Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 11 ian 2014 - Anul XIX, nr. 6 (5515)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Lume multă

Protestul de la „Zidul Morţii” a adunat 500 de suceveni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

În jur de 500 de suceveni s-au adunat, aseară, la protestul de la „Zidul Morţii”, pilonul amplasat în mijlocul DN 17, la intrarea în Suceava dinspre Gura Humorului, locul în care patru oameni au murit în accidente. Chiar dacă cifra a fost departe de numărul de confirmări de pe reţeaua de socializare Facebook, se poate spune totuşi că protestul a fost un succes din punct de vedere al participării, cel puţin raportat la alte nemulţumiri exprimate de suceveni în stradă în ultima perioadă de timp.

Protestul s-a remarcat şi prin ordine şi respectarea angajamentelor luate în cererea de autorizare, oamenii fiind decenţi şi alegând tăcerea în locul zgomotului.

 

Protestatarii au impresionat ca număr la plecarea pe jos, spre pilon

Primii suceveni s-au adunat în parcarea magazinului Real, punctul de plecare la protest,  înainte de ora 19.00. S-a plecat în marş, pe jos, spre pilon, abia cu zece minute înainte de ora 20.00, pentru a se aduna cât mai multă lume. Chiar dacă în parcarea de la Real numărul de suceveni adunaţi părea mai mic, aceştia fiind răsfiraţi,  abia la plecare, după ce oamenii s-au adunat, s-a văzut clar cât de mulţi sunt.  

Cei aproximativ cinci sute de oameni s-au deplasat spre „Zidul Morţii” în coloană, îndrumaţi de jandarmi, cu antemergător de la Poliţia Rutieră şi agenţi care au dirijat traficul.

 

Adrian Graur vede dărâmarea zidului ca „soluţie obligatorie”

Printre cei prezenţi s-a aflat şi Adrian Graur, fostul rector al Universităţii Suceava, primul care a luat o atitudine publică referitoare la pilonul amplasat în mijlocul drumului naţional-european.

Adrian Graur a rămas la fel de ferm, chiar dur, şi aseară. El a declarat că dărmarea zidului este o soluţie obligatorie, este singura variantă ce trebuie luată în calcul, pentru ca oamenii să nu mai moară în accidente în acest loc. El a caracterizat actuala soluţie ca fiind „total atehnică, nu are ce căuta la intrarea într-un oraş un asemenea zid care obturează vederea”. El l-a trimis „la şcoala elementară” pe inginerul care a proiectat pilonul care ar trebui să facă parte dintr-un sens giratoriu care nu a mai fost finalizat.

„Regret că nu ne-am întâlnit acum un an şi trei luni aici, după accidentul cu trei morţi, poate viaţa noastră era mai bună acum şi sub comoditatea de a traversa zona, dar mai ales nu mai aveam alte pierderi”, a mai precizat Graur.

 

O soluţie tehnică discutabilă şi un mesaj pentru şoferi: mai multă prudenţă în trafic

Constantin Alecsa, directorul unei şcoli de şoferi din Suceava şi preşedintele unei asociaţii de educaţie rutieră, prezent şi el la protest,  a declarat că amenajarea rutieră trebuie întâi finalizată pentru a se vorbi de gradul ei de siguranţă şi a mai precizat că, totuşi, prezenţa acelui imens zid nu este firească pe DN 17.

„Totuşi, foarte important, nu trebuie să uităm nici de viteză, aici este poate cea mai importantă problemă. E de transmis un mesaj important şi pentru şoferi”, a spus Constantin Alecsa.

 

Lumânări şi reculegere în locul în care au murit patru oameni

La „Zidul Morţii”, sucevenii au aprins lumânări şi au ţinut momente de reculegere pentru cei patru oameni care au murit zdrobiţi de acest zid.

Mesajul afişat de aproape toţi protestatarii a fost: „Aici se moare!”. Unul dintre suceveni a afişat mesajul „Viaţa are prioritate, Cerem anchetă DNA”.

Cei mai puţin radicali au cerut ca şantierul, deschis în 2008, să fie finalizat, iar amenajarea rutieră cu sens giratoriu să fie deschisă în condiţii de siguranţă pentru şoferi.

La protest au participat şi rude ale celor patru morţi în accidente.

Cu lacrimi în ochi şi o lumânare în mână, Rodica Sandu, soţia bărbatului care conducea camionul care s-a zdrobit de zid în noiembrie 2012, le-a mulţumit sucevenilor prezenţi în număr atât de mare la protest.

La protest au fost şi destule voci care au precizat că vor să transmită un mesaj şoferilor, care trebuie să fie mult mai prudenţi în trafic şi să nu circule cu viteză, pentru a nu se mai petrece tragedii rutiere. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Protestul de la „Zidul Morţii” a adunat 500 de suceveni.
 Vizualizări articol: 5826 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.90/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 10 voturi
Protestul de la „Zidul Morţii” a adunat 500 de suceveni3.9510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Mda. trimis de
(11 ian 2014, 11:08:11
Acest protest, aceasta miscare, a fost una politica. Am plecat de la protest in momentul cand am vazut acele texte cu Ponta. Daca pe afis scris sa venim cu o lumanare si cu mult bun simt ... de ce unii au venit cu mesaje pentru Ponta si cu Ponta? Presimt ca daramarea zidului va fi una din promisiunile unui candidat politic ... presimt ca urmeaza mai multe proteste de la "nemultumiti" prin Suceava, doar asa mai scad unii in sondaje. Hai sa daramam zidul si podul de la Itcani !
1.1  RE: Mda. trimis de
(11 ian 2014, 16:03:05
Unii dintre noi cunoastem aceste aspecte dar prostimea isi merita soarta ca nici dupa 25 de ani nu realizeaza cat de manipulati sunt, nu realizeaza adevaratele cauze. Interesele financiare ale unor corporatii, patroni, politicieni sunt atat de importante incat se folosesc si de morti. Rusine sa va fie ca sunteti orbi si va lasati manipulati. Invatati din greselile voastre si acceptatile, corectativa si o vom duce mai bine.
2.   * trimis de
(11 ian 2014, 11:12:53
Pro.testul n-a fost nici anti şi nici pro
s-a fâsâit (să fiu sincer) n-ainte de a-ncepe
n-au fost cuvinte de rostit, s-a făcut la şto
( cine-a fost acolo şi “priveşte” ..pricepe)

Surogatul de “moment comemorativ” … tot fâs
Ca rima din viaţă-n care versurile ne-ncurcă
Să fim serioşi ! ne-am “bălăngănit” ( …de râs )
Imitând “constipaţia” zidului din luncă

s-o lăsăm baltă ( pe viitor ) căci nu ştim
nici a (ne) respecta viaţa nici a ne plânge morţii
ar fi fost frumos dac-am fi vrut SĂ FIM !!!
d’aia astfel de “ziduri” au astfel de “proporţii”

ce-am mai văzut acolo? Un grup de patetici
ce-au încercat ( c-o “pacardă” ) să spună: jos USL
s-au bazat, fireşte, pe oameni că vor fi isterici
şi vor “uita” ( sic! )cine-a pus zidul acolo unde e

un alt grup ( cu cucu de la bonetă-n buzunare)
se amestecau şi ei, sanchi .. să-şi facă meseria
lăţeii de pe feisbuciuc n-au percutat.De ce, oare?
Fiindcă (n-aţi priceput?! ) AŞA E-N ROMÂNIA !happy

2.1  RE: * trimis de
(11 ian 2014, 11:13:44
Nicio simfonie a emoţiilor,nimic. Nicio trăire
Doar o plictiseală (dez)organizată … “de” feisbuc
Am fost, am văzut şi-am rămas c-o amintire:
Să ţin minte … la d’astea să nu mă mai duc !!!

La rădăcina zidului era lumină (nu, nu de la Flutur )
Jandarmii mă obligau: “la dreapta” (unde nu îmi place)
Păcat că n-am avut un petic de drapel să-l flutur
Să se unească “duşmanii” câteva secunde… în pace

A fost excesiv de civilizat.O fi “de bine’ ?!
Nu cocalar noise, nu plombe zăngănite-n gură …
Doar.. eu mă holbam la zid, el se holba la mine
( sau…
cre’ că mi-au părut toate c-au fost ..de la băutură)laughing

3.   Societatea civila trimis de
(11 ian 2014, 14:00:32
Din zi in zi constatam ca societatea civila este vie si prezenta.Ea are rolul de a observa cu atentie clasa politica si de a protesta in momentul cand cetatenilor le sunt incalcate drepturile,cand se intampla fapte de incompetenta sau de coruptie.La ora actuala cetateanul este foarte bine informat.Stie ce se intampla cu bugetul local,ce investitii se fac sau nu se fac,stie ce licitatii au loc si cine sunt castigatorii acestor licitatii.Rolul societatii civile este de a taxa toate neregulile facute de administratia locala si de puterea centrala.Iar protestul de la "Zidul  ☭ "se inscrie in aceste coordonate.
4.   Societatea civila trimis de
(11 ian 2014, 14:11:03
In Suceava societatea civila a fost tot timpul activa.In Suceava s-a demonstrat la o zi dupa ce au inceput demonstratiile in Piata Universitatii contra lui Basescu.Si Suceava a avut un aport important in debarcarea lui Boc,Ungureanu,Baconschi,Udrea si in final Basescu(el s-a intors totusi).Si la Suceava s-a demonstrat contra gazelor de sist si contra Rosia Montana cianuri.In Suceava s-a demonstrat contra incercarilor UDMR de a crea zona autonoma Tinutul secuiesc.In Suceava s-a demonstrat contra primarului de Slatina Gherman care a taiat copacii in zona Marasesti si voia sa construiasca o cladire abuziv intre blocuri.In Suceava s-a demonstrat contra Hotararii hilare a Consiliului local de a atribui PDL ca sediu o cladire monument istoric care trebuia sa fie gradinita.Iar in fruntea tuturor acestor proteste a fost tot timpul un OM OCTAVIAN DARJA.
5.   Societatea civila -Claudiu Craciun trimis de
(11 ian 2014, 14:18:51
Considerat unul dintre liderii mişcărilor de stradă din ultimii ani, Crăciun spune că temele ecologiste pot fi, pentru români, motorul unei lupte care se duce în tot estul Europei pentru a provoca un restart al democraţiei.În ianuarie 2012, un băiat înalt şi firav, despre care nu se ştia aproape nimic, s-a aşezat în mijlocul mulţimii adunate în Piaţa Universităţii şi a început să strige în portavoce. A fost recunoscut ca un fel de lider, a apărut la televizor şi a ţinut un discurs în Parlamentul European, un mesaj din partea protestatarilor din Piaţă. A fost un discurs coerent, în care a spus că „acesta nu e decât începutul pentru că Europa de Est are nevoie de o primăvară democratică. Şi aceasta va veni!”.Primăvara est-europeană nu mai poate fi tratată cu zâmbete ironice. Şi Claudiu Crăciun ştie asta: „Iată că această idee cu primăvara est-europeană am dezvoltat-o în stradă. Şi noi, şi bulgarii, şi polonezii, şi ucrainenii. Or să apară mişcări similare şi în Ungaria. E o problemă cu democraţia estică pentru că în 20 de ani am trecut de la un super-entuziasm la o mare dezamăgire. Dacă noi continuăm cu protestele astea şi ele devin din ce în ce mai puternice şi mai credibile, resursele de încredere ale societăţii vor fi mai degrabă în afara politicii. Şi dacă oamenii ăştia din politică nu-şi reformează instituţiile, atunci vor cădea”.începând cu 1 septembrie 2013, mii de români au ieşit din nou în stradă după decizia Guvernului Ponta privind proiectul de la Roşia Montană, iar Claudiu Crăciun s-a implicat în dezvoltarea acestor mişcări de stradă. Au urmat apoi protestele de la Pungeşti, unde Crăciun a fost săltat de jandarmi, şi cele din ultimul weekend, îndreptate împotriva modificării Codului Penal.

6.   Societatea civila - Mihail Bumbes trimis de
(11 ian 2014, 14:28:05
In ecuaţia protestelor din ultimele luni, Mihail Bumbeş n-a fost doar unul dintre oamenii cu portavocea în mână. A iniţiat pe Facebook evenimentul din 1 septembrie (prima duminică în care s-a ieşit în stradă), a venit cu ideea marşurilor prin cartiere, care a însemnat momentul de apogeu al mişcării, şi a întins identitatea protestelor dincolo de miza ecologistă, construind platforma “Uniţi salvăm”, care s-a implicat în toate mişcările de stradă din ultima vreme.„Da, eu încerc să destabilizez la propriu sistemul ăsta mafiotizat şi îmi asum public acest lucru. Dar destabilizăm nu doar lovind verbal, prin proteste, ci în primul rând construind cetăţeni. Nu poţi să schimbi sistemul decât punând cărămidă peste cărămidă. OK, ne dorim o schimbare, dar trebuie făcută în timp, nu se poate peste noapte oricât de mult ne-am dori. Şi atunci începi să construieşti, începi să formezi grupuleţe care să acţioneze în sensul acesta. Revoluţia se gândeşte în timp şi e un proces, nu e o revoltă de o zi”.Bumbeş admite că temele ecologiste au fost şi un pretext în jurul căruia, în această toamnă, s-a construit o nouă etapă în drumul către o schimbare radicală în România. Dovadă că şi-a propus să întindă identitatea mişcării dincolo de subiectul Roşia Montană sau de tema gazelor de şist. Aşa a pus bazele platformei „Uniţi salvăm”, care s-a implicat şi în protestele anti Roşia Montană, şi în cele de la Pungeşti, şi în cele din ultimul week-end, când s-a ieşit în stradă împotriva modificării Codului Penal.

7.   Societatea civila - George Epurescu trimis de
(11 ian 2014, 14:35:26
George Epurescu, unul dintre oamenii care conduc opoziţia faţă de gazele de şist, a demarat procedurile pentru a înfiinţa o formaţiune politică numită Partidul Oamenilor Liberi, care ar urma să apară cu candidaţi la europarlamentare. Este primul partid care se naşte din travaliul protestelor care au cuprins România.George Epurescu (39 de ani), doctor în fizică şi cercetător la Institutul de la Măgurele. El a înfiinţat, în 2011, o asociaţie numită “România fără ei” şi şi-a propus să “atace răul de la rădăcină”: “Ideea de bază este schimbarea fundamentală de sistem, dar ea nu se poate face direct, ci în etape. Prima etapă este deschiderea unei breşe. Schimbarea clasei politice, urmând ca apoi întreaga societate să participe la această schimbare fundamentală”.Pe 14 octombrie 2013, sătenii din Pungeşti (judeţul Vaslui) se opuneau instalării utilajelor Chevron în zonă. Epurescu a plecat din Bucureşti cu mai multe autocare: “A fost o ieşire spontană a oamenilor din sat. După care ne-am dus şi noi cu toată susţinerea posibilă, am mobilizat toate cunoştinţele din zonă, am trimis pe toată lumea acolo. Localnicii au ştiut că vor avea susţinerea noastră şi cred că şi asta le-a dat curaj”.Protestul de la Pungeşti s-a transformat într-o tabără permanentă în care câţiva activişti au stat zi şi noapte pentru ca americanii să nu poată începe explorările, iar Epurescu i-a susţinut de la Bucureşti. Când ne-am întâlnit, la sediul asociaţiei “România fără ei”, tocmai aranja trimiterea unui berbecuţ şi a unui cort militar, mâncare şi adăpost pentru cei aflaţi la Pungeşti. Între timp, Jandarmeria a preluat controlul în zonă, a desfiinţat tabăra şi le-a permis americanilor să înceapă lucrările.

8.   Societatea civila -Alexandru Alexe trimis de
(11 ian 2014, 14:39:59
Alexandru Alexe are 29 de ani şi spune despre el că este activist civic full-time. Asta e ocupaţia lui. Participă la mişcări de stradă, le organizează, le promovează, scrie bannere, se ceartă cu jandarmii. În ultimii ani a fost prezent la aproape orice fel de protest, de la cele faţă de organismele modificate genetic până la cele faţă de proiectul Roşia Montană. Nu-i mai rămâne timp şi pentru un loc de muncă, aşa că e nevoit să trăiască din banii părinţilor.„Prin tot ceea ce fac, eu lupt împotriva acestei clase politice năpădite de corupţie, de incompetenţă, de aroganţă şi de oameni care nu fac politică din dorinţa de a schimba în bine. Acest gen de om politic nu se poate schimba prin demisii. Eu nu vreau să schimb doar feţele. Toată lumea zice că e nevoie de partide noi, nu vreau asta, e o capcană. 24 de ani am înlocuit feţele, dar tipul de om politic nu s-a schimbat niciodată. Noi nici nu sperăm ca ei să se schimbe, tocmai de aceea nu negociem cu ei, nu trimitem reprezentanţi, nu ne interesează că nu au reacţie. Noi suntem puşi pe un drum şi avem toată încrederea că singurul efect a ceea ce facem este sfârşitul lor. Finalitatea trebuie să fie schimbarea sistemului. Şi asta se poate întâmpla numai printr-o spasmă sau o serie de spasme sociale care să afecteze pe toată lumea şi toată lumea să fie angrenată”.

9.   Miscarea zeitgeist trimis de
(11 ian 2014, 15:54:49
Miscarea Zeitgeist este mişcarea de activism ce susţine Proiectul Venus. Împreună, cele două îşi doresc implementarea unei economii bazate pe resurse într-o societate lipsită de bariere etnice sau discrepanţe sociale(bogati si saraci), o societate a abundenţei serviciilor şi bunurilor pentru toti oamenii, nu doar pentru o parte din ei. O economie bazată pe resurse poate face un management raţional al resurselor Pământului şi le distribuie în funcţie de nevoi şi cantitate disponibilă activităţilor umane ţinând cont în acelaşi timp de minimizarea daunelor aduse mediului înconjurător. O economie bazată pe resurse nu foloseşte bani pentru transferul de materii, servicii între diversele ramuri ale ei şi nici între producătorii de bunuri, servicii şi beneficiarii acestora.Deoarece suntem lipsiţi de orizonturi de societatea în care trăim vom crede că aşa ceva e o simplă utopie dar acest lucru nu este adevărat. Utopie este atata timp cat decidem noi sa fie. Resursele planetei sunt mult mai abundente decât suntem făcuţi să credem. Dacă staţi şi vă uitaţi împrejur si va informati eficient vă veti da seama că planeta abundă în surse de energie, asta în timp ce noi suntem captivi unor surse de energie poluante şi tehnologiilor învechite; suntem captivi unor slujbe lucrând 5 zile din 7, 8 ore sau chiar mai mult pe zi în condiţii de stres cu gândul că ne realizăm o aşa-zisă „carieră”; captivi unor salarii niciodată echitabile si suficiente din care cu greu ne plătim taxele şi ne asigurăm hrana iar dacă se întâmplă să ne îmbolnăvim viaţa devine un coşmar; captivi raioanelor din super-marketuri unde totdeauna ne facem vise că ne vom permite odată să avem un oarecare lucru iar adesea cădem pradă creditelor bancare pentru a ne putea lua acel lucru, indatorându-ne pe perioade de zeci de ani cateodata.

10.   Pierdere de vreme trimis de
(11 ian 2014, 16:52:31
in 2 ani au murit 4 persoane,cel putin anu asta a murit din vina lui ca circula cu peste 120 pe ceata. pe strada de la grup au murit mult mai multe persoane.hai sa daramam strada de la grup? problema este a soferilor grabiti care nu au rabdare.nu inteleg ce se agita lumea cu acest zid....vreti fratilor viteza mergeti pe autobanda,daca nu trebuie sa ne adaptam asa rau cum este la noi in tara. sa zicem daca ar fi peste 10 victime anual ,atunci probabil ar fi intradevara o problema....
11.   Rad de securisti ca sant prostani si vor mitiling trimis de
(11 ian 2014, 17:15:22
Astia securistii ordinari se folosesc ca niste satane de cativa oameni care, chiar au tangenta cu cei care au murit aiurea. Cam asta e strategia securista, de 2 ,3 ori o fundatie de "oameni liberi" te gadila la omenie si tu zici da. Sa salvam focile, sa sa darame zidul, sa moara invidia pe net......Si dupa aia daca tu ca baiat de gasca daca tot ai zis da si de data asta, cand partidul securist militant si basit iti cere sa te transformi in activist criminalo-securist TU CRETINEL MANIPULAT CHIAR ASTA O SA FACI....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei