Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 26 feb 2014 - Anul XIX, nr. 45 (5554)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Suferă de o boală rară

Un sucevean cere 13.000 de euro de la stat pentru un tratament în Germania

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un sucevean cu o boală endocrină rară, care i-a invadat trupul de tumori canceroase, a solicitat Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) facilitarea unui tratament în străinătate care costă 13.000 de euro. Pacientul, un bărbat de 46 de ani, a fost depistat cu o maladie cumplită, denumită sindrom Men 1, în 2010, iar acum singura sa speranţă de vindecare este o procedură care nu se poate realiza în România. Este vorba de radioterapie metabolică, care constă în administrarea unui medicament ce conţine un element radioactiv destinat fixării lui într-un ţesut sau într-un organ care trebuie iradiat selectiv în scop terapeutic.

În acest an, suceveanul şi-a înaintat dosarul medical la Direcţia de Sănătate Publică, în vederea alocării de fonduri, iar în momentul de faţă aşteaptă aprobare de la minister. În cazul în care cererea sa va fi acceptată, pacientul se va trata la o clinică din Germania.

De la începutul anului, Direcţia de Sănătate Publică a mai obţinut fonduri de la minister pentru un pacient care nu se putea trata decât în afara graniţelor ţării. Este cazul unui tânăr de 23 de ani, din municipiul Suceava, diagnosticat cu limfom malign Hodgkin, un tip de cancer limfatic, în care celulele afectate sunt celule aparţinând sistemului limfatic. Un astfel de cancer are debut insidios şi este foarte greu de stabilit, din cauza complexităţii sistemului imun, care este punctul de plecare al procesului, iar tratamentul recomandat de medici după diagnosticare a fost un transplant de celule stem. Transplantul a fost făcut în 2012, la o clinică din Israel, cu recomandarea ca procedura să fie urmată de o infuzie de limfocite. Această terapie a fost făcută de pacient anul trecut, însă costurile estimate iniţial, de 89.000 de lei, s-au dovedit insuficiente. În aceste condiţii, Direcţia de Sănătate Publică a cerut o suplimentare de buget, de 6.000 de lei, bani care au venit în acest an. Acum, pacientul se simte bine şi îşi continuă viaţa de student, spun specialiştii DSP.

 

Ce condiţii trebuie să îndeplinească bolnavii care vor să se trateze în străinătate

Persoanele cu probleme grave de sănătate, pentru care nu există nici o speranţă în ţară, pot beneficia de sprijin de la Ministerul Sănătăţii prin intermediul Direcţiei de Sănătate Publică. Cei care sunt în situaţia de a face un astfel de demers trebuie să ştie că programul se adresează numai pacienţilor care au parcurs toate nivelurile de acordare a asistenţei medicale (primară şi de specialitate). Pentru ei există obligativitatea de a se interna într-o clinică universitară, ai cărei specialişti de top certifică diagnosticul şi imposibilitatea efectuării tratamentului în ţară. Acest fapt duce la recomandarea iniţierii procedurilor pentru includerea în program şi depunerea dosarului la DSP. Ulterior, documentaţia va fi analizată de comisiile de specialitate de la nivel central, care îşi vor da sau nu acceptul pentru finanţare. De obicei, timpul necesar pentru obţinerea aprobării este de două până la şase luni. Corespondenţa cu clinicile din străinătate va fi purtată de DSP.

Menţionăm că în România asiguraţii au la dispoziţie două variante pentru situaţiile în care vindecarea lor depinde de ajutorul medical acordat gratuit în străinătate. Ei se adresează fie Casei de Asigurări de Sănătate, fie Direcţiei de Sănătate Publică. În cazul primei instituţii, tratamentul se acordă în baza formularului E 112, la care au dreptul chiar şi persoanele pentru care există soluţii terapeutice în ţară. Se ţine însă cont de anumite criterii, printre care şi de cât de urgent este cazul. Direcţia de Sănătate Publică reprezintă ultima soluţie la care pot apela pacienţii, mai ales cei care n-au nici o şansă să-şi restabilească sănătatea în ţară, această instituţie ocupându-se de cazurile cele mai complexe.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un sucevean cere 13.000 de euro de la stat pentru un tratament în Germania.
 Vizualizări articol: 1996 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Un sucevean cere 13.000 de euro de la stat pentru un tratament în Germania5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei