Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 19 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 296 (5503)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Măsuri

Dosare penale pe numele a patru persoane, în cazul tinerei de 19 ani şi 16 kilograme

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Măsuri dure în cazul adolescentei din Moldoviţa, care la vârsta de 19 ani a ajuns să cântărească doar 16 kilograme, după ce toată viaţa ei nu s-a hrănit decât cu lapte şi apă cu zahăr. Patru persoane care ştiau de chinurile prin care trece Adina Macoveiciuc, crescută de o mamă schizofrenică, dar care n-au făcut nimic pentru a-i îmbunătăţi situaţia, vor răspunde acum în faţa autorităţilor. Ancheta efectuată de o comisie mixtă a poliţiei, Direcţiei de Sănătate Publică, Casei de Asigurări de Sănătate, Colegiului Medicilor, Direcţiei de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului, coordonată de Prefectura Suceava, a concluzionat că în acest caz este vorba de o culpă comună, responsabilii de faptul că tânăra n-a beneficiat mai devreme de îngrijiri medicale competente, care să o ajute să ducă o viaţă apropiată de normalitate, fiind primarul comunei Moldoviţa, Traian Iliesi, asistentul personal al fetei, Nicolae Parîjnec, nimeni altul decât cumnatul adolescentei, asistenta socială din localitate, Cristinica Hauca, şi medicul de familie Sorina Rusu.

Cercetările derulate în acest caz au arătat că nici una dintre cele patru persoane menţionate nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu şi nu a făcut demersuri pentru ca tânăra să nu ajungă în situaţia ca la 19 ani să gândească şi să arate ca un copil de vârstă preşcolară.

Ieri, prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu, a făcut publice concluziile raportului de control dispus în cazul „tinerei bebeluş”, fata de 19 ani şi 16 kilograme din Moldoviţa, care nu s-a hrănit cu altceva în afară de lapte şi apă cu zahăr.

 

Acuzaţiile aduse celor care s-au ales cu dosar penal pentru modul în care au gestionat acest caz

Sinescu a anunțat că a cerut poliției cercetarea penală a primarului din Moldoviţa, a asistentei sociale din cadrul primăriei, a asistentului personal al fetei şi a medicului de familie din localitate. Acuzaţiile aduse celor patru sunt neglijenţă în serviciu, abuz în serviciu, rele tratamente aplicate minorului şi sustragere de la tratamentul medical. „Acest copil nu primea în cadrul mediului familial tot ce avea nevoie astfel încât să aibă un trai decent. Totodată aceste persoane se fac vinovate de faptul că spitalul din Câmpulung Moldovenesc a sesizat primăria şi nu s-a luat nici o măsură de instituţionalizare a acestui copil, având în vedere situaţia din cadrul familiei. Spitalul de psihiatrie a acordat tot ce înseamnă tratamentul medical corespunzător şi a sesizat administraţia locală în ceea ce priveşte situaţia din cadrul familiei şi necesitatea ca acest copil să fie instituţionalizat”, a declarat prefectul, cu precizarea că verificările în acest caz vor continua.

Florin Sinescu a mai spus că din punct de vedere administrativ se poate discuta despre desfacerea contractului de muncă a asistentului personal, dar şi de sancţiuni ce pot fi aplicate de comisia de disciplină, „fiind la latitudinea acesteia la nivelul Primăriei comunei Moldoviţa. În ceea ce priveşte celelalte elemente pe care le considerăm îndeplinite, urmează ca instituţiile abilitate, în speţă Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, să realizeze cercetările necesare”.

Florin Sinescu a subliniat că în acest caz se poate vorbi de o culpă comună a tuturor celor patru persoane care s-au ales cu dosar penal pentru modul în care au gestionat acest caz.

 

„Tânăra bebeluş” şi-ar putea petrece sărbătorile în spital

Tânăra de 19 ani și doar 16 kilograme, Adina Macoveiciuc, care a uimit lumea medicală şi a şocat o ţară întreagă după ce din cauza subnutriţiei a ajuns să arate ca un copil de 6-7 ani și să gândească ca unul de 3 ani şi-ar putea petrece sărbătorile de iarnă în spital. În Spitalul „Sf. Maria” din Iaşi, unde se află deja de peste trei săptămâni, starea copilei pare să se îmbunătățească, ea crescând în greutate cu două kilograme.

Purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare, medicul pediatru Lucian Cernahoschi, ne-a declarat luni că Adina va mai rămâne internată cel puţin două săptămâni, deoarece „recuperarea nutriţională este un proces îndelungat”.

În spitalul ieşean, tânăra de 19 ani care toată viaţa ei nu s-a hrănit cu altceva decât cu lapte şi apă cu zahăr a început să mănânce sănătos şi să aibă deja preferinţe culinare. „Cel mai mult îi place carnea, dar are şi zile când refuză orice alt aliment în afara laptelui. Refacerea durează, inclusiv din punct de vedere mental”, a arătat Lucian Cernahoschi.

 

Un centru de plasament, viitoarea „casă” a Adinei

Adina Macoveiciuc a fost spitalizată la Iaşi în data de 25 noiembrie. Ea a ajuns acolo cu o maşină a Serviciului Judeţean de Ambulanţă Suceava, care a preluat-o de la Spitalul de Psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc, unde rudele tocmai îi internaseră mama, bolnavă de schizofrenie. Cutremurătorul caz al tinerei de 19 ani care suferă de grave carenţe alimentare şi retard psihic din cauza înfometării a fost descoperit de medicul Alexandru Paziuc, cel care a făcut şi demersurile necesare pentru ca tânăra să fie îngrijită aşa cum trebuie. Medicii ieşeni spun că drama adolescentei din Moldoviţa a fost cauzată de o relaţie nefirească avută cu mama sa, care a menţinut-o cu forţa la stadiul de bebeluş. În lipsa unei alimentaţii adecvate, Adina a ajuns să aibă la vârsta de 19 ani greutatea unui copil de 6-7 ani şi intelectul unuia de 3 ani. Ea are dinţii distruşi, este aproape cheală şi nu socializează.

Încadrată la grad grav de handicap cu însoţitor din anul 2007, tânăra a fost evaluată periodic de o comisie medicală, însă nimeni nu a făcut nimic pentru a-i sfârşi chinul. În comuna în care locuiește familia Adinei, de la primar la asistent social, medic şi preot, știau cu toții povestea fetei.

După externarea din Spitalul „Sf. Maria” din Iaşi, tânăra de 19 ani va fi dusă direct într-un centru de plasament.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dosare penale pe numele a patru persoane, în cazul tinerei de 19 ani şi 16 kilograme.
 Vizualizări articol: 3889 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 5 voturi
Dosare penale pe numele a patru persoane, în cazul tinerei de 19 ani şi 16 kilograme3.455

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   O țară de milițieni!” (says Ghe: Dinică) trimis de
(19 dec 2013, 14:10:17
Bey paiule, ca să vezi câtă greutate* are grafitul karandașului tău, referitor la articolele tale din 25 iunie și 6 septembrie, ia dă căutare pe secțiunea Tribunalului Suceava (portalul just), submeniul „căutare dosare” iar în caseta corespunzătoare căutării tastează 6995/86/2013.
O să ai surpriza neplăcută să constați cum, în țara milițienilor, securiștilor, procurorilor inculți și a juzilor șpăgari, FALSUL MATERIAL ÎN ÎNSCRISURI OFICIALE și INSTIAGREA LA FALS „nu prezinta gradul de pericol social al unei infracţiuni” ** și sunt „pedepsite” cu „amenda administrativă în cuantum de 1.000 (o mie) de lei.” **
Asta cu singura condiție să fii melițian veros, colectorul taxei de șmecher pe traficul de motorină și țigări, dar mai ales să fii vecin și rudă cu un „Ilustru” europarlamentar sucevean.
Dacă erau cumva în cauză cele două adolescente de au furat dintr-un magazin alimente de vreo 50 de lei, să fi văzut atunci cum luau 4 ani de bulău, cu executare și fără drept de apel.

„O țară de melițieni!”
Și ca să te încredințezi pe deplin de veridicitatea exclamației indignate de mai sus, studiază pe scurt limitele pedepsei aplicate infracțiunii de „Fals material în înscrisuri oficiale”, prevăzute la art. 288, alin. (2) Cod Penal, respectiv motivele ce pot sta la baza declarării unui apel/ recurs, prevăzute la art. 389^5, alin. (1), pct. 14 Și 17^2.
-----
*Egal cu Ø sau Scheissegal.
** Am citat din dispozitivul Hotărârii 258/2013 pronunțate în data de 17.12.2013 DE Tribunalul Suceava în dosarul 6995/86/2013
2.   Bibliografie: trimis de
(19 dec 2013, 14:11:31
Codul Penal (în vigoare)

„Art. 288
Falsul material în înscrisuri oficiale
(1) Falsificarea unui înscris oficial prin contrafacerea scrierii ori a subscrierii sau prin alterarea lui în orice mod, de natură să producă consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.
(2) Falsul prevăzut în alineatul precedent, săvârşit de un funcţionar în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
(3) Sunt asimilate cu înscrisurile oficiale biletele, tichetele sau orice alte imprimate producătoare de consecinţe juridice.
(4) Tentativa se pedepseşte.”
------
Codul de procedură penală (în vigoare)

„Art. 385^9
Cazurile în care se poate face recurs
(1)Hotărârile sunt supuse casării în următoarele cazuri:

14. s-au aplicat pedepse în alte limite decât cele prevăzute de lege;

17^2. când hotărârea este contrară legii sau când prin hotărâre s-a făcut o greşită aplicare a legii;.”
3.   Oare ce părere își împinge... trimis de
(19 dec 2013, 15:14:09
... despre toată tărășenia asta Vasile Mandici, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, care, pe lângă faptul că actualmente are în subordine TOȚI procurorii din Suceava și Rădăuți, la vremea respectivă a fost la baza instrumentării acestui dosar?
Îi corect așa? La timpul respectiv s-au luat de gât lupii referitor la taxa de șmecher aplicată traficului de marafeturi neaccizate pe ruta DN17A. Acuma s-o făcut pace (coabitare) și se zvârle batista pe țambal?
Prin marafeturi neaccizate înțelegându-se și buștenii aceia mutanți, din Ucraina de au crescut anapoda, având în loc de cilindru central din fibre libero-lemnoase ditamai baxurile de țigări din Nicotiana Tabacum!
Costachi Alistar ce părere își împinge de tărășenia asta?
Da oare Chetrică a lu' moș Luhan din Măneuți știe de sforăriile acestor POTLOGĂRII?
4.   Bai izmana MEGINGJORD securist ordinar nea la loc trimis de
(19 dec 2013, 19:20:10
La numarat caiinii maidanezi din buc santeti ok ca ca si ca primaru care este ok.
5.   PAIULE..fi DESTEPT ! trimis de
(20 dec 2013, 01:19:17
Sa se poarta scrie adevarul..si scapi de PEDEAPSA CAPITALA...doar cu o amenda administrativa..ca,SE POARTA ACUM LA judecatoarea GABRIELA BRUMA...femeie in varsta ,in prag de pensie,pt care nu mai conteaza o LEGE,si asa,la cate a ,,facut" toata viata ei,ca legiuitor strasnic al tarii bucovinene ! Poate nu stii PAIULE,ca aceeasi JUDECATOARE...culmea coincidentelor..l-a mai ACHITAT pe marele sef de POST DORNESTI,MOLOCE RADU...impreuna cu AUROLACII (pardon,APLAUDACII) lui..agentii LUPASCU IONUT si CIORNEI CATALIN,in luna OCT...tot un dosar cu falsuri in inscrisuri,abuzuri repetate in SERVICIU,disparitia dubioasa a unor declaratii din dosare...CIUDAT,nu ??!! Poate PAIULE...din ultimele viscere ale deontologiei tale de mare giurnalist..vei verifica...si publica...de dosarele astea,din domeniul carpatico-science-fictionului sucevean ! Oare,chiar,un fals produs de acest MELITIAN,care putea schimba viata unei femei necajite si batrane..nu prezinta PERICOL SOCIAL,pt marea giudecatoare BRUMA ?? Sau..poate,nemernica si HOATA..nu mai vede,in prag de pensionare,sa citeasca exact ce scrie in CODUL PENAL....si cum se PEDEPSESC asemenea fapte GRAVE ???!!! La fel,in oct..nu i s-a parut ,,NIMIC PERICULOS sau ABUZIV"... cand,niste oameni necajiti,dupa 3 ani de umblat dupa probe si dovezi,prin toate structurile MAFIOATE ale lui ALISTAR si PETRE...punandu-i-le la GIUDECATOARE pe masa...s-a trezit EA...justitiara MELITIENILOR...sa-i scoata BASMA CURATA...mai MULT..sa-i puna pe saracii oameni la PLATA CHELTUIELILOR de JUDECATA ! Dar...care JUDECATA ??!! A lui MA-SA ? A MAFIEI..A MESEI ROTUNDE ??!! MASA la care nu au ce cauta oamenii din popor..si de aia trebuie sa plateasca ciolhanurile LOR...ale MELITIENILOR si JUDECATORILOR ??! Moloce...are zeci de dosare in care a falsificat marturii si declaratii..nu e un PERICOL SOCIAL ??!! Verifica PAIULE...DOSARUL nr 6154/86/2013 din 2 oct ...TRIBUNAL SV...sa te MINUNEZI iar,cum rezolva BRUMARITA dosare grele cu MELITIENI !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei