Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 3 mar 2014 - Anul XIX, nr. 49 (5558)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Opţiune

Student la medicină la una dintre universităţile de top din Germania, a ales să facă practica la spitalul din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Zeci de tineri suceveni iau, anual, calea străinătăţii pentru a se înscrie la universităţi de renume din peisajul academic internaţional, iar în cele mai multe dintre cazuri izbânda lor peste hotare este aproape o garanţie.

Pentru tinerii români care studiază şi se integrează bine în instituţii aflate la mii de kilometri de casă, România rămâne, mai degrabă, doar o destinaţie de vacanţă. Nu şi pentru Andrei Fetcu, un tânăr sucevean care, deşi studiază medicina la una dintre cele mai reputate universităţi din Germania, a optat să-şi valorifice cunoştinţele dobândite acolo în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava.

 

Pentru medicină a renunţat la facultatea la care era bursier

Andrei Fetcu este absolvent al Colegiului Naţional „Petru Rareş” Suceava. A terminat liceul în 2010, iar la examenul de bacalaureat din acel an a obţinut cea mai mare notă din judeţ, doar câteva sutimi lipsindu-i pentru a atinge nota maximă. Cu toate că avea un calificativ care-i permitea să se îndrepte către orice universitate din România, tânărul a ales calea străinătăţii, înscriindu-se la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Drept din cadrul Universităţii din Augsburg, Germania. Deşi după primul an de studiu, pe baza rezultatelor sale, a devenit bursier al facultăţii, iar unul dintre profesorii săi i-a propus să ţină seminariile la disciplina Microeconomie, Andrei a renunţat la Facultatea de Ştiinţe Economice în al doilea an de studiu. A făcut-o pentru a se îndrepta către o altă facultate, pentru o specializare care simţea el că i se potriveşte cu adevărat – medicina.

În 2012, după o perioadă de aproape 6 luni în care s-a pregătit fervent, a aplicat şi a fost admis la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii „Ludwig Maximilian”, una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ din Germania.

Încă din primul an de studiu a fost acceptat să colaboreze cu una dintre cele mai mari clinici din München, unde, în cadrul secţiei de ortopedie, asistă şi ajută medicii la operaţii.

Andrei Fetcu povesteşte că „studenţilor li se oferă şansa să asiste la operaţii, să dea o mână de ajutor când este nevoie, ceea ce nu este puţin lucru. Am fost acceptat în urma unei selecţii. Îmi desfăşor activitatea în secţia de Ortopedie. Mai mult, această activitate este şi remunerată”.

 

A venit la Suceava pentru a face practică

Deşi ia permanent contact cu unităţi spitaliceşti de top din München, Andrei a optat să facă practica la spitalul din municipiul Suceava, timp de trei săptămâni.

Face practică în cadrul secţiei ATI (Anestezie şi Terapie Intensivă), iar ori de câte ori are ocazia asistă la intervenţiile chirurgicale din blocul operator.

„Am fost bucuros că mi s-a permis să fac practica la Suceava. E un sentiment de implicare. În Germania mi s-ar fi permis doar să ajut infirmierele, însă aici pot să mă implic mai mult. Nu am avut contact foarte mult cu sistemul medical din România, însă adeseori am auzit că oamenii nu primesc îngrijirea medicală corespunzătoare. Chiar eram curios să văd cum stau într-adevăr lucrurile. Pot să spun că am rămas plăcut surprins de condiţiile care se găsesc aici în spital”, spune Andrei.

 

România încă este o opţiune

În viitor, Andrei vrea să plece cu o bursă Erasmus (sau printr-un parteneriat) în Statele Unite ale Americii pentru a lua contact atât cu sistemul de învăţământ de acolo, cât şi cu cel medical.

„Indiferent de deciziile pe care le-am luat, de schimbările destul de radicale pe care le-am făcut, am avut parte de sprijinul părinţilor mei, care m-au încurajat şi m-au susţinut permanent”, a mai menţionat Andrei.

Andrei nu se vede profesând în ţară după ce va termina studiile, însă nu exclude total posibilitatea de a se întoarce în România.

 

Visa la o carieră sportivă

Andrei a practicat fotbal timp de zece ani şi visa să facă o carieră din acest sport, ba chiar se înscrisese la o academie de fotbal din Germania.

La un control banal, la un EKG (electrocardiogramă), medicii şi-au dat seama că are o problemă la inimă. I s-a recomandat să renunţe la sportul de performanţă pentru a evita complicaţiile. Cu toate acestea, practică ori de câte ori are ocazia sporturi de iarnă, de care este pasionat. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Student la medicină la una dintre universităţile de top din Germania, a ales să facă practica la spitalul din Suceava.
 Vizualizări articol: 8952 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.22/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 18 voturi
Student la medicină la una dintre universităţile de top din Germania, a ales să facă practica la spitalul din Suceava4.2518

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Nelamurire trimis de
( 3 mar 2014, 12:07:10
Pe langa faptul ca articolul e unul menit sa creasca putin egoul anumitor persoane (ma indoiesc ca, conducerea spitalului s-au autosesizat in vederea unei informatii inutile, ce nu poate fi numita stire) e si de o calitate ce pune un pic pe ganduri.

Astfel autoarea articolului spune si citez " Incă din primul an de studiu a fost acceptat să colaboreze cu una dintre cele mai mari clinici din München, unde, în cadrul secţiei de ortopedie, asistă şi ajută medicii la operaţii."

In cele din urma doctorasul vedeta inca din anul 2 sustine ca " În Germania mi s-ar fi permis doar să ajut infirmierele, însă aici pot să mă implic mai mult. ". Pai doctoras, faci sau nu ceva in Germania? ba asisti la operatii, ba stergi babele, ma scuzati, la capatul colonului?
1.1  RE: Nelamurire trimis de
( 3 mar 2014, 12:09:27
s-a autosesizat* (emotii mari cand vine vorba de personalitati)
1.2  RE: Nelamurire trimis de
( 3 mar 2014, 13:56:03
Nu mi se pare ca acest articol a fost facut la comanda directiunii spitalului ci mai degraba ca sa-l dea exemplu pe acest viitor medic, dar rautatea a peste 90% dintre romani isi spune cuvantul prin tine. Doream sa-ti mai spun ca in strainatate sistemul medical se bazeaza pe voluntariat, dar tu nefiind in cunostinta de cauza, nu ne demonstrezu decat ca esti un postac... ieftin in gandire, ca sa nu spun altceva. Daca citeai cu atentie articolul realizai ca in strainatate, pe perioada anului universitar ai sanse sa asisti la operatii sau chiar sa fii unul din norocosii care sa dea o mana de ajutor in sala de operatii. Pe perioada vacantei faci voluntariat, care consta inclusiv in "a sterge babele la capatul colonului". Si asta pentru ca in strainatate nu conteaza daca esti fiul lui X sau Y ci conteaza doar daca esti bun in ceea ce faci. Si de asta sistemul sanitar din Romania lasa de dorit.
2.   De ce sa nu ne bucuram! trimis de
( 3 mar 2014, 12:39:19
S-a ajuns ca tinerii sa renunte la identitatea lor nationala, pentru ca sunt scarbiti de tara lor, de cei din randurile carora provin, chiar si de limba pe care o vorbesc.

Din pacate unii migreaza, ca sa le fie bine, scuipa venin catre ceilalti romani si uita de unde au plecat.

De ce sa nu ne bucuram!
Este o mare bucurie sa afli ca exista in rindul tinerei generatii astfel de copii, care pe linga faptul ca sunt exceptional dotati, sunt avizi de a studia cit mai mult, de a se perfectiona continuu si, dupa cum reiese din reportaj, se daruie, facind eforturi considerabile pentru a urca tot mai sus.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei