii CNU.
Și creșterile salariale cerute de mineri sunt sub semnul întrebării, de vreme ce alocarea bugetară pentru anul în curs în ceea ce privește Compania Națională a Uraniului nu va fi suplimentată.