Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 1 mar 2014 - Anul XIX, nr. 48 (5557)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Greu de crezut

Un bărbat cu handicap accentuat a primit în ultimii ani pensie alimentară de 1 leu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un bărbat în vârstă de 40 de ani, din Vicovu de Sus, încadrat la grad de handicap mintal accentuat, a încasat în ultimii ani pensie alimentară de 1 leu. Nu este o glumă şi nici o greşeală, deşi aşa ar părea, în fiecare lună Casa Judeţeană de Pensii Suceava emiţând pe numele lui cupon de pensie pentru câte 1 leu. Bărbatul a primit aceşti bani din pensia tatălui său, după ce acesta a divorţat de mama sa.

Totul s-a făcut în baza unei hotărâri a Judecătoriei Rădăuţi de la începutul anilor 1990. 

 

Cum s-a ajuns la această situaţie

Vasile Costea locuieşte la Bivolărie - Vicovu de Sus, împreună cu mama lui. S-a născut cu probleme de sănătate şi este încadrat la gradul de handicap accentuat. Pentru problemele de sănătate pe care le are primeşte o pensie de 234 de lei, la care se adăuga pensie alimentară de 1 leu. 

Bărbatul s-a prezentat zilele trecute la Casa Judeţeană de Pensii Suceava, după ce a văzut că nu mai primeşte pensia de 1 leu. I s-a explicat că în condiţiile în care tatăl său, Arcadie Bodale, a decedat în decembrie 2013, ultima pensie alimentară a primit-o în ianuarie 2014.

Bogdan Alupoaie, director executiv adjunct al Casei de Pensii Suceava, a explicat cum a fost posibil ca Vasile Costea să aibă pensie de 1 leu.

Conform actelor din baza de date a Casei de Pensii, în 1992 Judecătoria Rădăuţi a dispus ca Arcadie Bodale să-i achite fiului său o pensie alimentară de 300 de lei, după care, în 1993, tot Judecătoria Rădăuţi a mărit cuantumul pensiei alimentare la 3.000 de lei. Cum banii s-au devalorizat într-un ritm ameţitor, în scurt timp suma de 3.000 de lei nu a mai însemnat nimic. A urmat, în 2005, trecerea la leul nou, astfel că cei 3.000 de lei vechi au devenit 30 de bani noi.

 

Bărbatul a primit 1 leu doar pentru că a beneficiat de „rotunjirea” pensiei

„Conform legii, suma a fost rotunjită în favoarea beneficiarului, stabilindu-se cuantumul de 1 leu”, a explicat Bogdan Alupoaie. Aşadar, beneficiarul a ajuns să primească 1 leu doar pentru că a beneficiat de rotunjirea sumei.

Directorul executiv adjunct a subliniat că în tot acest timp instituţia nu a făcut decât să respecte decizia instanţei de judecată şi să reţină suma stabilită de judecători.

 

Primea 1 leu, deşi tatăl său avea o pensie de 1.064 de lei

Referitor la cum s-a ajuns în această situaţie, cei de la Casa de Pensii precizează că pensia alimentară nu a fost modificată deoarece fiul nu a cerut în instanţă actualizarea sumei. Oficialii de la Casa de Pensii spun că situaţia este unică cel puţin la nivelul judeţului Suceava.

Bogdan Alupoaie a precizat că l-a îndrumat acum pe bărbat cu privire la ce documente trebuie să depună pentru a putea primi pensie de urmaş după ce tatăl său a decedat. Frapant în acest caz este şi că Vasile Costea primea 1 leu pensie alimentară de la tatăl său deşi acesta din urmă, în luna în care a decedat, decembrie 2013, avea o pensie de drept de 1.064 de lei, din care încasa efectiv 1.039 de lei.

De precizat că Vasile Costea primea pensie alimentară şi la 40 de ani deoarece este persoană cu handicap, iar în cazul acestora ajutorul financiar se acordă pe tot parcursul vieţii. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un bărbat cu handicap accentuat a primit în ultimii ani pensie alimentară de 1 leu.
 Vizualizări articol: 5978 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 10 voturi
Un bărbat cu handicap accentuat a primit în ultimii ani pensie alimentară de 1 leu4.0510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cit mai poate fi batjocorit acest popor!? trimis de
( 1 mar 2014, 15:41:01
Nimic nu mai este de mirare intr-o tara in care avem conducatorii pe care ii avem!

,,S-au ajuns” la conducere falsii patrioti, lichelele, care urasc visceral oamenii necajiti. Adevaratii semidocti, oameni marunti si limitati, lipsiti de scrupule, obsedati de innavutire, pofta de marire si de putere, ostia sunt cei ce ne conduc! Oamenii mor cu zile, flaminzi si bolnavi....iar prin orase suna strident, zilnic, sirena salvarilor…
S-a ajuns ca romanii sa renunte la identitatea lor nationala, pentru ca sunt scarbiti de tara lor, de cei din randurile carora provin, chiar si de limba pe care o vorbesc.
Din pacate, si in Romania noastra, imbogatitii peste noapte, migreaza ca sa le fie bine, scuipa venin catre ceilalti romani si uita de unde au plecat.
Nu stiu daca asemenea oameni fac bine ca parasesc natia asta, curatind-o astfel de uscaturi, sau rau pentru ca fiind mai putini devenim mai slabi.

"Tara de secaturi, tara minora, cazuta rusinos la examenul de capacitate in fata Europei...Aici ne-au adus politicienii ordinari, hotii improvizati astazi in moralisti, ministrii care s-au vandut o viata intreaga, deputatii contrabandisti...Nu ne prabusim nici de numarul dusmanului, nici de armamentul lui, boala o avem in suflet, e o epidemie infricosata de meningita morala". Octavian Goga - 1916

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei