Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 11 ian 2014 - Anul XIX, nr. 6 (5515)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Expo Pas Bucovina

Elita păsărilor şi mamiferelor mici, de admirat şi de cumpărat pentru suceveni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Asociaţia crescătorilor de păsări şi mamifere mici de curte „Fantezia - Țara de Sus” Suceava a deschis, ieri, la parterul complexului Orizont 2000 din cartierul Burdujeni al municipiului Suceava, a XII-a ediţie a Expo Pas Bucovina, o expoziţie în cadrul căreia pot fi admirate exemplare de elită, inclusiv campioni, de la iepuri şi porumbei până la păuni, fazani sau bibilici. Multe exemplare sunt disponibile şi la vânzare pentru suceveni, care vor putea intra în posesia lor duminică, la ora 14.00, la finalul expoziţiei.

 

Fiecare exemplar are o fişă de arbitraj

Cezar Tomescu, preşedintele asociaţiei, a explicat că sucevenii pot admira iepuri din rasele uriaş gri, uriaş alb, uriaş pestriţ, californianul, rase pitice, cum ar fi coama de leu, găini uriaşe conchinchina sau brahma, plus o mare varietate de specii de porumbei, păuni, fazani comuni sau argintii, fazan urecheat, biblici, raţe de ornament ori porcuşori de Guineea.

Exemplarele au fost arbitrate, fiecare primind un punctaj.

„Fiecare exemplar are o fişă de arbitraj, sunt arbitri specializaţi, pe specii şi rase, se dau punctaje conform criteriilor stabilite şi se scade în minus din punctajul maxim de 100 de puncte. Se face un clasament şi se desemnează exemplarul cel mai valoros pe specii şi rase”, a explicat Cezar Tomescu.

 

Singurul iepure cu blană licitată la bursă

Printre pasionaţii prezenţi la expoziţie l-am găsit pe Marius Bădăluţă, crescător de iepuri din patru rase, cu campioni la trei rase.

Printre exemplarele pe care le-a expus acesta se numără şi iepurele „dalmaţian”, o rasă extrem de frumoasă.

„Sunt nişte iepuri cărora le place foarte mult să fie mângâiaţi, eu îi scot din cuşcă la fiecare expoziţie şi toţii copiii sunt foarte încântaţi. Este singurul iepure cu blană licitată la bursă, blana are o textură foarte fină, e un iepure special de blană”, ne-a explicat crescătorul, după care ne-a lăsat să ne convingem singuri de adevărul afirmaţiilor sale.

 

Calitatea exemplarelor a crescut de la an la an

Romeo Uşurelu, reputatul medic legist, este unul din cei mai cunoscuţi columbofili din judeţ. Are această pasiune din 1978, iar de câţiva ani creşte şi găini de rasă, iepuri de rasă şi păsări de curte.

A fost opt ani preşedinte al Asociaţiei crescătorilor de păsări şi mamifere mici de curte „Fantezia - Țara de Sus” Suceava, iar de curând a ales să predea ştafeta şi să rămână doar preşedinte de onoare.

El a explicat de ce aceste expoziţii au crescut calitativ de la an la an.

„Suntem deja 17 membri care am urmat cursuri de arbitraj. Fiind arbitri, ştim ce se cere, ce criterii trebuie să îndeplinească fiecare exemplar şi atunci facem eforturi să creştem calitativ aceste exemplare atât de iubite de noi”.

 

Preţ simbolic pentru intrare

Sucevenii prezenţi ieri la expoziţie au fost încântaţi de ce au văzut. Într-adevăr varietatea de specii şi rase este mare.

„Mi se pare foarte interesant, mai ales găinile sunt foarte frumoase, deosebite şi din multe specii”, ne-a spus Maria Doina Prelucă, venită la expoziţie cu soţul şi copilaşul său.

Mulţi dintre cei care au venit la expoziţie au deja o pasiune pentru una din specii.

Silviu Cojoc a spus: „Am fost de fiecare dată la aceste expoziţii. Am şi eu ceva iepuri pe acasă, nu sunt un mare crescător, dar am o pasiune pentru ei de când eram copil”.

Expoziţia continuă astăzi şi mâine la Complexul Orizont 2000, biletul de intrare fiind 3 lei pentru adulţi şi un leu pentru elevi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Elita păsărilor şi mamiferelor mici, de admirat şi de cumpărat pentru suceveni.
 Vizualizări articol: 2745 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Elita păsărilor şi mamiferelor mici, de admirat şi de cumpărat pentru suceveni5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei