Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 25 ian 2014 - Anul XIX, nr. 18 (5527)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Prevenire

Patrule mixte SMURD-Poliţie- Jandarmi, timp de trei nopţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Judeţul Suceava este, până luni dimineaţă, sub informare cod galben pentru ger şi precipitații, meteorologii prognozând temperaturi care pot să coboare până la minus 17 - minus 20 de grade Celsius. Din această cauză Prefectura a atenţionat toate primăriile din judeţ să se asigure că în şcoli şi spitale există stocuri suficiente de combustibil pentru ca acestea să-şi desfăşoare activitatea în bune condiţii. Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a declarat, ieri, că a solicitat primarilor să aibă de asemenea în atenţie persoanele singure care au nevoie de ajutor şi oamenii străzii, astfel încât să elimine riscul de accidente din cauza frigului. De vineri seara până luni dimineaţa pe străzi vor fi patrule formate din echipaje SMURD-Poliţie-Jandarmi pentru ca eventualele cazuri de oameni ai străzii care ar risca să îngheţe de frig să fie descoperite la timp.

În municipiul Suceava, singurul centru de noapte pentru persoane fără adăpost, „Lumina lină”, care funcţionează pe lângă Biserica Sfânta Vineri, în parteneriat cu Primăria Suceava, era ieri aproape plin. Din 25 de locuri, erau ocupate 22. Pentru prima noapte geroasă din acest sezon, personalul adăpostului le-a pregătit oaspeţilor săi sarmale. Asistenta socială de la centru, Simona Puşcaş, ne-a declarat că în această perioadă oamenii fără adăpost din oraş vin aici noapte de noapte, iar când este foarte frig rămân şi peste zi. Mai multe de jumătate dintre ei sunt clienţii adăpostului de câţiva ani. „Acum ne cunoaştem deja şi există o încredere reciprocă”, afirmă Simona Puşcaş. „Încrederea” înseamnă că cei de pe stradă se supun regulilor, adică reduc consumul de alcool sub limita care i-ar face agresivi şi necooperanţi, fac duş la intrarea în adăpost, îşi fac ordine în spaţiul care le este alocat şi nu intră cu cuţite sau alte arme albe în bagaje.

 

Aproape 400 de oameni ai străzii au beneficiat până acum de serviciile adăpostului de noapte

Cea mai tânără beneficiară a centrului este o femeie de 21 de ani, iar cel mai în vârstă, un bărbat de 70 de ani. Potrivit Simonei Puşcaş, peste 90 la sută dintre cei care vin aici sunt consumatori de alcool.

În perioadele de „Cod” municipalitatea suceveană contribuie la cheltuieli pentru toţi cei care sunt duşi de poliţişti sau de ambulanţă la adăpostul de noapte. Şefa Serviciului de Asistenţă Socială din primărie, Narcisa Marchitan, a explicat că, din cele 22 de persoane care sunt acum la centru, doar 14 persoane sunt din municipiul Suceava, celelalte opt fiind din alte localităţi din judeţ. De asemenea, foarte mulţi au o locuinţă, dar din diverse motive refuză să stea acasă şi preferă strada. Chiar dacă autorităţile îi duc la casele lor, în scurt timp sunt din nou pe stradă riscând să moară de frig, de foame sau în diverse conflicte violente iscate spontan. Din cauza migraţiei permanente, administraţia locală nu are o evidenţă clară a oamenilor străzii din oraş. Locţiitorul comandantului Serviciului Protecţie Civilă şi Situaţii de Urgenţă din primărie, Vasile Iftime, estimează că în mod constant sunt cam 20  de astfel de persoane, toţi adulţi.

Din anul 2009, de când s-a deschis centrul „Lumina lină”, aproape 400 de oameni ai străzii i-au trecut pragul. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Patrule mixte SMURD-Poliţie- Jandarmi, timp de trei nopţi.
 Vizualizări articol: 1469 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Patrule mixte SMURD-Poliţie- Jandarmi, timp de trei nopţi5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei