Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 15 mar 2014 - Anul XIX, nr. 60 (5569)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Capătul unui drum

Sala Tronului de la Muzeul Bucovinei îşi închide „porţile” după 32 de ani de existență

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Vocea lui George Calboreanu, actorul care l-a interpretat pe Ştefan cel Mare în piesa „Apus de Soare” a lui Barbu Ştefănescu Delavrancea, nu va mai răsuna o bună perioadă de timp în Sala Tronului de la Muzeul Bucovinei. După 32 de ani de funcţionare, sala tronului se „pensionează” pe o perioadă de cel puţin doi ani, cât sunt estimate a dura lucrările de reabilitare a Muzeului Bucovinei. Există şanse ca acest crâmpei din viaţa medievală a Moldovei din urmă cu mai bine de cinci secole să ajungă într-o altă locaţie, dar momentan nu s-a stabilit nimic concret în acest sens.

 

Pardoseala din sala tronului, realizată după o tehnică străveche

Până când Sala Tronului, pe care o ştie probabil orice sucevean, dar şi mulţi turişti care au vizitat muzeul, să ajungă la forma finală au fost ani de muncă. Mii de ore de studii în arhive, documente vechi cernute de specialişti pentru ca fiecare detaliu din sala tronului să fie cât mai aproape de realitatea de acum 500 de ani. De la dalele pe care sunt amplasate manechinele şi până la costume sau tronul lui Ştefan cel Mare, totul a însemnat o muncă sisifică.

Un mare merit pentru că sala tronului există îi revine directorului Muzeului de Istorie al Sucevei din urmă cu aproape patru decenii, Octav Monoranu, care a găsit în familia Rădulescu colaboratorii perfecţi pentru un proiect care a dăinuit peste timp.

Dan Fărtăiş, expert restaurator în ceramică, sticlă şi piatră al Laboratorului Zonal de Restaurare din cadrul Muzeului Bucovinei, este unul dintre oamenii care a participat direct în anii 1980 la lucrările de la Sala Tronului. S-a ocupat de pardoseală, nu una cu pavele ca în zilele noastre, iar pentru a aduce totul la capăt a muncit timp de nouă luni de zile împreună cu mai mulţi colegi, bazându-se pe tehnici seculare.

„Tehnica este străveche şi s-a plecat de la lut de olărie, pe care-l ştim cu toţii, şi care e folosit şi astăzi. Lutul a fost modelat, a fost pus în matriţe, s-a amprentat, şi a fost pus la uscat. A urmat o primă ardere, s-a aplicat smalţul, iar apoi s-a realizat o nouă ardere pentru a obţine culoarea dorită”, a arătat Dan Fărtăiş.

Aproape întreg colectivul secţiei de istorie de la Muzeul de Istorie al Sucevei din 1980 a fost cooptat în acest proiect pentru a alege modelele de cahlă, de plăci de pardoseală. Ulterior, desenatorii au pus în plan totul, iar realizarea efectivă a plăcilor de pardoseală s-a făcut la o secţie din Roman.

 

Peste 2.000 de suceveni amprentaţi facial pentru a avea chipurile din sala tronului

Aflat în miezul creaţiei, Dan Fărtăiş a fost martor şi al altor întâmplări care au marcat destinul sălii tronului. Chiar dacă atunci era mânat de elanul tinereţii, expertul restaurator are doar cuvinte de laudă pentru cei care s-au implicat în acest proiect.

„A fost o muncă voluminoasă, iar artistul care a fost titular de proiect a fost la Suceava de mai multe ori şi a amprentat (n.r. - facial) peste 2.000 de oameni din zonă pentru realizarea acestor chipuri şi împreună cu soţia sa au stabilit toate detaliile de pe veşminte. La acea vreme era mai greu cu materialele, dar soţia sa le-a adus din Franţa şi le-a realizat cap-coadă aşa cum se văd şi astăzi”, a arătat Dan Fărtăiş.

Potrivit acestuia, munca de documentare pentru ca fiecare personaj să arate cât mai fidel epocii pe care o întruchipează a fost una foarte migăloasă şi dificilă, dar fiecare dintre cei implicaţi s-a străduit ca această sală a tronului să fie la cel mai înalt nivel tehnic şi calitativ.

În sala tronului sunt 15 personaje, începând cu domnitorul Ştefan cel Mare şi una dintre soţiile acestuia, Maria Voichiţa, până la boieri şi ţărani.

 

Compromisuri şi modificări

Sala tronului a suferit şi o serie de modificări faţă de realităţile din perioada lui Ştefan cel Mare. Pentru că regimul comunist propovăduia ateismul, mitropolitul din dreapta domnitorului Moldovei a apărut abia în cursul anului 2004. Până atunci, vreme de două decenii şi ceva într-un colţ se găsea un călugăr cronicar, compromisul pe care vechiul regim l-a acceptat.

„Atunci, până în 2004, în colţul din stânga a existat un călugăr cronicar, care în 2004 a fost făcut mitropolit. Este vorba de Mitropolitul Teoctist al II-lea, care l-a uns domnitor pe Ştefan cel Mare în 1457, pe Câmpia de la Direptate”, a explicat Ana Maria Clusca, custodele sălii tronului.

Un alt compromis, de data aceasta din partea istoricilor, a fost cel legat de prezenţa Mariei Voichiţa, una dintre soţiile domnitorului Ştefan cel Mare, în sala unde se judecau pricinile ţării.

Efortul financiar pentru ca sala tronului să ajungă în stadiul pe care-l ştim cu toţii a fost unul substanţial, iar Dan Fărtăiş a avansat şi o sumă totală vizavi de acest proiect, ceea ce în valuta de atunci însemna peste 150.000 de dolari, la un curs de 4,47 lei/dolar.

„La vremea respectivă, ca sumă, era una foarte mare, peste 700.000 de lei, iar ca volum de muncă, mai întâi pe hârtie şi apoi în practică, am participat şi cu forţe proprii, amenajări, vitralii, tron, dale, s-au făcut toate cu oamenii noştri”, a arătat Dan Fărtăiş.

 

Ajunge sala tronului la Iulius Mall?

Dacă despre ultimii 32 de ani se ştie cu exactitate ce s-a petrecut cu sala tronului, viitorul apropiat al acestui obiectiv este incert. Începând de ieri, Muzeul Bucovinei a intrat în renovare totală pentru o perioadă de doi ani, perioadă care se mai poate prelungi în funcţie de resursele financiare.

Pentru sala tronului au existat mai multe propuneri de relocare. Două soluţii se referă la spaţiile proprii ale Muzeului Bucovinei, respectiv Hanul Domnesc şi Muzeul de Ştiinţe Naturale. Ambele propuneri au picat din motive de spaţiu insuficient. O a treia propunere este ca sala tronului să ajungă la Iulius Mall, negocierile pentru această locaţie fiind încă în derulare. Printre cei care militează pentru ca sala tronului să nu rămână închisă pe toată perioada efectuării lucrărilor de renovare la care va fi supus Muzeul Bucovinei este chiar directorul acestei instituţii, Emil Ursu.

„Sala tronului reprezintă unul din punctele cele mai importante în ceea ce priveşte interesul turiştilor. S-a creat un circuit Sala Tronului – Cetate – Putna, sunt grupuri de turişti şi elevi din ţară care vin şi fac acest traseu şi din acest punct de vedere nu ar fi bine să se închidă”, a opinat Emil Ursu.

Acesta a dat însă asigurări că în cazul în care va ajunge într-un spaţiu extern Muzeului, Sala Tronului va putea fi vizitată tot în regim de muzeu, cu bilet de intrare, şi nu vor exista exponate aranjate în vreo vitrină de unde să fie admirate de vizitatori. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sala Tronului de la Muzeul Bucovinei îşi închide „porţile” după 32 de ani de existență.
 Vizualizări articol: 5077 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Sala Tronului de la Muzeul Bucovinei îşi închide „porţile” după 32 de ani de existență4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei