Slujba de Bobotează a adunat zeci de mii de credincioși la bisericile și mănăstirile din județ. Oamenii au asistat la liturghie, iar mai apoi au ieșit afară împreună cu preoții, unde a fost oficiată o slujbă specială de sfințire a apei.
În municipiul Suceava cei mai mulți credincioși au luat Agheasma Mare de la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”. Potrivit estimărilor, la slujba religioasă și la împărțirea apei sfințite au fost prezenți circa 1.200 de oameni.
Atât în biserică, dar și afară, lângă cazanele cu apă special pregătite pentru această zi importantă din calendarul ortodox, slujba a fost oficiată de un sobor de preoți în frunte cu ÎPS Pimen, arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.
„Sfânta” înghesuială
După ce înaltul prelat i-a stropit cu agheasmă pe cei prezenți, preoții s-au retras, iar haosul părea că pune stăpânire pe mulțime.
De parcă ar fi participat la o cursă cu obstacole, mulți dintre cei prezenți s-au îmbulzit către cazanele cu apă sfințită și doar intervenția jandarmilor a făcut să nu se înregistreze evenimente nedorite.
A surprins și faptul că în acest an nu s-au montat garduri de protecție de către reprezentanții Jandarmeriei, dar motivul a fost acela că organizatorii au considerat că Agheasma Mare poate fi împărțită în siguranță și fără aceste sisteme de fluidizare și ținere în frâu a mulțimii.
Un număr mai mare de persoane, în jur de 600, au asistat și la slujba religioasă oficiată la Biserica „Sf. Andrei” din Burdujeni. Nici aici nu s-au consemnat evenimente deosebite.
Când se bea Agheasma Mare
Potrivit preoților suceveni, agheasma mare se bea pe nemâncate, în toată perioada 6-14 ianuarie, după care se ia anafură, perioada fiind una de amintire și prăznuire a momentului Botezului Domnului. Agheasma Mare se ia și de acele persoane care după spovedanie nu au primit binecuvântarea de a se împărtăși din cauza unor păcate grele. Agheasma rămasă după cele nouă zile se ține în casă pentru a-i feri pe membrii familiei de orice necaz.
Agheasma Mare se mai folosește la sfințirea bisericilor, a anumitor obiecte din sfântul altar. Cu ea, credincioșii stropesc casele și anexele, animalele, pentru a le feri de duhuri rele.
Slujbă și la capela Jandarmeriei Suceava
Cu ocazia Botezului Domnului, ieri a fost oficiată o slujbă religioasă și la capela situată în curtea Inspectoratului de Jandarmi Județean Suceava. Liturghia Sfântului Vasile cel Mare și slujba Aghesmei Mari a fost oficiată de preotul militar al instituției.
De Bobotează
Peste o mie de oameni au luat Agheasma Mare la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”
