Final

Pedeapsa fostului viceprimar din Broșteni, Nicu Axinia, redusă cu un an



Nicu Axinia, fost viceprimar în Broșteni în perioada 2008-2009, a primit ieri o condamnare mai mică decât la instanța de fond. Mai exact, fostul viceprimar a fost găsit vinovat pentru trei infracțiuni, înșelăciune, fals în înscrisuri oficiale și uz de fals, iar pedeapsa finală pe care o are de ispășit este de doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Soluția care a rămas definitivă prin decizia de ieri a Curții de Apel Suceava este mai mică decât cea pronunțată de judecătorii de la Tribunalul Suceava. Nicu Axinia a beneficiat de prevederile noului Cod Penal, astfel încât pedeapsa sa a scăzut de la trei ani la doi ani, același lucru fiind valabil și pentru termenul de încercare, care va fi de patru ani, în loc de cinci ani, cât s-a stabilit la Tribunalul Suceava.
Complementar, fostul viceprimar din Broșteni a fost obligat și la plata sumei de 1.436.542,08 de lei.
Faptele comise de Nicu Axinia, administrator al SC Senin Com SRL, s-au petrecut în perioada 2007-2008.
În decembrie 2007, societatea din Broșteni a încheiat un contract de prestări servicii în construcții cu SC Drumuri și Poduri SA. Firma din Broșteni, administrată pe atunci de Axinia, s-a angajat să execute pentru Drumuri și Poduri lucrări de reabilitare și întreținere pentru un segment de drum dintre localitățile Broșteni și Dârmoxa pe DJ 174. Valoarea totală a lucrărilor era de 500.000 de lei, exclusiv TVA, părțile stabilind ca plata să se facă prin bilet la ordin prin BCR Vatra Dornei.
Nicu Axinia, se arată în actul de sesizare a instanței, a cerut o garanție de plată de la SC Drumuri și Poduri, fiind emis în momentul semnării contractului (14 decembrie 2007) un bilet la ordin, pe care a fost aplicată doar ștampila societății din Suceava și ștampila cu semnătura directorului general, fără semnătura olografă și fără cea de-a doua semnătură, conform convenției bancare.
Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, deși nici nu a primit ordinul de începere a lucrărilor de reparații și nici nu a făcut vreo lucrare, administratorul firmei din Broșteni a scos o întreagă avere de la BCR, falsificând mai multe documente, chipurile, prin care arăta că lucrările au fost finalizate și s-a făcut chiar recepția lor.
Cum s-au petrecut faptele
„A falsificat un număr de 12 înscrisuri sub semnătură privată (contracte de prestări servicii, bilete la ordin, procese-verbale de recepție a lucrărilor și facturi fiscale) și prin folosirea acestora, a indus în eroare unitatea bancară cu prilejul încheierii a trei contracte de scont, producând un prejudiciu în valoare totală de 1.436.542,08 lei”, au arătat procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.
În dosarul înaintat instanței de judecată, procurorii explică și care era modul de operare al afaceristului din Broșteni, pentru a păcăli banca și a pune mâna pe bani. De exemplu, primul contract de scont a fost obținut de societatea lui Axinia pe 20 decembrie 2007, la nici o săptămână după ce a semnat contractul cu Drumuri și Poduri.
Omul de afaceri din Broșteni a indus banca în eroare completând în fals biletul la ordin primit drept garanție de plată și falsificând un contract de prestări servicii între firma sa și SC Drumuri și Poduri, identic ca format și conținut cu cel semnat în realitate pe 14 decembrie 2007, cu o singură excepție, aceea că valoarea lucrărilor a crescut la 1.100.000 de lei, exclusiv TVA.
Nicu Axinia ar fi prezentat la bancă și un proces-verbal de recepție la terminarea lucrărilor, întocmit în totalitate în fals, culmea, tot pe 14 decembrie 2007, în aceeași zi în care s-a semnat și contractul real. Așa-zisa recepție a lucrărilor era „confirmată” tocmai de conducerea SC Drumuri și Poduri.
Printre documentele depuse la bancă pentru a obține contractul de scont era și un alt document măsluit: o factură fiscală pentru 500.000 de lei.



Recomandări

Președintele CJ Suceava și 92 de primari suceveni, din PSD, PNL și USR, au transmis o scrisoare deschisă premierului și Guvernului