Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 19 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 296 (5503)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Inutil

Jumătate de an pierdut de pomană într-unul din dosarele escrocului Ovidiu Rusu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dosarul în care rădăuţeanul Ovidiu Rusu a înşelat două femei cu aproape 30.000 de lei a bătut apa în piuă timp de jumătate de an. Rechizitoriul şi celelalte probe din dosar au fost înaintate Judecătoriei Suceava în luna aprilie a acestui an, iar Ovidiu Rusu era acuzat de comiterea infracţiunilor de înşelăciune, falsificare de instrumente oficiale, falsificare de instrumente oficiale, folosirea instrumentelor false, fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals.

Primul termen al dosarului a fost pe 27 mai 2013, iar mai apoi magistratul de caz a început administrarea probelor, iar pe 14 octombrie a ieşit în pronunţare. Soluţia: dosarul este restituit procurorului pentru refacerea urmăririi penale deoarece a considerat că Ovidiu Rusu nu a fost trimis în judecată pentru faptele de care se face vinovat.

Soluţia a fost atacată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, iar ieri, Curtea de Apel a admis recursul şi a dispus că procesul trebuie să continue la prima instanţă.

Asta înseamnă că procesul se va întoarce la Judecătoria Suceava, ceea ce mai înseamnă alte câteva săptămâni bune până la o soluţie la fond. Una peste alta, este vorba de o întârziere de aproximativ jumătate de an.

 

·        Prima victimă a fost uşurată de 5.000 de lei

 

Ovidiu Rusu este acuzat că s-a recomandat a fi procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi în acest fel a păcălit două femei.

În 2011, Rozalia R., o femeie din comuna Todireşti, avea pe rolul Judecătoriei Suceava un litigiu civil, privind posesia unei suprafeţe de teren. Despre procesul femeii a aflat şi Ovidiu Rusu, care obişnuia să culeagă informaţii despre următoarele sale victime mergând pur şi simplu la procesele de la instanţe.

În septembrie 2011, după ce a făcut rost de numărul de telefon al victimei, a contactat-o şi i-a spus femeii că este procuror la Parchetul General şi că a aflat de povestea ei de la o măicuţă de la o mănăstire, care l-a rugat să o ajute.

„Procurorul” de la telefon i-a spus Rozaliei R. că o poate ajuta să câştige procesul, însă trebuie să plătească 4.000 de lei, sumă necesară – atenţie – „pentru efectuarea unei expertize prin satelit”. I-a mai spus falsul magistrat femeii din Todireşti să stea liniștită, că oricum banii respectivi vor fi recuperați odată cu câştigarea procesului. A trimis-o apoi la un notar să dea declarații despre acea suprafață de teren, iar actele să i le trimită la o adresă de e-mail care conţinea cuvântul „judecător”.

Ca să îi câştige încrederea Rozaliei R., escrocul, susțin procurorii, a contrafăcut o ştampilă purtând însemnele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, aplicând-o apoi pe un document pe care i l-a trimis prin poștă şi prin care, chipurile, i se comunica femeii că „în cauză se va dispune efectuarea unei expertize cadastrale”.

Ulterior, Ovidiu Rusu i-a trimis femeii din Todireşti încă un document contrafăcut în numele Parchetului General, prin care Rozalia R. era anunţată că s-a efectuat o expertiză, urmând a fi ținută la curent cu toate procedurile necesare fondului judecătoresc.

Pentru a ridica banii de la Western Union trimişi de femeia din Todireşti, Ovidiu Rusu avea nevoie de o altă identitate, pentru că nu putea să o facă în numele lui, fiind în aceste condiţii foarte uşor de identificat de anchetatori.

Aşa că escrocul s-a gândit să fure o identitate. Acel nume pe care i l-a dat Rozaliei R. pentru a trimite banii, Grigore Alexandru B., aparţine în realitate unui tânăr din municipiul Suceava, care în decembrie 2010 a găsit într-un cotidian local un anunţ privind organizarea unui concurs pentru angajarea de personal în cadrul hotelului Gerald din municipiul Rădăuţi.

Rozalia R. a trimis cei 1.000 de lei, de data aceasta pe cel de-al doilea nume comunicat de escroc, Andreea Paraschiva M. Suma totală plătită de femeie a fost de 5.000 de lei.

Ulterior, însă, în noiembrie 2011, Ovidiu Rusu a contactat-o din nou pe femeia din Todireşti şi i-a cerut alţi 2.000 de lei. Păgubita a avut inspiraţia să-i povestească totul avocatei care o reprezenta în procesul cu litigiul funciar, iar aceasta a sunat la Bucureşti să verifice dacă într-adevăr clienta ei a stat de vorbă cu respectivul procuror. I s-a spus că este o înşelăciune, cerându-i-se să meargă la cea mai apropiată unitate de poliţie să facă plângere.

 

Încă o victimă, o sumă mult mai mare

În timp ce o prostea pe femeia din Todireşti, Ovidiu Rusu a găsit încă o victimă, o femeie din judeţul Maramureş, al cărei fiu a fost arestat pentru tentativă de omor.

Pentru a da de familia respectivului deţinut, escrocul din Rădăuţi avea nevoie de un număr de telefon, iar acest lucru nu a fost deloc greu. L-a contactat telefonic pe primarul comunei maramureşene în care domicilia familia deţinutului, i-a spus că este procuror la Parchetul General şi că are nevoie de numerele de telefon ale familiei bărbatului arestat pentru tentativă de omor.

Primarul s-a conformat şi i-a dat două numere de telefon. Aşa a reuşit „magistratul” din Rădăuţi să dea de mama deţinutului în cauză, Ileana B. I-a cerut femeii 6.000 de lei, pentru o expertiză medico-legală psihiatrică în vederea stabilirii discernământului, dându-i speranţe că fiul ei se va întoarce acasă. Ileana B. s-a conformat şi i-a trimis banii.

Ca şi în primul caz, Ovidu Rusu a falsificat un document, pe care a pus o ştampilă contrafăcută cu însemnele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Ştampila a fost pusă şi pe plicul în care a fost introdus documentul, pe plic trecând menţiunea „Corespondenţă specială, potrivit art. 195 Cod Penal, violarea corespondenţei se pedepseşte cu închisoarea”.

Pentru că „procurorul” mai cerea bani, femeia s-a împrumutat cu 7.000 de lei de la un nepot, cu 2.500 de lei de la o vecină şi, cu ce mai avea prin casă, a reușit să trimită, tot prin Western Union şi tot pe un nume oferit de „magistrat”, suma de 10.000 de lei.

„Procurorul” a revenit cu un telefon şi i-a spus Ilenei B. că mai trebuie să-i trimită 3.000 de euro, iar în câteva zile fiul ei avea să fie eliberat din arest.

Femeia nu a reuşit să găsească decât 2.500 de lei, pe care însă i-a trimis imediat prin transfer bancar escrocului. La câteva zile, a mai făcut rost de încă 5.000 de lei şi, în speranţa că îşi va revedea fiul acasă, a expediat banii imediat. În total, femeia a dat în van 23.500 de lei.

Ileana B. ar fi trimis probabil şi alte sume de bani dacă poliţiştii care au intrat pe fir, după ce-au fost sesizaţi de prima victimă, nu i-ar fi spus că este victima unei escrocherii şi că „procurorul” care i-a promis că-i scoate băiatul de după gratii este şi el închis într-o celulă a poliţiei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Jumătate de an pierdut de pomană într-unul din dosarele escrocului Ovidiu Rusu.
 Vizualizări articol: 2785 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Jumătate de an pierdut de pomană într-unul din dosarele escrocului Ovidiu Rusu5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Justitia trimis de
(19 dec 2013, 19:48:30
si de unde scoate individu asta bani, sau ramane bietele femei pagubite, eu ii doresc la escroc sa se elibereze cat mai repede cu picioarele inainte

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei