Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 17 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 294 (5501)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Interes

Chevron intră pe piaţa operatorilor de gaz din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Compania americană Chevron şi-a demonstrat interesul pentru exploatările de gaze naturale din judeţul Suceava. Potrivit site-ului companiei australiene Zeta Petroleum, care exploatează deja zăcămintele de la Climăuţi, în acest an, între cele două companii a fost încheiat un acord privind schimbul reciproc de informații și date legate de concesiunile de gaze naturale din România. Chevron furnizează australienilor informaţii despre perimetrul pe care îl are la Bârlad, de 6.284 de kilometri pătrați, iar Zeta despre câmpul de la Suceava, de 2.403 kilometri pătrați, deținut în parteneriat cu Raffle Energy.

Acordul dă acces părților implicate la anumite informații referitoare la concesiunile respective, printre care se numără date istorice legate de foraj și de prospecțiunile seismice executate. Cele două perimetre, de la Suceava și Bârlad, se află unul în prelungirea celuilalt. Un comunicat de presă al Zeta Petroleum din iunie 2013 a anunţat că testele de producţie de la Suceava au arătat o producţie de  26.000 m3/zi la Dorneşti-Sud şi de 14.600 m3/zi la Climăuţi. Cea din urmă aduce pentru Zeta venituri nete de 25.000 USD pe lună.

Din declaraţia directorului executiv al Zeta Petroleum, Stephen West, reiese că deja există un potențial de până la circa două miliarde de metri cubi de gaze naturale convenționale situate la mică adâncime (între 400 și 1.000 de metri), pe baza probelor și prospecțiunilor derulate până în prezent, și se așteaptă să primească informații și despre descoperirile Chevron.

Până la această oră, autorităţile locale şi judeţene din Suceava nu au informaţii că Chevron ar fi început prospecţiunile. Primarul de Muşeniţa, Filip Niculaev, a declarat, ieri, că din ceea ce ştie el, anul trecut au fost „doar explorări” pe raza localităţii Climăuţi.

Firma Chevron este una şi aceeaşi de la Pungeşti-Vaslui, acolo unde a avut loc o adevărată revoltă a sătenilor speriaţi de consecinţele care derivă din exploatarea gazelor de şist.

 

Prefectul Sinescu: Suceava nu deţine gaze de şist

În realitate, perimetrul este deja în exploatare, la o adâncime de aproximativ 460 m, potrivit datelor oficiale ale companiei Zeta Petroleum.

Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a declarat că s-a informat la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale asupra zăcămintelor şi companiilor care exploatează în judeţ. Conform acestor date, în judeţul Suceava sunt 12 perimetre cu gaze libere aflate în explorare la Baia, Comăneşti, Frasin-Gura Humorului, Pocoleni, Varvata, Valea Seacă, Todireşti, Bilca, Frătăuţi, Vicşani şi Climăuţi, şi trei perimetre aflate în cercetare pentru hidrocarburi, grupate în zonele Frasin, Siret, Muşeniţa, Grăniceşti, Bălcăuţi, Todireşti, Dărmăneşti, Calafindeşti, Şerbăuţi, Grăniceşti, Vicovu de Jos, Vicovu de Sus, Putna, Brodina, Ulma, Moldoviţa. În opinia sa, sucevenii nu au motive să intre în panică din cauza unei eventuale exploatări a gazelor de şist.

„M-am informat de la specialişti, în judeţul Suceava nu există gaze de şist. Tot ce se exploatează se exploatează prin metodele clasice, la mică adâncime, iar Chevron, dacă vine, va face la fel”, a dat asigurări prefectul de Suceava. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Chevron intră pe piaţa operatorilor de gaz din Suceava.
 Vizualizări articol: 4939 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 8 voturi
Chevron intră pe piaţa operatorilor de gaz din Suceava3.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Frumos... trimis de
(17 dec 2013, 12:42:21
Romgaz nu putea exploata acele primetre?
2.   Ponta gaz de sist trimis de
(17 dec 2013, 20:02:48
Guvernul Ungureanu a cazut datorita unei motiuni depuse si pe acest subiect.USL a spus ca ne va scuti de chestiunea cu gazele de sist si Rosia Montana si de aia i-a votat 65% din populatie.Si acum ce sa vezi?Ponta Gaz de Sist revine in forta si face lobby pentru gazele de sist. In judetul Suceava perimetrul pe care se fac prospectiuni este Climauti ,perimetru cu o suprafaţă de 2.403 kilometri pătraţi deţinut de australienii de la Zeta Petroleum, în parteneriat cu singaporezii de la Raffle Energy.Localitatea Climăuți este atestată documentar pentru prima dată în anul 1780, ,Satul Climăuți a devenit un centru important al rușilor staroveri din Bucovina.Daca ne uitam pe harta drumul trece prin Milisauti,Radauti,Fratautii Vechi,Musenita.Este aproape de Suceava(54 km) si de Radauti.

3.   Ponta gaz de sist trimis de
(17 dec 2013, 20:05:21
In primul rand sunt putin socat.Ma intreb ce cauta in tarisoara noastra la Suceava sa faca prospectiuni doua firme de la capatul lumii ,adica din Australia si Singapore?
In al doilea rand localitatea Climauti este foarte aproape de Radauti,Milisauti,Suceava.De ce am spus aceste lucruri?Pentru ca vorbim de extragerea gazelor de sist prin fracturare hidraulica care implica riscuri ridicate care pot avea un efect devastator asupra sanatatii si conditiilor de mediu locale.

4.   JOS CU COMUNISTII trimis de
(18 dec 2013, 08:53:55
De ce nu spui nimic in comentariul tau Cazacule de gunoaile PSD-iste,dontu,mirza,stan s-au esti pro-stan.Cei ce voteaza cu comunistii sunt pro-stani.
5.   Gaze libere trimis de
(18 dec 2013, 11:14:18
se specifica foarte clar in articol ca sunt gaze libere, nicidecum gaze de sist...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei