Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 295 (5502)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ne daţi ori nu ne daţi?

Din uşă în uşă, după banii pentru căldură şi apă caldă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Restanţele sucevenilor la plata facturilor la încălzire au ajuns la cote îngrijorătoare atât pentru administraţia locală, cât şi pentru societatea furnizoare de agent termic şi pentru beneficiarii de agent termic în sistem centralizat aflaţi la zi cu plata facturilor. Primarul de Suceava, Ion Lungu, a declarat, ieri, la întâlnirea cu preşedinţii asociaţiilor de proprietari şi cu Ovidiu Dumitrescu, directorul SC Termica SA, că la acest moment s-a ajuns în situaţia de a nu se mai plăti nici măcar factura curentă pentru agentul termic furnizat, cu atât mai puţin din datorii. Deşi căldura este în continuare subvenţionată, cota care trebuie achitată de locatari rămâne în continuare descoperită. Motivul principal ar fi, în opinia lui Lungu, nu atât sărăcia, cât indolenţa. Primarul şi-a explicat opinia prin repartiţia zonei datoriilor în oraş - în cartierele locuite preponderent de pensionari, facturile sunt plătite la zi sau chiar în avans, în timp ce salariaţii lasă pe ultimul loc obligaţiile către societăţile furnizoare de servicii publice. Lungu recunoaşte că sunt şi cazuri dramatice, în care oamenii nu au efectiv cu ce să plătească, dar acestea nu sunt atât de numeroase încât să justifice creşterea alarmantă a soldului datoriilor. El le-a cerut preşedinţilor de asociaţii să meargă din uşă în uşă la toţi datornicii şi să-i convingă să plătească, alternativa fiind debranşarea blocului de la căldură şi apă caldă şi executarea silită în instanţă. „Dacă nu se plăteşte, căldura se va sista. Bioenergy nu a venit să facă acte de caritate la Suceava. Cine rămâne în sistemul centralizat şi plăteşte are căldură, cine nu, să fie sănătos”, a afirmat primarul Lungu.

 

Şefii de asociaţii cer imperativ pedepse individuale pentru rău-platnici

Preşedinţii de asociaţii au arătat, însă, că practica debranşării întregului bloc de la furnizarea agentului termic este descurajantă pentru locatarii cu plata facturilor la zi şi au cerut atât primarului, cât şi directorului Dumitrescu să găsească de anul viitor o modalitate de încheiere a contractelor individuale şi de debranşare doar a locuinţelor datornicilor. Aceasta pare a fi cea mai bună modalitate de constrângere; recuperarea banilor prin instanţă, cu executare silită, este greoaie şi dificil de pus în practică. Ovidiu Dumitrescu a precizat că şi la această dată sunt sute de acţiuni în instanţă, sunt cereri de executare silită, „dar deocamdată acest mecanism nu merge foarte repede”. „Trebuie bătut la fiecare om la uşă. Mai de voie, mai de nevoie, mai de ruşine, oamenii trebuie să plătească la Termica. Dacă nu se va plăti, se va sista alimentarea cu energie şi apă caldă, cu toată investiţia care s-a făcut”, a fost îndemnul primarului către şefii de asociaţii.

Din 100 de asociaţii de proprietari din oraşul Suceava, doar 29 sunt cu plata la zi. 60% dintre locuinţele sucevenilor sunt încă racordate la sistemul centralizat de încălzire, cu gigacalorie subvenţionată de la buget, însă de la lună la lună la lună soldul la plăţi restante către Termica nu scade, ci se majorează. De exemplu, dacă în luna octombrie a acestui an soldul datoriilor către Termica a fost de 155 de miliarde de lei vechi, astăzi este de 161 de miliarde de lei vechi. Factura pentru noiembrie a fost de 18 miliarde de lei vechi, dar beneficiarii sistemului centralizat au plătit doar 10 miliarde de lei vechi, deci aproximativ 60% din factură. La ACET, în noiembrie factura curentă a fost de 37 de miliarde de lei şi a fost achitată, dar nu s-a plătit nimic din restanţe. Soldul total al restanţelor la Termica şi ACET este de 194 de miliarde de lei vechi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Din uşă în uşă, după banii pentru căldură şi apă caldă.
 Vizualizări articol: 2476 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 11 voturi
Din uşă în uşă, după banii pentru căldură şi apă caldă5.0511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Propunere. trimis de
(19 dec 2013, 00:42:35
Ce ar fi daca,presedintele de asociatie si casiera sa-si ia chitantierul si sa umble din usa in usa,sa incaseze banii?Ca si asa lucreaza 3-4 ore pe zi.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei